Бежанци прииждат, престъпност скача, притесни се Фандъкова

Кметицата поискала подсилване на столичните РПУ-та
Обновена: 26 сеп 2013 16:15 | 26 сеп 2013 15:06,
64
Бежанци прииждат, престъпност скача, притесни се Фандъкова
Бежанци. Снимка: Impact Press Group

Кметът Йорданка Фандъкова информира днес столичните общинари за ситуацията с приемането и настаняването на бежанци в София.

Пред тях тя отчете, че 1026 души вече са настанени в дома в "Овча Купел", който е граден за около 800 души.

Още по темата
"Капацитетът е превишен", отбеляза тя и допълни, че правителството е взело решение за още 2 центъра в столицата – откритият вече във "Враждебна", където има 400 души, и нов във "Военна рампа", където от днес са намерили подслон около 50 души.

"Държавата е изправена пред предизвикателство за настаняването на бежанци. Безспорно това е важен хуманитарен ангажимент на държавата. Идват обаче студени месеци. С влошаването на метеорологичните условия нуждите на бежанците ще се увеличат. Трябва да се мисли за сигурността на хората, които живеят в близост до центровете", посочи Фандъкова.

По думите й през последните седмици се е увеличил броят на престъпленията в местата, където има бежанци.

"Те са дребни престъпления. Проведох срещи с граждани, които живеят в близост. Те са притеснени от проблемите, които възникват. Разположени са вече патрули около центровете", отчете още кметицата.

Фандъкова посочи, че е поискала и подсилване на състава в районните управления на МВР, разположени са два денонощни патрула на общинската полиция в централната градска част, като от днес периметърът им е увеличен.

"Постоянна е охраната на Ларгото, поставен е автопатрул на площад "Бански" и Ларгото, има патрули в "Овча купел", "Враждебна", отбеляза тя и допълни, всичко това цели да се гарантират сигурността и спокойствието на столичани.

Ангел Джамбазки, общински съветник от ВМРО, възрази срещу откриването на нови центрове за настаняване на нелегални емигранти. Причината според него е, че в по-голямата си част - над половината, нелегалните емигранти в столицата всъщност не са бежанци, а са емигранти от африкански държави.

"Те нямат причина да получат статут на бежанци, не са такива и повишават изключително общественото напрежение и криминалната обстановка в града", настоя той.

По думите на Джамбазки периметърът от Централната гара до Халите е арена на голямо напрежение, което според него ще продължи.

В отговор Фандъкова посочи, че решението за откриването на нови центрове се вземат от правителството и Столичната община просто е било информирана за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Имам един въпрос- що не ги поеме западна Европа??
34
1
 
28
 
! Отговори
reportaj преди 10 години
Преди няколко дни по БНТ дадоха интервю с един професор сириец, учил навремето в България. Интелигентен човек. И какво каза той: ''Българи пазете се'' - измежду семействата, които бягат има и много терористи. И къде ги нахендряте тези ''бежанци'' в Южна България, да опустошат всичко там и без друго *** са предостатъчно и в София в центъра. Имам против тези хора, имам защото вместо да седят мирно и кротко създават проблеми, а предствете си пък да имат легално правото да са тук.
33
3
 
41
 
! Отговори
Да, да преди 10 години
Допускането на бежанците е огромно пресъпление срещу България и българите. На такова са способни само комунисти и турци. Вкарахме в страната си множество терористи. С дошите *** идват и незнайни болести. За капак на всичко бедния ни народ ги издържа, като плаща пари равни на половин годишните пенсии на изстрадалите ни баби и дядовци. Оставка! Незабавно!
32
3
 
15
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
мечтата на много от тия е да оплодят бели жени и ако не се вземат мерки това ще се случи - а после балкански пролети
31
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв *** ни чака с тия нови ***, че после ще ни идва да го удушим тоя орешарски, ама ще е много късно! Обаче не мога да разбера, защо не изпълняват волята на народа а тя е : ЗАТВОРЕТЕ ФАКАНАТА ГРАНИЦА БЕ, БОКЛУЦИИИ
30
2
 
