Бежанци прииждат, престъпност скача, притесни се Фандъкова

Кметицата поискала подсилване на столичните РПУ-та
Обновена: 26 сеп 2013 16:15 | 26 сеп 2013 15:06,
64
Бежанци прииждат, престъпност скача, притесни се Фандъкова
Бежанци. Снимка: Impact Press Group

Кметът Йорданка Фандъкова информира днес столичните общинари за ситуацията с приемането и настаняването на бежанци в София.

Пред тях тя отчете, че 1026 души вече са настанени в дома в "Овча Купел", който е граден за около 800 души.

Още по темата
"Капацитетът е превишен", отбеляза тя и допълни, че правителството е взело решение за още 2 центъра в столицата – откритият вече във "Враждебна", където има 400 души, и нов във "Военна рампа", където от днес са намерили подслон около 50 души.

"Държавата е изправена пред предизвикателство за настаняването на бежанци. Безспорно това е важен хуманитарен ангажимент на държавата. Идват обаче студени месеци. С влошаването на метеорологичните условия нуждите на бежанците ще се увеличат. Трябва да се мисли за сигурността на хората, които живеят в близост до центровете", посочи Фандъкова.

По думите й през последните седмици се е увеличил броят на престъпленията в местата, където има бежанци.

"Те са дребни престъпления. Проведох срещи с граждани, които живеят в близост. Те са притеснени от проблемите, които възникват. Разположени са вече патрули около центровете", отчете още кметицата.

Фандъкова посочи, че е поискала и подсилване на състава в районните управления на МВР, разположени са два денонощни патрула на общинската полиция в централната градска част, като от днес периметърът им е увеличен.

"Постоянна е охраната на Ларгото, поставен е автопатрул на площад "Бански" и Ларгото, има патрули в "Овча купел", "Враждебна", отбеляза тя и допълни, всичко това цели да се гарантират сигурността и спокойствието на столичани.

Ангел Джамбазки, общински съветник от ВМРО, възрази срещу откриването на нови центрове за настаняване на нелегални емигранти. Причината според него е, че в по-голямата си част - над половината, нелегалните емигранти в столицата всъщност не са бежанци, а са емигранти от африкански държави.

"Те нямат причина да получат статут на бежанци, не са такива и повишават изключително общественото напрежение и криминалната обстановка в града", настоя той.

По думите на Джамбазки периметърът от Централната гара до Халите е арена на голямо напрежение, което според него ще продължи.

В отговор Фандъкова посочи, че решението за откриването на нови центрове се вземат от правителството и Столичната община просто е било информирана за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
6
 
! Отговори
боко тикват преди 10 години
До Анонимен-тия и да ги биеш като октопод не разбират , срещу нас има едно как да го кажа ,там правяхме гимнастика поголемите жени на възрас ,и наема се плащаше от общината ,беше хубаво ,следващият кмет ни изкони и го направи нещо като незакона джамия ,всичко това го виждам от балко на ми , вътре е пълно с мъже който имат това цукало на главата и много момиченца ,има няма 10гд деца , и полицията каних ,и в общината ходих нищо никой не се интерисува , и гледам неща чудо на чудесата
14
2
 
29
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Не е луд, който изяжда два зелника, а който му ги дава. Та така и с бежанците. Цялата работа е в това, че сутеньорите от Брюксел нареждат на куртизанската колониална клика в София да взема още и още бежанци. За да не отиват в "белите" им и подредени държави, а да пълнят и без друго циганизираната и турцизирана нещастна България. Тази страна (с право) е третирана като най-долна ***...
13
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблема е не че са мюсюлмани, проблема е че са бедни, необразовани и са КРАЙНИ мюсюлмани. И това не е разизъм. Мюсюлманите не са лоши, но колкото по-необразован си, толкова по краен и фундаментален си, защото позволяваш да ти промиват мозъка.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наблюдавам следната тенденция. От няколко месеца столичния мюсюлмански храм Баня Баши прави социални инициативи с храна за нуждаещите се, което е едновременно прекрасно, но и рисково. Това е функцията на храма, но така се насърчава потока на нелегално пребиваващи в страната. Те като такива, а и при липсата на езикови и други умения не могат да работят каквото и да било. В такъв случай престъпността се явява единствена форма на прехрана - търговия с плът, наркотици, битови престъпления. Има риск.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 7, е то всеки се сеща, че визовия режим е вид дискриминация, ам тази Харта не се ли отнася за народите в ЕС?
10
6
 
15
 
! Отговори
леля гица преди 10 години
Йорданке, прекрати цирковете на ***, освободи полицията от тази простотия, възстанови реда по софийските улици и градинки. Така София ще стане обозрима за гражданите и органите на реда. Превърналаси в бардак центъра, всякаква *** се е потулила в този караманьол!
9
4
 
4
 
! Отговори
^^ преди 10 години
Тази на снимката ако иска у нас ще я настаня ;)
8
5
 
5
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
При толкова *** в наличност още доста бежанци ще трябва да дойдат, че да се забележи разлика.
7
12
 
11
 
! Отговори
... преди 10 години
Смърт за сирийците!Без такива тетористи,които застрашават сигурността ,културана,семействата и бъдещето ни.*** българино,събуди се и си отнеси като след буря,барабар с политиците.БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ!
6
17
 
2
 
! Отговори
Харта преди 10 години
на основните права на ЕСчлен.21Забранена е всяка форма на дискриминация, основана по-специално на пол, раса, цвят на кожата, етнически или социален произход, генетични характеристики, език, религия или убеждения, политически или други мнения, принадлежност към национално малцинство, имотно състояние, рождение, увреждане, възраст или сексуална ориентация.
5
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама разбира се - точно в Странджа и Сакар, че да се запълни дупката в така мечтаната "ислямска" дъга! Никакви бежанци, още повече ***! Да си ходят в богатите арабски емирства при своите! Какво са ни налазили като въшки? Спешно затваряне на границата, вземете пример от гърците! Те могат, ние - не?!??? Навремето в такива лагери в Италия имаха норми - копаеха по три кубика пръст дневно, познайте защо!
4
5
 
11
 
! Отговори
Ето преди 10 години
Пристигат липсващите кадри за фирмите.
3
0
 
18
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Добър ден стрино Дано-боб бера!Що не взехте от външните българи,БЕ?!
2
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
za6to ne gi nastaniavat po izpustelite sela - hem da obitavat ky6tite, hem da si gledat jivotni i zelen4uzi i eto im podstriaha - e ako stane tova site 4e prodyljat pytia si ot bg za niakyde.
1
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Луди ли сте?Какво правят тези *** в центъра на столицата?Правете лагери в Странджа и Сакар, давайте земя да обработват и който е работлив и иска да научи езика и да живее честно да остава колкото иска, но *** дошли тук само за да създават безредици и престъпления незабавно да ги пращате по родните им места!!!