Рекетират ни да теглим заем заради дългове на топлото

Шефът на СОС: Не е справедливо гражданите да плащат
Обновена: 18 мар 2014 16:22 | 18 мар 2014 16:16, Анисия Иванова
32
Рекетират ни да теглим заем заради дългове на топлото
Архив: Булфото

Държавата иска от Столична община да вземе заем в размер на 500 милиона лева за погасяването на задълженията на "Топлофикация – София" към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ), обяви на пресконференция в общината председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков. Той нарече предложението абсурдно и обясни, че по време на разговорите от общината са настоявали да се уточни точно размерът на дълга на "Топлофикация" към БЕХ.

„Това е изключително важен въпрос, защото в него се съдържат различни въпроси - има ли отпаднали суми по давност, какви лихви са били начислявани, имало ли е в годините погасяване на част от задълженията. Това е най-важният въпрос, който да бъде решен, преди да стигнем до плащане на задълженията”, обясни той.

Герджиков заяви, че задължението е натрупано по време на управлението на "Топлофикация" от страна на държавата и общината не е виновна за него.

"Не е справедливо всеки жител на този град да бъде натоварен с 500 лв., за да заплати тези стари задължения, под формата на заем, който общината трябва да тегли”, заяви Герджиков. Той обясни, че през последните години Столична община взима кредити само с инвестиционна цел, които се инвестират за развитието на града. „Такъв голям заем от половин милиард лева ще влоши кредитния рейтинг на общината и би спрял европейските проекти”, заяви Герджиков.

Според него подобен кредит би наложил удвояване на данъците веднага.

"Подобно поведение от страна на министерството би могло да бъде оценено като рекет към Столична община. Това не е разговор, в който се търсят начини за решение на проблема, а на този етап е безапелационно искане за пари - кеш. Държавата най-накрая трябва да влезе във функциите си и да започне да осъществява енергийната реформа, за която се говори от толкова много време”, посочи Герджиков.

Според общинския съветник Зафир Зарков, участник в работната група за „Топлофикация”, конкретният размер на задължението на „Топлофикация” не е уточнено и то е под 500 милиона лева. Зарков обясни, че все още няма срок, докога „Топлофикация” трябва да изплати задълженията си към БЕХ. „Това е дълг, който е натрупан поради политически причини”, смята той.

Зам.-председателят на СОС Николай Стойнев заяви, че 426 милиона лева са задълженията на „Топлофикация” към БЕХ. „Откакто Столична община е принципал на „Топлофикация”, дружеството няма нови задължения”, убеден е той. Стойнев заяви, че държавата със своите механизми е довела до огромен дисбаланс в енергийната система. „Първо, трябва да се създаде устойчива среда на работа за "Топлофикация" и вследствие на това, дружеството да покрива задълженията си”, каза още Стойнев.

Столичният общински съвет няма да подкрепи искането за увеличение на цената на водата, допълни той.

Вчера от дружеството обявиха, че ще поискат 14 стотинки увеличение на кубик вода в столицата от 1 юли. По повод искането общинските съветници от БСП също се обявиха, че искането е неоснователно и няма да го подкрепят.

Направихме анализи за "Софийска вода" и категорично групата на ГЕРБ няма да подкрепи искането за увеличение на водата. „Със сегашните цени на водата може да се реализира инвестиционна програма със сегашните размери, около 50 милиона на година. Не може да подкрепим искането за увеличаването на цената на водата със сигурност. Работи комисията по договарянето на концесионния договор за „Софийска вода”, каза Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Гиганта преди 10 години
Към 18-Асен: Правилно, дълговете са и на собствениците.Щом са вземали дивидент от печалбата АКЦИОНЕРИТЕ на Топлофикация -- сега да се бръкнат и да си върнат дълговете !!!
24
0
 
1
 
! Отговори
galabinho преди 10 години
trqbva da se spre da se robuva na mssonskata zgan
23
0
 
