Столична община ще прави конкурс за паметника до НДК

Диков: Отворени сме за всякакви идеи
10 апр 2014 14:44,
39
Столична община ще прави конкурс за паметника до НДК
Снимка: архив Булфото

Столичен общински съвет одобри доклада на главния архитект на София Петър Диков за програма за провеждане на конкурс: „Паметник „1300 години България”, предаде „Фокус.

По думите на арх. Диков, конкурсът ще започне веднага, след като решението бъде подписано, и ще приключи до края на юни. Ремонтът на пространството около НДК ще започне през май.

Преди гласуването на доклада от СОС Диков заяви, че предвижданият конкурс ще бъде възможно най-широко отворен за всякакви идеи. По думите му зад идеята паметникът да се запази и да се обнови застават Съюзът на художниците, Съюзът на архитектите – хора, които застават на страната на авторите.

От другата страна, има радикални мнения, които искат паметникът да се премахне и да се направи нещо друго. „Понеже аз съм привърженик не на силовите решения, а на аргументираните решения с доказани творчески идеи, желая да се направи конкурс и хората и професионалистите да видят има ли по-добра идея, може ли да се представи нещо, което да удовлетворява софиянци като знаков обект в София или не”, каза арх. Диков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
лозар преди 10 години
Присъединявам се към тези които предлагат да се възстановят двете стени с имената на военнослужещите загинали за България. Даже и с цената на цялостно преработване на проекта за реконструкция или рехабилитация на пространството около НДК. Мястото на тези стени е там и никъде другаде. Иначе демонстрираме на цял свят, че сме плюли на собствената си история и на паметта на загиналите. Срамно е толкова много години те да стоят захвърлени в някакви складове. Що за управнициимаме, що за народ сме??
36
0
 
2
 
! Отговори
Люлин 1 преди 10 години
Да си върнат старият паметник на загиналите герои във войната с руснаците
35
1
 
1
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Моята идея е: да се преустрои паметникът в паметник на ЖЕРТВИТЕ ОТ БОМБАРДИРОВКИТЕ над София 1943-1944 гг. Скулптурите любезно да се върнат на създателя им с уважение и блатодарност. Да има конкурс за друга скулптура, представляваща майка с дете и вдигната срещу небето ръка. Бетонът да се изчисти и декорира семпло с ивици от тухли, така че да се вижда разрухата. Металната конструкция да се демонтира. Предлагам подписка за рлеализирани на този идея, която не е и толкова скъпа. Помислете!
34
7
 
1
 
! Отговори
izkustvo преди 10 години
Koito e protiv pametnika e *** i / ili nacionalen predatel. Da se maha pametnik 1300 godini Bulgaria e ravnosilno na predatelstvo.
33
0
 
2
 
! Отговори
wtf до 20 преди 10 години
Явно си прав, че са запазили само плочите с имената. Аз наскоро попаднах на една статия, в която имаше снимка на Цар Борис, на почетна церемония пред паметника и от там останах с впечатлението, че са демонтирали целия мемориал, и сега се намира в музея. Жалко, че този паметник далеч не е единственото нещо съсипано от ***.
32
2
 
1
 
! Отговори
софиянка проста преди 10 години
Бутайте я тая простотия и сложете едно виенско колело за децата - да се радват.Или обновете детското отделение в Пироговама не, пак на крадене на пари налитате - тоя път "култура", художници,Ау у!
31
2
 
4
 
! Отговори
xax преди 10 години
"зад идеята паметникът да се запази и да се обнови застават Съюзът на художниците, Съюзът на архитектите хора, които застават на страната на авторите"Ами щом казват художниците и архитектите, че е красив паметника, значи е така. Жалко за останалите 2 милиона живеещи във и около София, ама тва е положението ...
30
0
 
