Пак изрисуваха Паметника на Съветската армия

"България се извинява!" за смазването на Пражката пролет
Обновена: 22 авг 2013 14:07 | 21 авг 2013 10:24, Красимир Ангелов
270

Снимка: БТА

Паметникът на Съветската армия в София отново осъмна боядисан, този път в розова боя.

В долния край на монумента е изписан и надпис на чешки език, който гласи: "България се извинява!"

Поводът за акцията на неизвестните "художници" е, че днес се навършват 45 години от инвазията на войските на Варшавския договор в Чехословакия, с която СССР смазва окончателно Пражката пролет.

Още по темата
България е със сериозен принос в офанзивата, като се извинява за участието си в кървавото потушаване на бунта едва през 1990 г. с решение на парламента и 7 години по-късно по време на посещението на президента Петър Стоянов в Прага.

Dnes.bg припомня, че това не е първото посегателство срещу паметника в центъра на София. За първи път през 2011 година той бе изрисуван с известни комикс герои и надпис "В крак с времето".

В последните 2 години имаше още няколко акции срещу монумента, като дори върху войниците бяха „надянати“ качулки в знак на подкрепа за руската пънк група Пуси Райът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
19
 
16
 
! Отговори
СЕРВЕРНА АЗИЯ преди 10 години
русофиляци вашите родина раша винаги ще бъде бедна и мизерна.Никога няма да стигне сащ като развите в всяко едно отношение като стандарт на живот,инфраструктура и много други неща важно за човек.Хайде към терминал 2 и билет за москва и да работе за 125 евро мин. заплата в северна азия.Вземе със себери руски телефон,таблет,лаптоп и тн.Раша най-големия враг на България
127
19
 
15
 
! Отговори
:( преди 10 години
Вандали !
126
13
 
10
 
! Отговори
Seifi преди 10 години
А какво правят БОЙКОВТЕМУТРИ драскат , рушат и ручат албански битум , каква култура какви 5 турски гроша
125
18
 
19
 
! Отговори
BRENDO преди 10 години
Само на 400 метра от Бранденбургската врата , НА ПЪПА на Берлин , И ДНЕС ИМА паметник на Съветската армия !!! Това е едно малко паркче с два издигнати на пиедестал Т-34 !!! Тях обаче НИКОЙ не си и помисля да ги маца ! Защо ли ???
124
15
 
12
 
! Отговори
Seifi преди 10 години
До ШoпЕС и НАТО ти мислят доброто нали , с това мислене няма да се оправим никога , все ни трябва господар да ни оправи, 70% от нацията са предатели и биха продали България винаги било то за долари или рубли. Какво Лошо бе че можехме да подържаме голяма армия , сега ТУРЦИЯ ни пази .Трябва добра образувателна система и мислещи хора не продажни протестиращи *** били то за БСП или ГЕРБ или там някакви си КУНЕВИ и ДСБ.Във Виена всеки идващ руснак посещава паметника на съветската Армия .
123
10
 
15
 
! Отговори
червени боклуци преди 10 години
Плюс това разбирам да се казваше паметник на антифашистката борбаЕ как да се казва така като тогава трябваше да има изобразени и англичани, французи, индийци, американци и т.н. Не става. Пък и ние специално не сме били завладяни от фашисти, че да ни освобождават.За нас ссср-ската армия си е окупаторска в случая.И ако Сталин ценеше поне малко живота на войничетата си нямаше да има толкова жертви.Но за комунистите човешкият живот няма стойност.Загинали са 5милиона германци,а 20мил.руснаци,смятай
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zaslujawat golqm pochit i uwajenie!
121
5
 
8
 
! Отговори
Едмон Дантес преди 10 години
До ;)Загинали са за някаква кауза и за някаква идея,но явно плоския ти мозък няма как да го разбере,а и времената са били такива,че дори и да не са искали,не са имали избор.Ама на теб кво ти дреме.Май не си наясно какво да загубиш близък човек във война!!
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Balgarski opalchenci,ruski,ukrainski,beloruski, rumanski,i finski woini,pojertwali jiwota si za oswobojdenieto na Balgariq!
119
9
 