7
 
! Отговори
Bubbles преди 10 години
До Анонимен50лв?Че в нас сметка по 100лв от тях не е идвала!Скъсахйа се да я крадат тая топлофикация и все не стига и не стига, майка им *** и ненаялите се ***!И после щото те са си напълнили гушите, дружеството дъл;жи пари, които пак ние(Народа) плащаме. Затова от известно време не давам и стотинка на тия престъпници и няма да дам докато не се оправят поне малко нещата!То бива безочие бива лакомия, ама това всякакви граници минава!
22
5
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Естествено е, че всички дългове на всяко предприятие са и на неговия собственик - в случая на Столична община, дори ако са направени преди придобиването. Доколкото си спомням правителството на ГЕРБ върна Топлофикация на общината. А тя се управлява от дълги години от ГЕРБ. Не е редно държавата (данъкоплатците) да плаща за уюта на софианци, дори и да са красиви и интелигентни.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО НЯКОЙ МИ КАЖЕ ЧЕ ТОПЛОФИКАЦИЯ Е НА ЗАГУБА ДА ГО ДОКАЖЕ."ПАРТИИТЕ " ПРИСВОЯВАТ ТА СЕ КЪСАТ.430 000 АБОНАТИ ПО 50ЛВ.НА МЕСЕЦ СА 21 500 000ЛВ.ОТТДЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ ПО 300ЛВ. НА МВЧ. ПРОСТО Е! ТА ГАЗТА ЗЛАТНА ДА Е ПАК НЕ СТРУВА 30 000 000 НА МЕСЕЦ! ТА ТОВА Е.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе затваряйте и го фалирайте това соц-чудовище. Безкрайно се радвах, когато Кремиковци затвори, дано да доживеем и това недоносче да затвори по-скоро. Държавата или обшината не могат да помагат на дружество в затруднения, има си ЕС директиви, айде стига с тези манипулации за матрЯла. Обшината и да иска, НЕ МОЖЕ да подпомогне (то и не трябва) това идиотско дружество, защото това се брои за държавна помощ. Шо не подпомогне някой моята фирма, така всеки ще иска.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не може ли просто да бъде затворена тази Топлофикация, и без друго е вече в технически фалит? Стига с този соц, бе, как може почти всички бизнеси да работят на пазара, само тези са по някакви соц закони, без никакво съобразяване с клиента, ефективност, каква точно им е услугата, някакви *** общи условия. Защо трябва да ги крепим и да ги храним, и да "ползваме" услугите им, без да го желаем!!??
18
1
 
12
 
! Отговори
пена преди 10 години
Крайно време е да я фалират тая топлофикация! Не разбрахте ли че тая измислица на комунизма няма да работи никога!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 9Най-добрият претест е да ги избием ...
16
1
 
8
 
! Отговори
Buralafte преди 10 години
До Анонимен - ти *** ли си ? Не се притеснявай - риторичен въпрос. Това е сумата с която ме задължават да плащам " общи нужди и загуби по инсталацията "
15
5
 
7
 
! Отговори
Асен преди 10 години
Естествено е, че всички дългове на всяко предприятие са и на неговия собственик - в случая на Столична община, дори ако са направени преди придобиването. Доколкото си спомням правителството на ГЕРБ върна Топлофикация на общината. А тя се управлява от дълги години от ГЕРБ. Не е редно държавата (данъкоплатците) да плаща за уюта на софианци, дори и да са красиви и интелигентни.
14
2
 
20
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
Искахте "социално" правителство-ето ви го!
13
1
 
17
 
! Отговори
... преди 10 години
Малее! 500 милиона лева дълг на топлофикация! Ба си маата ей! Това май май кой не е минал не е оправил топлофикация! И после се чудят хората щоо нито парно ползват ни топла вода пък сметката им 200 - 300лв. и то лятото! Епа разбра се защо е такова положението! Само да не излезе, че дълга е 1 милиард лева ей, щото като гледам и нови избори се задават и електорат требе да ... има и кой знае ко ше стане!
12
2
 
22
 
! Отговори
Някой преди 10 години
Малеее добре че София никога (от 1989г) не е червена иначе държавата да е фалирала отдавна.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така ми, честити Сергей и Местан! Яжте гнили круши!
10
1
 
6
 
! Отговори
Един преди 10 години
До СоняСоня, прави разлика между Елен Герджиков и Огнян Герджиков :) - съвпадение на фамилиите.
9
1
 
23
 
! Отговори
az tam преди 10 години
е това е държавното безхаберие - не знаят 500 или 550 милиона дължат ... дребна работа
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добрия протест към цялата олигархия е просто да спрем да плащаме всичко, което можем да си позволим да не плащаме - данъци, парно, билетчета, да не се купува от големите вериги, лафка, мутри. Това е истината
7
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BuralafteАко не се прибираш може да спестиш и тези 100лв - циркаджия.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига сте плакали щом има дългове гоговгаз да спира газа на топлофикация и толкова. Ясно че балона бех се спука.