Безплатен автобус при мръсен въздух? Столичната община е съгласна!

Работна група трябва да излезе с мерки при мръсен въздух в София
23 яну 2017 12:30,
92
Безплатен автобус при мръсен въздух? Столичната община е съгласна!
Снимка: архив Reuters

Специалисти ни успокояват, че е нормално поне три месеца в годината в София да бъдат измерени високи нива на праховите частици. Това обаче не променя фактът, че качеството на въздуха влияе и на качеството на живота на столичани.

Основните замърсители в София са използването на твърдо гориво за отопление, емисиите от автомобилния транспорт, включително и общественият.

Още по темата

Мариян Йорданов, колега от Investor.bg обаче следи изкъсо чисотата на въздуха от станциите в "Дружба", "Красно село", "Надежда" и Копитото. Той засича, че в събота и неделя въздухът в София е значително по-чист. Според него в делничните дни именно транспортът създава проблемите с чистотата на въздуха.

На 14 януари той се обръща към Столичната община с предложение: Общественият транспорт да бъде безплатен, ако станциите за чистотата на въздуха в София показват над 200 PM10.

Днес Столичната община връща отговор: В момента се изготвя програма за управление на качеството на атмосферния въздух на София за идните пет години, както и нов план за дейстивие. Предстои документът да бъде одобрен от Столичния общински съвет.

Предвид сериозността на проблема с превишените концентрации на фини прахови частици, СО е поискала от МОСВ и ИАОСВ да се създаде оперативна работна група за определяне на по-ефективни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на общината.

Една от предвидените мерки е именно въвеждането на безплатен градски транспорт при данни за неблагоприятна метеорологична прогноза.

Именно това е и предложението на редица еколози - да се компенсират гражданите, като в дните с повишено замърсяване, градският транспорт да бъде безплатен.

София, заедно с Пловдив, Плевен и Велико Търново попадат в класацията на градовете с най-мръсен въздух в България. Това показва проучване на Международния институт за приложен системен анализ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По- добре вложете тези пари в метрото или за закупуване на нови автобуси. А да не говорим, че контролът на пътниците е безумен и трябва час по- скоро да се подобри. И сега има хора, които всеки ден ползват градски транспорт, а не помнят кога последно са си купили билетче.
37
9
 
6
 
! Отговори
хихи преди 7 години
Белите хора го правят другояче. На четните дати забраняват движението на колите с четни номера, на нечетните - на колите с нечетни. Дали ще доживеем и у нас това да го видим....А отоплението с дърва и *** като в каменната ера е крайно време да бъде забранено в големите градове.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неделя минах през Самоков- няма толкова мръсен въздух, все едно имаше пожар в цялото село
35
3
 
5
 
! Отговори
Ценьо преди 7 години
Не могат да ме качът на безплатните им гробници! Аз си обичам количката и си я карам редовно, старата дизелачка харчи малко.
34
1
 
6
 
! Отговори
По привилегии с пада преди 7 години
До Анонимен Внуците на царските полковници като Прошковци си падат по привилегиите!
33
1
 
12
 
! Отговори
До Прошков и Фандък преди 7 години
Това за българи важи ли или е само за вашите хора?
32
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяко безплатно нещо, не води до нищо добро.Само образува нови привилегии по които само си падат комунистите.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МустафаТогава какъв стимул ще имат да си търсят работа?
30
0
 
8
 
! Отговори
M преди 7 години
То ако причината е мръсният въздух, трябва градският транспорт да бъде безплатен всеки ден.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учениците, които са достатъчно големи, за да ползват градски транспорт така или иначе си го ползват, защото родителите им работят и нямат оправдание " с малко дете съм ", а те самите още нямат право на книжка. Сутринта една групичка в автобуса обсъждаха, че половината им клас е в него.
28
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е до личните коли бе хора не разбрахте ли?Офф колко сте наивни.Проблемът е че ромовете ползват твърдо гориво.Горят всичко-пластмаса,въглища гуми,използвано масло,нафта,бензин - всичко.Пушекът от това е безумен.Управляващите не им се занимава с тия хора щото знаят,че ония ще ги запалят.По-разумно е да ударят обикновените граждани-тия дето си плащат.Затва нека ги насъскат един срещу друг-имало много коли,стари са и тн.Колко от политиците ползват ел автомобили?Всичките са с V12 нали?
27
0
 
16
 
! Отговори
Край преди 7 години
При сегашната политика на общината се стимулира транспорта с лични коли - в момента за 1 човек е по-евтино с кола отколкото с градски транспорт. Това е аномалия.Интересното е че ЕС ни натиска за цигарите защото ги произвеждаме ние и си мълчи за старите коли без катализатори и филтри - за да изкупим техните. Мисълта за здравето на българите липсва и в двата случая.
26
2
 
4
 
! Отговори
Виготура преди 7 години
Случай 1. Представете си неврохирург, който бърза за операция, но трябва да остави колата си на края на града и да смени 2 транспорта за да стигне до болницата, в която трябва да оперира. И заради закъснение на градския транспорт операцията се проваля.Случай 2. Представете си мутра/кифла с огромен джип, която слиза в града от Драгалевци само за да се изтропа в мола и да похарчи на мама и тате парите.Случай 3. Представете си ВиК майстор, който има 5 адреса в 5 точки на града.Как да се реши?
25
0
 
3
 
! Отговори
До Бай Иван преди 7 години
Така е. За това учениците трябва да ползват безплатно градския транспорт. Със сигурност ще има намаление в трафика.
24
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 7 години
Фандъкова понеже няма воля да НАЛАГА ред в града е готова и на гръб да разнася безплатно само и само пак да я изберат. ТЕ това е популизъм.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безпланен градски транспорт за всички ученици.
22
1
 
13
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Може да ви прозвучи налудничево моето мнение, но съм забелязал следната зависимост. Когато учениците са ваканция в София няма никакво движение.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за децата, и за възрастните има доста по - евтини карти, аз например в момента ползвам студентска за 20 лв. За големи семейства, където хората се комбинират - да, прав си, но по- големият процент от случаите са по един човек в кола, където вече няма оправдание.
20
2
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 7 години
Коментирали сме това много пъти - спират се помощите на трайно безработните, ако може да им се осигури трудова заетост. Ако откажат, но нямат други законни доходи - принудително настаняване на работа.Ще се окаже, че над 90% от работните места са далеч от градовете /земеделие и мини/. Бъди сигурен, че по този начин може да се намери работа за всички здрави хора на възраст 18-65 г. Населението на София и още няколко големи града пък ще намалее с над половин милион, а зеленчуците ще поевтинеят.
19
1
 
1
 
! Отговори
Край преди 7 години
Личните коли които са в норми с газовете не трябва да ги забраняват - трябва да стене скъпо присъствието им в града - така че за един-двама да е неизгодно ползването им. Всички пари от скъпото ползване на коли - в градския транспорт. Друг вариант за отпушване на града няма.