Отминалата зима – по-скъпа на топлото от предната

Причината – по-дългия студен сезон и по-високото потребление
21 юли 2015 15:07, Красимир Ангелов
19
Отминалата зима – по-скъпа на топлото от предната
Снимка: Булфото, архив

По-скъп отоплителен сезон отчитат от фирмата за топлинно счетоводство "Техем" спрямо миналата зима, съобщиха от дружеството. Данните са на базата на анализирано потребление на 100 203 клиенти в София в 4600 сгради.

Изследваното индивидуално потребление на енергия за отопление и подгряване на водата показва, че последният отоплителен сезон е струвал повече на клиентите в сравнение с предходния. Това се дължи на по-дългия отоплителен сезон, както и на по-високото потребление на клиентите на топлофикационното дружество в София, посочват от "Техем".

С 25 000 са повече клиентите, които имат сума за получаване след дяловото разпределение за изтеклия отоплителен сезон, в сравнение с тези, които имат сума за доплащане, отчитат още от дружеството.

От там посочват, че са изследвали средните разходи за отопление и топла вода в жилища до 50 кв. м, до 70 кв. м и от 70 до 100 кв. м.

Данните сочат, че средно отоплителният сезон за този тип жилища в София е струвал съответно 704,81 лв., 883,56 лв. и 1108,81 лева.

Изравнителните сметки за клиентите на "Техем" вече са достъпни и за клиентите в София. Информационните фактури се предоставят на домоуправители или на отговорните лица в сградата, срещу подпис.

След получаването им за клиентите започва да тече 30-дневен срок, в който могат да поискат допълнителна информация, допълнителен отчет или да подадат сигнал при проблем.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
15
 
! Отговори
топло преди 6 години
До ОбективенТоплофикация е редно да се закрие законово!
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОбективенПлюят селянята дето населиха панелкие и първата им работа е да махнат радиаторите. Селска работа!
15
0
 
14
 
! Отговори
кристина преди 6 години
Абсолютно осъзнавам какво съм написала защото го имам черно на бяло.Явно те не са го осъзнали когато са изчислявали.
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ако беше попрочел малко щеше да видиш, че плюем против некоректните сметки. Направи паралел между моите 221 лева на месец за 43 квадрата спрямо твоите 140 за 80 квадрата. Всъщност ти сам потвърждаваш избирателния подход за изчисляване на сметките с тази информация. Апропо, при мен температурата не е достигнала 24 градуса нито веднъж. Така че за плюене има много неща
13
4
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Сегашното ми потребление е около 80% от миналогодишното и по изравнителната сметката ми е горе-долу пак така. 480 лева за парно за шест месеца и 360 лева за топла вода за една година за апартамент от 80 квадрата, като при това обичам да ми е топло и температурата, която поддържах беше над 24 градуса. На мен не ми се вижда много и не схващам срещу какво плюете?
12
2
 
16
 
! Отговори
До 9 Кристина преди 6 години
Съзнаваш ли какво си написала?За по-малко от 2/3 кубик топла вода за една година си имала да доплащаш 2614 лева?Как пък не, още малко и да ти повярвам. А ако имаше едно нормално потребление от да кажем 40-60 кубика топла вода? Тогава над 1 милион ли щеше да ти е сметката?
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нагли лъжци. Всяка зима според Т-фикация е много по-студена от предишната. Сезонът го удължават изкуствено, а сметките са така направени, че никога не отразяват истината. И винаги са на загуба и пред фалит.В момента получавам 75 лева сметка за топла вода. Ама че наглеци.....
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. Навсякъде по-света говорят за глобалното затопляне, само нашата топлофикация вижда дълъг и продължителен студ.
9
1
 
23
 
! Отговори
senseipetz преди 6 години
Защо до ден днешен няма като в германия юридическа застраховка която мога да използвам когато се *** с мен.. като парното е само едно от мноооооооогото неща.. всеки от тези кожодери знае само да казва "Ми съди ме де"..
8
1
 
19
 
! Отговори
кристина преди 6 години
Незнам как смятат но на мен са ми изчислили 635 куб.см. топла вода за една година и трябва да им доплащам 2614лв.Ще видим след 30 дневното преизчисление какво ще сътворят.Просто били пропуснали да препишат данните от стария отчет на водомера.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За апартамент 43 квадрата и 6 месеца отоплителен сезон сме платили 780лв. Изравнителната сметка е 550. Демек едно сезонче топла зима, според Топлофикация излиза по 221 лева месечно, пак натъртвам, за 43 квадрата. Машалла, аферим и ашколсун, братя! Вальо топлото още не е осъден за жакузито и разбирам, че сега събираме пари за вилата на текущия директор?
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам колко точно е била студена зимата, но в месечните ми сметки тази година нямаше отрицателни температури. Ако среднодневна температура от около 5 градуса се води студена зима няма какво повече да разсъждаваме по темата..
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, бе, да! Тия лъжци от Топлофикация винаги имат готово обяснение, защо сметките са високи! То ако ще +20 да е зимата, те пак ще намерят оправдание, че сметките са огромни.
4
1
 
24
 
! Отговори
асд преди 6 години
Преместих се в нов апартамент. Стария не съм го дал под наем и не съм го продал засега. Защо ще ме рекетират за такса мощност? И не, няма да ми замръзнат тръбите, защото мога да си ги източа наесен ако искам. Да ми продават непоискана услуга се нарича рекет!
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слагайте си панели за топла вода и лятото ги отбраздваме. Вън е 35 градуса тези искат да се набутваме и да им пълним гушите!
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При абсолютно спряно парно: 0 единици, сметката за отопление ми е 333 лв., а за топла вода 385 лв.
1
1
 
31
 
! Отговори
God преди 6 години
Как е възможно е този сезон да дължа същите пари на Топлофикация както миналия при условие, че топломерите ми са отчели двойно по-малко единици спрямо миналата година? Цената на парното не е скачала двойно, нито този сезон е бил по-дълъг от миналогодишният.