Откриха двуметров паметник на Георги Марков в София

Той чувстваше дълбока връзка с България, сподели съпругата му
Обновена: 11 ное 2014 14:50 | 11 ное 2014 14:34, Красимир Ангелов
176

Снимка: БТА

Паметник на писателя, публицист и дисидент Георги Марков беше открит в София по повод 85 години от рождението му.

Двуметровият монумент е поставен на пл. "Журналист" и е дело на скулптора Данко Данков. Идеята е на Инициативния комитет "Памет за Георги Марков", чийто почетен председател е президентът (1990-1997) д-р Желю Желев, а председател - писателят дисидент Димитър Бочев.

Лично президентът Росен Плевнелиев откри паметника и отбеляза в словото си, че със своето остро перо Георги Марков се е превърнал в най-яркия пример на тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт е била лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство.

"Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система. Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това, превръщайки се в светъл пример за гражданска и човешка доблест", каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Държавният глава изрази надежда паметникът на писателя да бъде мост за следващите поколения, които да преоткриват словата и делото на писателя, за да "не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт".

На церемонията по откриването на паметника присъстваше и съпругата на Марков - Анабел Маркова, която припомни, че той е прекарал последните седем години от своя живот в Лондон и е вярвал, че може да пише това, което иска.

“Казваше, че никога не съжалява за това, че е отишъл на Запад, но е ясно от всичко, което написа през тези години, че той чувстваше много дълбока връзка с България”, посочи съпругата на писателя.

На церемонията по откриването на паметника присъстваха президентите Росен Плевнелиев, Желю Желев и Петър Стоянов, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият външен министър Надежда Нейнски, общественици, съмишленици и много граждани.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бояджийската бригада на Генов че го вапца.
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цирк !
100
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вече съм 100% сигурен, че Марков не е убит от Български агент.Службите на така наречената западна "демокрация" са го ликвидирали.
99
2
 
6
 
! Отговори
КАРАМБА преди 9 години
Защото изразих мнение, и вчера бях съкратен(уволнен)!Това ли са днес , думите които Георги Марков е искал да напише?Какво значение имат аргументите ми, когато идва едно "пешлеме", не знаейки , какво сме търсили и постигнали, като студенти през 90-та!Без да знам съм работил за него!!!!На 45г. съм и знам много, имам самочувствието да го кажа, способен съм, и няма да остана без работа!Важното е друго - феодализмът в тази държава не е отминал!Синдикатите не ме интересуват!
98
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мене насмешават политкоректни ретроспекции за туй какво сме яли, пили, и как с мъка безкрай сме се веселили, такава храна като тогава мърцина в светът днес имат възможността да кусат, срещу много много пари им иде по самолети, всичко друго независимо от етикета е индустрия, хранителна или нехранителна по скоро
97
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джери ще живее в сърцата ни
96
3
 
