Кой нашари комикс героите на паметника на Съветската армия?

9 младежи: Това е БГ политиката, която се нагажда винаги
Обновена: 14 сеп 2011 14:53 | 14 сеп 2011 11:42,
243
Кой нашари комикс героите на паметника на Съветската армия?
Снимка: архив, Булфото

Кой изрисува войниците от паметника на Съветската армия в София като американски комикс герои? Този въпрос си задаваха всички, които видяха нашарения паметник една сутрин през юни. Или пък видяха снимки от "обновения" му вид, или изчетоха стотиците коментари и мнения по форумите в интернет.

Оцветените фигури под мотото "В крак с времето" предизвикаха оживена дискусия и в продължение на няколко дни бяха атракция за столичани, докато не бяха отмити.

Отзвукът от новия вид на паметника предизвика противоречиви коментари у нас, привлече вниманието на журналисти в Западна Европа и САЩ и бе остро критикувано от медиите в Русия.

Още по темата

Е, вече има отговор на въпроса кои са авторите на инициативата – това са Destructive Creation – колектив от 9 души на възраст между 17 и 21 години, студенти и ученици, които се занимават с изкуство.

"Това, което изобразихме с изрисуването на паметника, е българската политика, която се нагажда винаги спрямо посоката на вятъра, без значение дали това засяга пряко интересите ни. Както навремето родителите ни са израснали с героите на Червената армия, така ние израснахме с американските комикс герои. Искам моите деца да израснат вдъхновявани от герои с български фамилии", споделя един от младежите пред списание "Едно".

Художниците обаче остават анонимни за широката публика и се представят само с по една буква.

Двама от тях учат анимация, друг се занимава с интериорен дизайн, трети с фотография, а четвърти с музика и рисуване. Повечето от тях споделят, че учат в чужбина.

"Четирима души рисуваха, а трима наблюдаваха за минувачи и хора, които можеха да ни провалят акцията. Всичко продължи около 30 минути", обяснява един от тях за среднощното им начинание.

"Да не забравяме, че под него няма гробове на герои. Просто са останали някакви войници с вдигнати пушки в центъра на столицата. Мисля, че резултатът на това, което направихме, е доста по-добър от решението да го бутнат. Много хора казаха "браво" само защото е направено нещо с този паметник, а не е съборен", допълва друг от художниците.

Младежите споделят, че за тях паметникът не е символ на комунизма.

"Основната ни идея беше да покажем, че когато Съветският съюз е бил на власт, сме се борили да бъдем най-добрите комунисти, а откакто живеем в демокрация, се борим да бъдем най-добрите демократи, американци", разясняват те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Паметник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
0
 
0
 
! Отговори
myncho преди 10 години
До Анонимен....pone ni ostaviha edna, a sega tezi shte ni dovurshat....!
235
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да го духат комунистите гнусни
234
2
 
2
 
! Отговори
гуантанамера, АД преди 12 години
Абе тия изказвания на младите творци, нещо много ми приличат на фурнаджийска лопата, *** нейсе. голямо усукване бе младежи. ако възпитавате и децата си да са такива шушу-миги. алеле, олеле. тва било, па ние така, пък после - пък ше видиме. нещо ми прилича на - елате утре, а утре - що не дойдохте вчера. няма да стане така - и вълка сит и агнето цяло. ще си държите сладоледа като оня от плаката с Магнума - "Х(в)АВАНА" ме. Е, ме, ама бате Фидел от година разреши лаптопите на Острова на свободата
233
6
 
6
 
! Отговори
Аз съм Българче! преди 12 години
В край свободен аз живея,Гнусен комуназ да се наричам , първа гадост е за мене!
232
5
 
6
 
! Отговори
Антикомунисти преди 12 години
*** комунисти са всички които не харесаха В КРАК С ВРЕМЕТО!!!!! Още си живеят със соц комунистическата илюзия с която много се облажиха , те и техните дечица. А би трябвало да са в затвора и да им се потърси сметка за всичките убийства и терор над човечеството. Мръсни *** гадни, безсрамници. Където са минали там са съсипали и унищожили всичко.
231
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия деца имат много сбъркани представи. Изобщо не може да се сравнява едновремешната зависимост от СССР, защото тогава нещата се налагаха с БОЙ. Сега никой никого не кара на сила. Ако някой симпатизира на САЩ, то не е насила и ако сме съюзници на демократичните държави, това, защото така ни харесва ( на масата хора), а не защото са ни окупирали и сложили вилата на врата (както едно време СССР).
230
1
 
1
 
! Отговори
до Васо преди 12 години
и кво са казали ЧУЖДИТЕ деца дето ти ги храниш ВАСО?
229
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
комикс герои сте вие,дето пишете това,а тия са дали живота си за идеята,така че ,каквито и да са ,не се гаврете с тях,дали са руснаци или други-хората са отишли на смърт,а не кат вас за се дрогират и да пишат щуротии,та като сърбоманите плюят по наште паметници,не се ядосвайте а вите ВАС СИ
228
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази новина изобщо не е за миш-маш, а за "общество", "политика" или "крими"Ако аз закъснея да си подам данъчната декларация със смешните пари или карам без колан на първас корост пред нас ще ме обършат яко.Това е държава без гръбнак, без правила
227
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
българския народ единствен се срамува и оплюва своята история...
226
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма какво да се лъжем - тук "сърдитите" са винаги платени отвън. Пълни ***, поне да бяха измислили нещо сами, а тук пък им ръкопляскат дружно, много съмнително ми звучи, българинът никога не е единодушен, ако писане е паднало.
225
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Паметници като този ще продължат да съществуват докато Русия иска. А иска защото може. И ще бъдат подържани и чисти и то не от ентусиасти русофили, а от общински служби. Досете се защо. Американците ще си вдигнат паметник на летците убили хиляди българи защото така искат и могат да го направят. А желанията на хората желанията са такива каквито силните кажат че са.
224
3
 
9
 
! Отговори
до Васо #227 преди 12 години
И каква е истината, Васо?Че царят е гол ли? То това и децата го знаят.Има ли нещо за което на някой да му стиска да каже в ефир? Май има доста неща, ама на никой не му стиска да ги каже публично.
223
7
 
24
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Плюйте по децата, ама казаха истината такава, каквато е.
222
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
художниците са група *** надрусани и комплексирани наркомани
221
5
 
4
 
! Отговори
пак ферхундето преди 12 години
в крак с времето
220
4
 
4
 
! Отговори
ферхунде преди 12 години
що не гледате сериали ,бе хайвани?
219
22
 
14
 
! Отговори
графити преди 12 години
Това 'произведение' прилича на фантазийте на един наркоман.Явно доста джойнт се е издърпал докато се 'нагласи' композицията.Жалко за осквернения оригинал. Може да са били всякакви,тези на които е посветен паметника, но те са се били за постигане на своята кауза и са дали живота си за това. Малко повече почит към такива хора трябва да проявяваме - без значение от кои са - от нашите или от другите.Пуберите можеха нещо друго да измислят,а не да се гаврят с мъртвите.
218
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
руснаците са долни,сега щеше да има две българии,тази в средна азия руснаците я унищошиха зверски,и я заличиха от лицето на земята
217
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тях седерастката простотия роди ги