39
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Драги сънародници, как може ДПС-ДС с 7 % подкрепа да управлява България. Това го няма и в Африканските племена, защото и там вожда се избира с мнозинство. Уважаеми симпатизанти на БСП, как може да спите спокойно при това предателство на Станишев?
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно кво ги правят тези, които извъшват престъпления. Според Закона за бежнците не могат да получават здравеопазване, месечна издръжка и пр. безплатни помощи. Ако ги хващат, какво ги правят?
28
7
 
4
 
! Отговори
те не са луди преди 10 години
представете си, мечтата на сириец да дойде у бг то и да си търси работа за 200евро, и с тях да храни семейството си , интересно какъв ли е бил стандарта им в сирия?
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Вой> Офф, аз още не съм е..ал сирийка...и не мечтай, врътни си една 4екийка.
26
5
 
25
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Има Бесарабски, Молдовски и други външни българи-що не се обади Фандъкова тях да вземе!Познавам много работливи хора от тях!
25
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правителството знае,че е пътник.Нагледците се надяват да бъдат забелязани от Брюксел и да си намерят топли местенца на запад,както се уреди предният външен министър,а сирийците оставт при нас.Това е положението.
24
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 22И като са толкова хрисими и добрички/тези които се представят за бежанци/, защо тогава престъпността се увеличава?И то престъпност именно произтичаща от действията на тези бежанци!?И...дали всички, които идват като бежанци от Сирия, всъщност са сирийци?
23
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е лудост и некадърност смесена с некомпетентност.По цял свят,на всеки континент лагерите за бежанци се правят близко до границата със съответната държава/а ние със Сирия нямаме такава/,с палатки елементарни санитарни условия против епидемии и помощ по линия на червения кръст.А ние ги третираме като търсещи постоянно политическо убежище.За нашите пенсионери,за образование,здравеопазване,за повишаване на доходите няма пари а ние ще храниме и тези.Защо Турция нарочно ги пропуска???Ш..ва-д-ва!
22
1
 
37
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Това е престъпление спрямо нас, които живеем в близост до тях. Страх ние за децата ни, за нас, за къщите ни. Трябва да се намери решение, иначе хората ще се вдигнат на бунт. От където са дошли, обратно там..в Йордания,Ливан и Турция ги държат в пустинята или безлюдни месностни обградени с бодлива тел,тук ги пускате в градовете и им треперите,още малко и в Бояна ще ги настаните нали!
21
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хора,пишете все едно сирийците са ни видяли,колко ни е готина родината и затова са дошли да искат нещо.Те са по-богати от нас.Не разбирате ли, че това са хора в беда,ние ще сме последните хора,за които сирийката и детето и на снимката ще се сетят,ако в държавата им имаше мир.Сега няма къде да ходят-у дома смърт,а негостоприемни Турция,Израел и Йордания.Настъпи ли мир в Сирия-веднага ще си ходят,те не са ***.Бъдете милостиви към хора в труден момент!Помагайте!За тях в момента парите не значат!
20
4
 
4
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Веднъж и тя да каже нещо умно....
19
3
 
38
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Долно лицемерие е да се грижиш за чуждите, когато твоите тънат в нищета!Повод за тези мисли дава починът на някои монастири, да дават стаите си за гости на бежанците. Ами, да питам игумените: заще не ги давате на местните бездомни нещастници, които през зимата пукат от студ и глад? Не сте се сетили меже би, или пък аз не съм чувал, за другиго, освен отец Иван от Нови Хан, да се знимава с такава дейност...
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А, добро утро стринкееее! Ние мизерстваме, но за нас няма кой да се погрижи, но за тия....нали!
17
1
 
6
 
! Отговори
ivo преди 10 години
Dryjte gi dale4 ot metroto...che kato gledam kak go pazqt....i me e strah da se ka4a
16
3
 
27
 
! Отговори
мак преди 10 години
Щом ги приемате до несвяст, ето ви последствията. Искате да се харесвате на Европа и се нагаждате към всякакви искания. Май в скоро време цяла България ще е осеяна с бежански лагери, съответно охранявани от полиция, и издържани известно от кого. Европа ще дава само акъл и наставления.