Отоплението на парно е по-евтино, сигурни са експерти

Никъде в Европа не използвали ток за това
Обновена: 26 сеп 2014 14:02 | 26 сеп 2014 12:10, Веселина Йорданова
86
Отоплението на парно е по-евтино, сигурни са експерти
Снимка: архив, БулФото

Отоплението на парно е по-евтино от това на ток, категорични са заети в топлофикационния сектор.

„Никъде в Европа хората не се отопляват с електроенергия. Освен това важно е да се вземе предвид каква е самата сграда, какъв е характерът на потреблението в нея, какви изолационни характеристики има тя, а също така е важно и какво е качеството на климатика, с който се отоплява жилището“, коментира Боян Паунов от “Топлофикация-София” пред БНТ.

Още по темата
Той подчерта, че отоплението при централизираното топлоподаване е по-евтино. Парното все още не е пуснато и затова по думите му не може да се коментира дали сметките през зимата ще бъдат шокови или не.

Очакванията са, че месечните сметки за използване на топлинна енергия ще бъдат по-равномерно разпределени през месеците от отоплителния сезон, като в пиковите моменти – декември, януари и февруари, когато в страната ни е най-студено, няма да бъдат с най-високи стойности, обясни Паунов.

По думите на Тодор Кузманов, експерт от най-големия топлинен счетоводител на пазара, сметките на хората, които ползват услугите на “Топлофикация”, са с 20-30% по-ниски, отколкото на ползващите електроенергия.

Новата наредба дава възможност абонатите на “Топлофикация” да не получават изравнителни сметки. Това означава реално отчитане всеки месец на отоплението и топлата вода, обясни Кузманов и допълни, че сметката зависи от потреблението и цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
2
 
! Отговори
wtf преди 9 години
Ако от ЧЕЗ/ЕВН и т.н. не ти вдигаха сметката през зимата автоматично с 30-50лв. можеше и да излиза по-евтино. Но тук от октомври, при абсолютно същия разход, както през останалата част от годината сметката ти става от 60лв., на 90-120, в зависимост колко е студено.
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
такава тъпанарщина скоро не бях чел, живея сам в панелен блок и цяла година не бях пускал парното, а само че минава тръбата ми дойде сметка 550 лв, което е безобразие, слава богу се махам на друго място и ще се отоплявам на газ, докато съм жив не искам да имам нищо общо с най-мояеническата фирма Топлофикация, нека си спомним един от бившите им директори как си купуваше яхти, имоти, извращения. Според мен трябва да ги осъдят някъде от чужбина, за да се нормализират нещата и да не тормозят хората
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а месечните сметки за парно в европа на двустаен апартамент дали са колко е минималната им заплата или не?Зашото тук е по 300 лева, колкото е минималната заплата.
46
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Работя в Норвегия и тука всички се отопляват на ток. Цената му е много ниска спрямо заплатите.Така , че тоя лумпер може да си мръдне мозъка в други посоки а не да дава акъл кой с какво ще се топли. Нали тях ги топлят големите пачки и не им трябва да мислят много много
45
0
 
11
 
! Отговори
Да,ама не преди 9 години
Теоритично е така,но не и у нас.Първо плащаш всички кражби на комшиите.Второ загубите са големи-влиза вода 80 градуса до апартамента стигат най много 50.Да не говорим за топлата вода-обикновенно с температура на урина.Бях на парно и годишната ми сметка за отопление и топла вода беше около 1300лв.Сега съм на климатици/два/ и бойлер/доста специален/ и годишната ми сметка е под 800лв.Е има си и минуси-инвестиция за около 6000 лв.Но пак се изплаща за десетина години.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да,ако не те крадът съседите,топлофикациите,фирмите,държавата е най-евтино, Но уви
43
0
 
26
 
! Отговори
Е - Ник преди 9 години
"Никъде в Европа не използвали ток за това" - Никъде в Европа не използуват такива заплати...
42
0
 
27
 
! Отговори
кочо преди 9 години
Топлофикация е крадлива булка с която не можеш да се разведеш до живот !
41
11
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АЗ НИКОЙ НЕМИ ПЛАЩА ЧЕ МИ ПОЛЗВА ИМОТА ЗА ДА МУ МИНАВАТ ТРЪБИТЕ ОТТАМ ----------Ти трябва да плащаш, защото тръбите те топлят!
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросният "експерт" Паунов да си завре измислените доводи на едно тайно място, дето слънце не огрява! Евтино било! ЛИЦЕМЕР, не направо ***!!! Никъде в Европа няма подобни топлофикационни дружества, които да тормозят клиентите си "до гроб", гонени от безпрецедентно арогантна алчност!!! Обърнете внимание - от всички топлофикационни дружества в Б-я, само софийската Топлофикация е на печалба за изминалия период, останалите били на загуба. Мародери!
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората плащат и по 1000 лева за парно, но после мръзнат като кучета.
38
3
 
4
 
! Отговори
Миро преди 9 години
А бе кажете тези прехвалени климатици колко ще ми струват с поставянето.
37
7
 
2
 
! Отговори
Blake преди 9 години
До инж. И аз така - последните няколко години целогодишната ми сметка за парно и топла вода на тристаен апартамент (всички радиатори работят и не се икономисва нищо), варира между 650 и 800 лева...
36
15
 
