Откриха двуметров паметник на Георги Марков в София

Той чувстваше дълбока връзка с България, сподели съпругата му
Обновена: 11 ное 2014 14:50 | 11 ное 2014 14:34, Красимир Ангелов
176

Снимка: БТА

Паметник на писателя, публицист и дисидент Георги Марков беше открит в София по повод 85 години от рождението му.

Двуметровият монумент е поставен на пл. "Журналист" и е дело на скулптора Данко Данков. Идеята е на Инициативния комитет "Памет за Георги Марков", чийто почетен председател е президентът (1990-1997) д-р Желю Желев, а председател - писателят дисидент Димитър Бочев.

Лично президентът Росен Плевнелиев откри паметника и отбеляза в словото си, че със своето остро перо Георги Марков се е превърнал в най-яркия пример на тежкия избор между свободата и примирението в годините, когато тоталитарната власт е била лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство.

"Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от цяла една тоталитарна система. Той не се поколеба да каже истината за антихуманната политика на комунистическия режим и плати с живота си за това, превръщайки се в светъл пример за гражданска и човешка доблест", каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Държавният глава изрази надежда паметникът на писателя да бъде мост за следващите поколения, които да преоткриват словата и делото на писателя, за да "не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт".

На церемонията по откриването на паметника присъстваше и съпругата на Марков - Анабел Маркова, която припомни, че той е прекарал последните седем години от своя живот в Лондон и е вярвал, че може да пише това, което иска.

“Казваше, че никога не съжалява за това, че е отишъл на Запад, но е ясно от всичко, което написа през тези години, че той чувстваше много дълбока връзка с България”, посочи съпругата на писателя.

На церемонията по откриването на паметника присъстваха президентите Росен Плевнелиев, Желю Желев и Петър Стоянов, министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият външен министър Надежда Нейнски, общественици, съмишленици и много граждани.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
5
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 години
Аман от паметници на всеки заслужил или не и на безумците катастрофиралитпо всички пътища! На това трябва да се сложи край! Откъде накъде ще му слагат паметник? С какво го е заслужил? Това ли са ни героите?
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе защо за 25 години демокрация, никой не му е издигнал паметник, а му го вдигнаха САЩ, в отчаян опит да ни накарат да мразим Русия, заради съветското й минало? За последното съм сигурен, тъй като го вдигнаха в момент, в който САЩ и Русия са в обтегнати отношения. Това е жалък и обиден за интелекта ми опит от страна на Вашингтон.
80
4
 
2
 
! Отговори
откъс преди 9 години
Бъдещето тогава принадлежеше на работниците, на хората на труда и т.н. С годините този измамен флирт с работниците щеше да изчезне, за да се установи жестокият закон на може би най-крещящата несправедливост в нашата история социалистическия феодализъм. Успоредно с умирането на илюзиите за достоен, равноправен, справедлив живот щеше да стане и подмяната на истинския трудов процес с абсолютно нетрудовия процес на борба за позиции и връзки.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алеко го убива простакът, той е жив, а Марков, ако изобщо е убит, то са себеподобните му.Смъртта му е използвана за пропаганда.Това е както самолетът над Украйна. Загихват като пръдня в ***.Друг пише кой за какво колко чакал.Не това определя качеството на живот в обществото, а от това колко хора могат да живеят добре, да имат възможност да си плащат сметките, да учат, да се лекуват, да работят..., а не колко банани са изяли и с каква кола избиват комплексите си за малоценност.
78
1
 