4
 
! Отговори
Доган преди 10 години
Там ще се построи джамия, а пред нея ще има Lafka на мустакатия разбойник в която ще се продават вестниците на дебелото шопарче депесарче на мама свинкя отрочето. Така ще сме в крак с времето.
29
1
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Да ме извинява г-н Старчев, който е голям наш скулптор, обаче това му творение е грозотия на грозотиите ... както и да е - всеки автор си има и слаби творби. Конкретната "творба" е по-добре да я няма, пък каквото и друго да се направи на това място, все ще е по-добро от това грозилище.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стените едва ли се пазят, но плочите с имената на загиналите би трябвало да се пазят. Там мястото се промени прекалено много с построяването на НДК и не виждам къде биха могли да се поставят тези плочи, а те не бяха малко. Колкото до шестокрилия петох*й, много отдавна трябваше да се махне от там и ако някой толкова много държи на него, да се монтира някъде по-далечко от Центъра на София. Там мястото е идеално за детска площадка с много зеленина.
27
1
 
4
 
! Отговори
Гургулят преди 10 години
Това недоразумение, наречно "паметник" трябва да се премахне и да се върнат плочите на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк, който е бил гордостта на Българската армия. Не е губил нито една битка, по всички фронтове на които е воювал.Роден съм и съм израсъл в района на казармата на Първи пехотен софийски полк, (ул. "Гургулят") и помня с какво страхопочитание и гордост четяхме имената на героите, като играехме в двора на казармата.
26
0
 
2
 
! Отговори
Най-полезна идея преди 10 години
Така и така в момента подземната част се ползва за WC. Предлагам всичко което е над земята да ходи за скраб и да си се възстанови полянката, а това което е под земята да се преустрои в цивилизован обществен WC от който на това място си има определена нужда, бездруго в София не останаха обществени WC.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво има да се чудите? Паметник на Боко, разбира се. С лимонче в устата.
24
3
 
2
 
! Отговори
George преди 10 години
предлагам да направите там нещо като "speakers corner" като в Лондон - нещо като сцена и кой каквото има да си казва да си го говори по микрофон пред публика, пък и концерти - идеално място е. Иначе от паметника бетонията може да се ползва, но железарията да се маха - грозно е. Нека има конкурс - нищо лошо, идеята не е лаша 1300 г. България - нека се запази и войнишкия паметник може да се вмести някак си. Ами в този контекст да Ви попитам ЗАЩО НЯМА ПАМЕТНИК НА МАКГАХАН ИЛИ ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ?
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 22Можеш да провериш, както и много други ако се разровиш:Обсада на Константинопол 717 Битка при Боруй 1208 .Битка при Сяр 1205 Битка при Одрин 1205и тн и тн. България не е била сила с която е можело лесно да се базикаш по това време.
22
9
 
4
 
! Отговори
ЦЕНИТЕЛ преди 10 години
Как ще махате паметника,бе!Луди хора!Това е паметник"1300години България"!Трябва само да се възстанови в предишния му вид.А освен това е много хубав - модернистичен и авангарден.Не случайно съюзите на художниците и архитектите застават в негова защита.Те сигурно разбират повече от градските.Голям позор и падение за България ,ако паметникът се премахне.Ще бъде победа на простотията над изкуството!!!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 22В интерес на истината има моменти в историята ни когато много хора дълбоко са съжелявали, когато са срещнели с нашата армия, жалко само, че вече никой не ги помни дори самите българи.
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 15"нашата армия е всявала ужас в цяла Европа" буааахахахаха АХАХА
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама какъв конкурс, кви пет рубли бе! Бутайте го най-накрая тоя грозен гроб и направете една градинка на мястото. Защо изобщо трябва да има паметник там? Дееа и далавераджиите дееа. А тоя Диков защо не е в пандиза?
18
1
 
3
 
! Отговори
До wtf преди 10 години
За мемориалните стени ли говориш или за някой друг, конкретен паметник?Защото мисля, че онези стени са ги взривили - те са били много солидни, гранитни, високи колкото двуетажна сграда и допълнително украсени с колони като на древните храмове. И, доколкото знам, имената на всички загинали са били написани с метални букви.