9
 
! Отговори
инж. преди 9 години
Понеже повечето хора идват от село - много добре знаят какво е да разтоварваш *** и дърва, да цепиш, да разпалваш, да чистиш сажди и пепел - на цена - по-висока от тази, която предлага централното топлоснабдяване.Да, съгласен със всички, че Топлофикация трябва да се реформира яко - това няма да свали цените, но ще оптимизира нещата.П.С. Винаги съм се чудил как може човек да има Епъл, 46" телевизор, кола за 30 бона пред панелката и да се оплаква от цената на парното. ***...
35
3
 
2
 
! Отговори
ТОЙ Е преди 9 години
"Очакванията са, че месечните сметки за използване на топлинна енергия ще бъдат по-равномерно разпределени през месеците от отоплителния сезон, като в пиковите моменти декември, януари и февруари,.., обясни Паунов."Ами, естествено, че е така, след като от м. юни 2014 г. вземате с 10% повече пари месечно, отколкото показват топломерите в АС, каето е в разрез с всякакви търговски закони. Само дето хората не го знаят. А вас би бе шубе да го кажете !!!
34
8
 
2
 
! Отговори
инж. преди 9 години
Естествено, че "парното" е най евтино!Топлината от радиатор няма как да се мери с тази от климатик, защото той топли въздуха (който е изолатор), а радиаторът топли с конвекция и лъчист топлообмен - комфортът е различен.Да, в цяла Европа хората се топлят на газ или централно, особено северна.Андрешковците са виновни за случаите, коагато отоплението излиза по-скъпо от нормалното, крадат от себе си и от комшиите.Аз отоплявам тристайното си жилище без да спирам радиатори за 500лв + 300лв за вода
33
2
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
А ТОВА ЧЕ ПОЧТИ НИКОЙ НЯМА ЧЕРНО НА БЯЛО ДОГОВОР С ТОПЛОФИКАЦИЯ КАК МУ СЕ ВИКА ОСВЕН РЕКЕТ..ААА..А ТОВА ЧЕ НА МЕН НИКОЙ НЕМИ ПЛАЩА ЧЕ МИ ПОЛЗВА ИМОТА ЗА ДА МУ МИНАВАТ ТРЪБИТЕ ОТТАМ НАПРОТИВ ТРЯБВАЛО АЗ ДА ИМ ПЛАЩАМ ЗА ОБЩИ ЧАСТИ..КАК МУ СЕ ВИКА..РЕКЕТ..А ТОВА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАВЕЖДАТ ГРУПОВИ ИСКОВЕ ЗА ТОЗИ РЕКЕТ КАК МУ СЕ ВИКА..АА..***..УТРЕ МОЖЕ ДА НИ ЗАДЪЛЖАТ ДА СИ ПРОДАВАМЕ БЪБРЕЦИТЕ В ИЗРАЕЛ ПРИМРНО..ИЛИ ДА ПОЛЗВАМЕ НИАКАКВА ДРУГА ГЛУПОСТ..МРЪСНИ РУСКО КОМУНИСТИЧЕСКИ ***..
32
1
 
12
 
! Отговори
пена преди 9 години
Хаха, "експерти" от Топлофикация-София ще ми дават акъл. Най-евтино е отоплението, което си спестил. Затова на запад вече се говори за сгради, които имат нулеви разходи за отопление. (които са така направени, че могат да се стоплят дори и от малкото слънчева светлина през деня)След това е отоплението на инверторен климатик. Вече има и термопомпи въздух-вода (същото като климатик), които топлят вода и тя след това може да се ползва и за битови нужди и за отопление чрез обикновенни радиатори.
31
0
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ЯСНО..А ЗАДЪЛЖЕНИЕТО ДА ПЛАЩАШ УСЛУГА КОЯТО НЕ ПОЛЗВАШ НЕ СЕ ЛИ НАРИЧА РЕКЕТ В НОРМАЛНИЯ СВЯТ..И ДА НЕ МОЖЕШ ДА СЕ ОТКАЖЕШ ОТ НЕЯ..ПОЛЗВАШ НЕ ПОЛЗВАШ РЕКЕТ ПЛАЩАЙ..ВИС2 ПО РАНО ПОНЕ РЕКЕТИРАХА САМО АКО ИМАШ ПАРИ ТЕЗ НЕ ИМАШ НЯМАШ ПЛАЩАШ..А ТОВА ЧЕ ТЕЦОВЕТЕ ИНАЧЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ЗА ОХЛАЖДАНЕ И ПРИНЦИПНО ПАРНОТО ТРЯБВА ДА Е БЕЗПЛАТНО..ААА ***..
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпреки че токът от Козлодуй е 6-7 стотинки, мръсните политически играчи, ВЕИ и другите лами, отворили паст за хорските пари, разбира се ще продължот неоправдано да вдигат цените. Борбата е реакторите с евтин ток да бъдат унищожени, а робите да плащат. Затова и заклаха Белене, щото с евтин ток няма келепир. Ами бъдете роби тогава на "изключителната раса на Обама", плащайте последните си стотинки на янките и местните изедници, давете се в безпаричие и си гласувайте безропотно за ДПС и ГЕРБ.