1,50 лв. билетчето в София. Откога? Как е в Европа?

Ще бием чехи, словаци, гърци, че и швейцарци
20 яну 2016 12:00, Екип на Investor.bg
219
1,50 лв. билетчето в София. Откога? Как е в Европа?
Снимка: Dnes.bg

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) предлага билетчето за градския транспорт в София да поскъпне до 1,50 лв.

Решението предстои да вземе Столичният общински съвет в следващите месеци, като се очаква това да стане до април.

Промяна в цените цените не се предвижда за електронния билет и картите за градския транспорт.

Пълна промяна на таксуването в градския транспорт на София може да има от 2017 г. с въвеждането на електронна "тикет система". Тогава ще се плаща спрямо времето, за което ползваме градския транспорт. Така, който се вози повече ще плаща повече, а не както е в момента - лев и за една спирка, а и за десет.

Според анализаторите от Инфограф Явор Алексиев и Веселин Божков предложената цена има за цел постигнето на компромисен вариант - някъде между сегашната цена от 1 лв. и предложеният ръст от 50 ст.

Предложението на ЦГМ им дава повод да сравнят цените на градския транспорт в София и тези в други европейски столици.

Ето какво казват данните:

Едно евро не купува същото количество стоки и услуги в различните страни от ЕС. Докато в София за тази сума можете да отидете до центъра и да се върнете, в Лондон няма да можете да си позволите дори едно единствено пътуване. И все пак: в номинално изражение билетът е най-евтин именно в София (0,51 евро).

За да сравним "стойността" на едно пътуване в София с това в други европейски столици, използвахме последните данни на Евростат за паритетите на покупателната способност (ППС) в страните от ЕС.

ППС се използват за превръщане на номиналните разходи в национална валута (лева, евро, паунд и т.н.) в единна условна валута, наричана "Стандарт на покупателната способност" (СПС). Тази условна валута има еднаква покупателна способност във всички страни от ЕС, което позволява да се използва за база на подобни сравнения.

Например: Минималната работна заплата (МРЗ) в Полша през втората половина на 2015 г. е 418 евро, а тази в България – 194 евро. В номинално отношение МРЗ в Полша е 2,15 пъти по-висока от тази в България. Обаче, ако вземем предвид различната цена на стоките и услугите в полската и българската икономика и приложим ППС, минималната заплата в Полша възлиза на 749 СПС, а тази в България – на 401 СПС – разликата се стопява до 1,87 пъти.

Тази промяна отразява факта, че цените у нас са по-ниски от тези в Полша и че 1 евро у нас може да купи повече стоки или услуги, като в крайна сметка този ефект в цените е по-силен от разликата в заплатите.

Към момента единствената столица, в която цената на един билет за градския транспорт е по-ниска от тази в София, е Братислава. Малко по-скъп (както в номинално изражение, така и в СПС) е транспортът в Букурещ.

Сравнението, базирано на покупателната способност, показва, че ако цената на билета в градския транспорт бъде увеличена до 1,50 лв. (приблизително 0,77 евро), неговата стойност в СПС би надминала тази в 10 европейски столици - Вилнюс, Цюрих, Прага, Талин, Любляна, Рим, Атина, Дъблин, Варшава и Букурещ.

Подобен „скок” би бил трудно защитим (особено в условията на рекордно ниски цени на горивата), поради което вероятността да се случи е минимална, смятат  Явор Алексиев и Веселин Божков.

Още графики можете да разгледате в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Лондон дали има хора които да работят за 100 200 евро на месец или където и да било в Европа.
159
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доколкото си спомням имаше заведено дело, че при предишното увеличение на цената на билета на един лев по времето на ББ, не е имало икономическа обосновка.
158
0
 
18
 
! Отговори
Светъл преди 8 години
Питам се, кога ще започнем да живеем нормално?! Макар да не ми се ще да се лее кръв, май това е единствения начин да се стреснат всички управляващи и бизнесът, който се гаври с хората!!! Трябва революция уважаеми съграждани!!!Вчера се видях с приятел, който живее 10 години в Холандия. Разказа ми потресаващи неща за разликата между там и тук!Относно цените, качеството на живот, вежливостта на хората и т.н.На 30 години съм и единственото, което ме задържа тук са моите близки, които ще ми липсват!
157
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как е в Европа ? Ами не знам, но в Америка галон бензин е около $1,6 долара за галон, а един галон е 4 литра, това знам аз
156
2
 
29
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Всичко, което е свързано с думата "път" поскъпва! Здравеопазването се срива, училищата изчезват! Тъпотията и простотията ни обсебват! Живеем с кредити и се убиваме!Обръщам се към младите: учете езици и заминавайте от скапаната ни държава! Работете и си позволете! Няма да се оправи България , дори и да дойде принца на белият кон!
155
4
 