5
 
! Отговори
Гаргамел преди 9 години
Съдбата на всички двойни агенти е като тая на сценариста ,,На всеки километър,,-Георги Марков
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
объркал се е, не са били празни магазините у нас ами в мъгливия лондон, където ужасната криза от 1971 е върлувала
94
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 9 години
До 1НАЙ ОБИЧАМ ТЕ ТАКИВА ДИСИДЕНТИ,ДЕТО СА СЕДЕЛИ ДО ДЯСНОТО КОЛЯНО НА ТАТО,ДЕТО СА ИМА ПЪРВАТА ЗАПАДНА КОЛА В СОФИЯ И ПРОЧИЕ,И ПРОЧИЕ.КОГАТО НАРОДЪТ ГЛАДУВА И ДЕЦА УМИРАТ,ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО ИМ,ДА ДИГАЩ ПАМЕТНИК НА ..............СИ Е РАБОТА ЗА СЪД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
93
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия празни магазини де са били, на площадчето бе плод и зеленчук, дини по десет ст, домати 3 ли пет ли бяха, такова свръхпроизводство гледах по бригади, месокомбинати, и всичко истинско и вкусно, бдс, тия ментета с к различни ли са изобилие
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 119За градското население беше достатъчно, защото всички селяни, които дойдоха в града, си произвеждаха всичко, даже бай Тошо им даде допълнително земи и да си правят вили за "самозадоволяване".Ако ти не си следвал, моето поколение береше и сортираше най-прекрасните праскови и те заминаваха със самолети за Холандия и Чехия. Същото беше и с доматите и т.н. Това, което го имаше в матазина, бяхме си го произвели ние-чисто и неповторимо вкусно и здравословно!Не помня да сме гладували-бяхме 6.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
111,С бездарните си манипулации можеш да имаш някакво въздействие върху невежата аудитория.Не мери живота през своя ***. Има идеологически теоретични принципи, общовалидни за теорията на политиката. Жалките ти импровизации могат да минат само пред разчорлената ти жена.Равенството е по отношение на законите в държавата, произтичащи от Конституцията.В последсите 25, законите са лобистки, а правото е криво и създава неравенство, заради огромна несправедливост и корупция.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прокуратурата доказва по безспорен начин, че на 10..1990 г. секретарката на Тодоров е изискала от архива 10-томното досие на Марков, след което никой повече не го вижда. Същият ден съпругата на писателя Анабел Маркова е приета от Александър Лилов, член на Политбюро на ЦК на БКП, който й обещава съдействие за разследване на убийството на Марков. Съдът установява и приема, че Владимир Тодоров нарежда на началника на служба \"Картотека и архив\" в ПГУ (архива на разузнаването) полк. Радко Тодоров да унищожи всички документи, свързани с досието на Георги Марков.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Два дни преди процеса, започнал през януари 1992 г. се самоубива другият подсъдим по делото - ген. Стоян Савов, зам. вътрешният министър, отговарящ за разузнаването през последните 17 години от управлението на Живков. На съдебният процес пред Върховния съд, преминал при закрити врата, Тодоров прехвърля отговорността за досиетата на покойния Савов. Пред съда каза: \"Трудно ми е да прехвърлям вината, че Савов е първопричина или организатор в унищожаване на делото, но от документите е видно, че той преди подписване на тази заповед за унищожаване на делата прояви голямо старание.\"
88
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Магазините почти винаги бяха празни и по рафтовете им висяха само буркани с желета и конфитюри. Не ставаше и въпрос за вносни стоки. Най-парадоксалното беше, че най-популярни български продукти липсваха на пазара. България беше страна на зеленчуци и плодове, а на пазара имаше постоянна криза за тях. Човек може да съди за действителните успехи на системата по този най-очевиден факт постоянната криза в снабдяването на населението с продукти от първа необходимост.
87
0
 
1
 
! Отговори
нещо конкретно преди 9 години
През лятото на 1992 г. последният началник на Първо главно управление (ПГУ) на ДС ген. Владимир Тодоров е е осъден на 14 месеца затвор за това, че е унищожил само част от досиетата на писателя (впоследствие намалени на 10 месеца).Два дни преди процеса, започнал през януари 1992 г. се самоубива другият подсъдим по делото - ген. Стоян Савов, зам. вътрешният министър, отговарящ за разузнаването през последните 17 години от управлението на Живков. На съдебният процес пред Върховния съд, преминал при закрити врата, Тодоров прехвърля отговорността за досиетата на покойния Савов. Пред съда каза:
86
2
 
5
 
! Отговори
до 94 без пардон преди 9 години
Какъв Скотланд Ярд те мъчи, бе ***. Нали разсекретиха архивите на ДС. *** и демагогията! С нея сте закърмени.
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 106Да, от милионите му зрители.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднъж ми се обади един от заместник-министрите на леката промишленост и поиска да му намеря помещение, където да складира току-що внесени от чужбина машини. Казах му, че нямаме такова помещение. Тогава той ми нареди да демонтирам работещите машини от един цех и го освободя, което беше пълна лудост, защото точно този цех носеше големи печалби. Отгоре на всичко основни машини не можеха да се демонтират без съгласие на банката, която ни финансираше.
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко противно и срамно у нас идваше изключително и само по посока от горе на долу. Никога в обратната посока. Трудовата корупция беше вследствие от нравствената корупция, безмилостно насаждана от най-горното ръководство. Тези на самия връх у нас бяха лакеи и изискваха лакейско отношение от своите подчинени, които пък го предаваха по-на-долу. Цялата ни преса, радио, телевизия, театър, литература в най-голяма степен изискваха и насаждаха безропотна сервилност.