14
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
До Анонимен 112Ти виждал ли си паметника пред Посолството на САЩ? Това е един малък войнишки паметник за загиналите. Няма "Признателност" от българите. Той си е от американци за американци и на него пише:"В памет на американските войни служили тук". Впрочем майор Томпсън(англичанин) също е служил тук. Разликата между двата паметника е огромна както в размери, така и в послания. Впрочем САЩ са част от антифашистката коалиция и не разбирам с какво СССР са по добри от тях. Без САЩ СССР умираха!
118
16
 
15
 
! Отговори
Едмон Дантес преди 10 години
Този паметник е издигнат в признателност към хората и народите,загинали във войната с нацистка Германия.Този паметник не е почит към комунистите,а към хората,които са дали живота си!!!По всичко личи,че "художниците" не са били наясно с това!
117
14
 
10
 
! Отговори
;) преди 10 години
до Дантесот кво са загинали? от водка и сельодка? нали са ги посрещали с погачи, както и предния път, ако са загинали е било от собственото им умствено състояние. Плюс това разбирам да се казваше паметник на антифашистката борба, ама той не се казва така. А и с фашунгели като в русия как да се казва. Червени срещу кафяви фашисти, биг дийл
116
7
 
13
 
! Отговори
¨) преди 10 години
комунистите какво пак роптаят, че не сме уважавали културата си? уважаваме я. през месец паметника е център за културни прояви, да сте чули за толкова известна изложба колкото рисуванията на паметника, толкова снимана и посещавана. :D няма и да чуете. аз лично нямам против да го изрисуват и целия, а пък *** нека си чистят после, тамън да има мегдан за рисунки за следващия път.
115
17
 
17
 
! Отговори
ЕДМОН ДАНТЕС преди 10 години
Не знам какъв човек трябва да си,за да се изгавриш така с паметта на загинали във война хора?!?!? Нямам думи просто!!Потресен съм!!!! Жалки сте!!!!
114
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изпращането на български войски в Чехия е срамен момент от историята ни, както и още по-срамните мисии в Ирак и Афганистан.
113
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вече прекаляват, първият път беше яко, весело, шарено. Ама сега вече става еднообразно и досадно. Пък и сега ако тръгнем да се извиняваме на Чехите, то по тази логика дай да се извиним на всички, с които сме се карали ... такова е било политическото положение. Пък и да не говорим, че нищо не сме направили, точно ние. По време на WW2 като сме се били първо с целите Балкани, а после сме се прегръщали, сега да им се извиняваме ли ?
112
7
 
22
 
! Отговори
нормален преди 10 години
аве -къде е стъпил руския ботуш не знам-ама никъде по света не ги плюят така,,за разлика от американците.. американската обувка където стъпи-Либия,Ирак, Сърбия.....ето сега и тук стъпи и сте изпростели тотално,и нямате акъл да 2 стотинки,а достоинство-ХИЧ...а ходете слугувайте в Гърция за стотинки...А относно 100000 армия-НАША БЕШЕ,а сега даваме МАСА ПАРИ,за чужди армии-НАТО-дето е Гърция и Турция-с 500000 армия.***,по-***-БЪЛГАРЧЕ!!!!
111
11
 
20
 
! Отговори
Ro преди 10 години
Лично изпратих снимките на мои приятели чехи, защото винаги ме е било срам от това действие на родните политици. Поклон пред нарисувалите паметника и искрени извинения на чешките ни братя и сестри.
110
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СССР са били пълни ***.Сталин си поделя Полша с Хитлер и изобщо не се сеща да освобождава никой,докато пича с мустачките не му навлезе в територията.После наглият грузинец реши да се възползва от ситуацията и под благородния претекст - борба с фашизма, окупира половин Европа,правейки на практика същото като Хитлер.Какво ми го величаете този *** и паметника на армията му.Днес щяхме да сме по-добре,ако германците бяха спечелили войната.Това е истината.
109
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изпращането на български военни части в Прага през 68 г. е един от най-срамните моменти в историята на 3-тата българска държава, още повече като се има в предвид огромноата помощ, която оказват чехите за възстановяване и възраждане на нашата държава след освобождението