24
 
! Отговори
Евроробство преди 8 години
Цената на билета няма да е от значение но заплатите и осигуровките трябва да се синхронизират с Европейските - 1200 евро минимална заплат, 800 евро соцлосигуровка . Ние се превърнахме в територия за производство на роби. Децата си продадохме в робство .
154
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодаря на софийската управа за по-скъпите билети, благодаря на Павлова за по-скъпите винетки, благодаря на депутатите за по-скъпата гражданска, благодаря, че ще увеличити тока и водата, благодаря герб, благодаря!
153
14
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 8 години
Леле колко гневни има тук в коментарите чак до бунт ще докарат нещата :) Имам предложение спрете да го ползвате този градски транспорт та да фалира като не ви харесва... И тогава ще се променят нещата. но по ми се чини че просто ви харесва да си недоволствате мерки никакви :) И на избори не ходите само си пишете... Билетчето си е супер цена можеи 2 лева д астане :)
152
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой го прави този *** анализ ? Забравил е да спомене, че навсякъде билета важи за всички линии един час. Явно в България ( София) е най-скъпо
151
1
 
27
 
! Отговори
Кожогризец ООД преди 8 години
Билетът в София най-евтин! Ами, то в България всичко изглежда евтино, но според европейските заплати! Я, да взимам аз заплата, колкото на средния германец - естествено, че няма да ми изглежда скъпо 1,50лв. за билет. Ама с 500 лв.? Па даже и със 700лв.!Тия в ред ли са - 1,50лв., за да се возя във фрашкан, смрадлив, тракащ и много често студен автобус?
150
1
 
24
 
! Отговори
ПЪТНИК преди 8 години
Омръзна ми като решат да вдигат цените да започнат сравнения с евр.д-ви.Цените на бензина на световните борси се срина,ние продължаваме да държим високи цени.За спазване на закон,за гаврата на работодателите над работниците-не се гледа Европа,за заплатите-също.Всеки ден пътувам в 75-студено,заледени стълби,мирише на цигари,*** пътуват без билети.Е защо аз да дупча?Градският транспорт има социална функция,а не грабителска.
149
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По време на социализма билкетчето беше 6 стотинки и повечето хора пътуваха с карти.Единствения начин да се съберат повече постъпления от транспорт е да се намалят цените,а не да се увеличат.По-скъпия билет е най-глупавото решение което може да вземат общинарите.
148
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе еййййййййййййййййй !!КАКВИ СА ТРАМВАИТЕ В ГЕРМАНИЯ И КАКВИ СА ТУК ?КАКВИ СА ЗАПЛАТИТЕ В ГЕРМАНИЯ И КАКВИ СА ТУК ?ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ , ЧЕ В ПОЛША Е ПО-СКЪПО ОТКОЛКОТО ТУК?ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ В МОМЕНТА ЦЕНИТЕ НА МАСОВИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ В ГЕРМАНИЯ Е ОКОЛО 20% ПО-НИСКА ЦЕНА ОТКОЛКОТО В БЪЛГАРИЯ. СПРАВКА:- 1 ЛИТЪР МЛЯКО - 55 ЕВРОЦЕНТА=1,10 ЛВ- 10 ЯЙЦА - 99 ЕВРОЦЕНТАКОЛКО Е ЛИТЪР МЛЯКО ТУК ?
147
3
 
30
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Не обвинявайте кметицата. тя е едно селянче докарано в София за параван на мафиотите.Избрана и преизбрана за кмет също от селяните, които дойдоха в София.
146
2
 
25
 
! Отговори
К'ваЕвропа,кви5 преди 8 години
В Европа е 800? социалнота осигуровка за хората без работ - тези които нищо не вършат . Това е Европейският стандарт. Ние не сме в Европа.
145
1
 
11
 
! Отговори
хаха преди 8 години
До мхммОх успокоих се че увеличават само със 0.50 ст. Като ги знам какво крадливо племе ни е на власт мислех че 5 лв.ще го направят билетчето! Имам ново предложение за властоимещоте. От 2017 год " данък възух"" данък слъце" данък " кихане" данък " селфи" и още стотици такива белким утре се нагушите , и докато се усетите ще видите гнева на изстрадалият народ ! Тогава ще има 240 бес/|&и пред парламента!
144
1
 
20
 
! Отговори
До 158 преди 8 години
*** да се оплачеш на арменския поп.Нали сами си избрахте пак гербаджията,заради който се самозапали Пламен.Дори тази трагедия не ви вразуми.Кой ви е виновен.
143
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УУУ!
142
2
 
22
 
! Отговори
До 150 преди 8 години
Прав си.А ако в твойта посока има още двама човека,транспорта ще ти излезе без пари.Преди години в Полша вдигнаха цените на билетите.Цяла Варшава тръгна пеша на работа и мярката беше отменена.Уважаеми съграждани,да обявим бойкот на новите цени и така,вместо те да ни фалират,ние ще фалираме тях.
141
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо във Варна картата за градски транспорт само за 1 линия /работническа/ е 48 лв. на месец, и ученическата също е висока /21 лв/, и то само за 1 линия на месец? Докато в София за всички линии и метрото дори, ученическата е с такава цена. Извод : Във Варна картите са безумно скъпи, в сравнение със София, и във всеки автобус във Варна има кондуктори, дори за 1 спирка ти продават билетче от 1 лев.