НПО скочи срещу назначение на директорка на социален дом

Д-р Джурелова вече го е оглавявала, но е имало инциденти
Обновена: 2 авг 2013 17:42 | 2 авг 2013 17:42, Камелия Цветанова
2
НПО скочи срещу назначение на директорка на социален дом
Снимка: Булфото, архив

Сериозни опасения изразиха от Коалиция „Детство 2025“ от назначението на д-р Маргарита Джурелова за директор на Дом за медико-социални грижи за деца ”Св. Иван Рилски” в София. Заради това от неправителствената организация са изпратили писмо до министъра на здравеопазването Таня Андреева, с което настояват за отмяната на назначението.

”В резултат на конкурс за директор на Дом за медико-социални грижи за деца ”Св. Иван Рилски” в София е била избрана д-р Маргарита Джурелова, която е била директор на дома до 2011 г.

Обезпокоени сме от факта, че по времето, за което д-р Джурелова е била директор на дома, има няколко сериозни инцидента с деца.

В един от случаите се стига до ампутиране на ръка на едно от децата. Това е станало през 2003 г., тъй като детето е било връзвано за леглото продължително време. Друго дете, което е било с над 80% изгаряния и опасност за живота, не е получило медицинска грижа в продължение на няколко дни. Случаят е от 2011 г.", пише в писмото.
 
В резултат на широката медийна и обществена реакция са били извършени проверки от Държавна агенция за закрила на детето и са събрани данни за лоша организация, липса на контрол и адекватна грижа за децата в дома. 

Изпратени са сигнали до Районна прокуратура за образуване на наказателно производство срещу д-р Джурелова в качеството й на директор, както и са направени препоръки за уволнение.
 
За нас подобно компрометирано назначение е в конфликт с поетите от правителството ангажименти да продължи процеса на деинституционализация в страната.

Считаме, че цитираните инциденти и извършените проверки доказват, че д-р Джурелова не притежава необходимия опит, компетенции, лични и морални качества за продължаване на реформата в дома за деца и гарантиране качеството на грижа за всяко едно от настанените деца, коментират от организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Ето така става като нямаш капчица морал. За мен това назначение е скандално и трябва да се търси отговорност от хората предложили го и приели го.