1
 
! Отговори
откъс преди 9 години
Колкото и добър работник да беше, колкото и да се стараеше, никога нямаше да бъде повишен. Спомням си веднъж, бях представил трима работници за награда, когато на заседание Киро каза:Първият не може, защото много говори. Вторият не може, защото все мълчи. И третият не може, защото още не съм го разбрал.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж фондейшън" на политическия емигрант от комунистическия режим д-р Георги Лазаров
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 90: "Георги Марков е един от сценаристите на "На всеки километър"...,а ти си бил един от зрителите !
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж фаундейшън"Бре, бре, бре, поради що се срамите да напишете кой е финансирал това бе ***? Интересно защо ли никой тук не се е ангажирал с това, дори и верните му поддръжници из форумите? Това обяснява и защо Роската отишъл, пардон, му е било заповядано да отиде на събитието.П.П. Бях сигурен, че американците имат пръст в това. Само те имат изгода да реабилитират темата за комунизма, докато са на нож с Русия.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агент казвате е Георги Марков, но как да повярвам на това след като всеки който бягаше на запад по време на Народната Република беше обвиняван че е шпионин и враг на народа. Един вид шпионите на които плащат да шпионират, зарязват скъпоплатената си дейност и се изнасят. Как да повярвам, че Марков е шпионин, след като го убиват на автобусна спирка, къде му е бентлито, къде му е имиджа на шпионин?
73
5
 
4
 
! Отговори
откъс преди 9 години
Партията успя по твърде убедителен начин да внуши на работника, че не само добрата работа може да му помогне да спечели повече, а и властта, която произтича било от положението, било от връзките, с които човек разполага. Ако си някакъв активист, можеш и да не работиш добре, ще те издигат, ще ти дадат хубава служба. Ако си човек на началството, негово ухо и око, можеш и да не се престараваш на машината. Каквито и грешки да направиш, ще ги прикрият.
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Четейки Бай *** е ясно кой е убиеца на Алеко, по същия начин убиеца на Гоерги Марков се крие между редовете на неговите произведения
71
4
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 9 години
До Целокупна БългарияДо софето"Остана му (на болен) сал една телевизийка, по която да маха с ръчички и да си говори сам с огледалото, но и тя ще затвори скоро, когато спонсорите му врътнат кранчето."Ми рубладжийска работа а тя падали, пада!
70
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Д. се надвеси над бюрото ми и с наставнически глас ми каза: Я не съм станал партиец, за да работим. Че ми намериш служба. И я сакам като Киро да въртим синджирчето и да се разождам из районо. Щом си у партията, значи си на власт. Щом си на власт, значи нема да се мъчиш! Другите да се мъчат!
69
2
 
1
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
Ами сега? Като познавам българския манталитет, очаквам и този паметник да бъде боядисан.
68
4
 
6
 
! Отговори
партиец преди 9 години
Ще работиш това, което си работил вчера! казах му аз малко сопнато. Аааа, не! възрази той меко, но категорично. Требе да ми намериш нещо друго. Защо? Па ти не знаеш ли от вчера я станах партиец! той се усмихна като човек, който вече е открил къде зимуват раците. Та какво от това! недоумявах аз.
67
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жоро Марков описа простака Живков много реалистично, за което беше и убит.
66
9
 
11
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Няма юридически използваемо доказателство, че Г.Марков е убит. Отидете в азерватната камера на Скотланд Ярд и се убедете, че там няма нито измисления чадър, нита измислената сачма. Сачмата, която я показваха по телевизиите, беше плод на въображението на бедни журналисти, желаещи да заработят хонорар. Най-вероятно Скотланд Ярд упорито мълчи по случая, защото именно те са съпричастни към смъртта на Марков. Нали знаете, предателите никой не ги обича и всеки си ги използва за собствени цели. Какво пречи на британците, те да са пречукали Марков, за да припишат това убийство на българските служби?
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПАРТИЯ И РАБОТАЕдна сутрин в моята стая влезе Д., около тридесет-тридесет и пет годишен шоп с голямо добродушно лице и тромави движения, един от най-добрите ни електромонтьори. Що че работим днеска? запита ме той със странна тържественост. Погледнах го учуден, защото работата бе разпределена още в началото на седмицата и той трябваше да знае какво му е възложено.
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм българче обичам долари и марки да пилеяВсичко западно и модно любя, тача и милея
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Георги Марков е един от сценаристите на "На всеки километър"