Безплатен автобус при мръсен въздух? Столичната община е съгласна!

Работна група трябва да излезе с мерки при мръсен въздух в София
23 яну 2017 12:30,
92
Безплатен автобус при мръсен въздух? Столичната община е съгласна!
Снимка: архив Reuters

Специалисти ни успокояват, че е нормално поне три месеца в годината в София да бъдат измерени високи нива на праховите частици. Това обаче не променя фактът, че качеството на въздуха влияе и на качеството на живота на столичани.

Основните замърсители в София са използването на твърдо гориво за отопление, емисиите от автомобилния транспорт, включително и общественият.

Още по темата

Мариян Йорданов, колега от Investor.bg обаче следи изкъсо чисотата на въздуха от станциите в "Дружба", "Красно село", "Надежда" и Копитото. Той засича, че в събота и неделя въздухът в София е значително по-чист. Според него в делничните дни именно транспортът създава проблемите с чистотата на въздуха.

На 14 януари той се обръща към Столичната община с предложение: Общественият транспорт да бъде безплатен, ако станциите за чистотата на въздуха в София показват над 200 PM10.

Днес Столичната община връща отговор: В момента се изготвя програма за управление на качеството на атмосферния въздух на София за идните пет години, както и нов план за дейстивие. Предстои документът да бъде одобрен от Столичния общински съвет.

Предвид сериозността на проблема с превишените концентрации на фини прахови частици, СО е поискала от МОСВ и ИАОСВ да се създаде оперативна работна група за определяне на по-ефективни мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на общината.

Една от предвидените мерки е именно въвеждането на безплатен градски транспорт при данни за неблагоприятна метеорологична прогноза.

Именно това е и предложението на редица еколози - да се компенсират гражданите, като в дните с повишено замърсяване, градският транспорт да бъде безплатен.

София, заедно с Пловдив, Плевен и Велико Търново попадат в класацията на градовете с най-мръсен въздух в България. Това показва проучване на Международния институт за приложен системен анализ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
5
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Това е при положение, че живееш сам и ходиш само на работа! Когато имаш деца нещата придобиват други измерения. Или възрасти болни роднини!
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът не е в парите - колкото и икономична да ти е колата едва ли ще плащаш по- малко от 50 лв, колкото е месечната карта за транспорта. Оттам нататък всичко е лигавщина и гъзария.
16
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
До Стамат. Ти не трябва да имаш кола. При километрите които навърташ - разумен гражданин на голям европейски град ще предпочете да си наеме кола когато му трябва а не да я има.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Карам нова кола, на 2 години и няма вариант, на този етап с този гр.транспорт моето семейство - двама възрастни и три деца, да го ползва. 1-во излиза ни доста по-скъпо, 2-ро пидвижването ни отнема 4 пъти повече време, 3-в час пик е невъзможно да се кача с три деца с раници на гърбовете и някой да не им се скара, че пречели. Отдерно - мърсотия, студ и закъснение.
14
8
 
5
 
! Отговори
koko преди 7 години
спрете безумната употреба на лични МПС
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да сложат охрана в тъпите рейсове за да могат нормалните хора да пътуват комфортно,сигурно и да не им смърдят разни клошари нито стада млади роми да си показват селяниите като храчат крещят чупят и разрушават те ще им правят безплатни рейсове... Е тия хора нормални ли са ?
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още интересно решение е София да не е градът-държава.
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А пушеците от маалите какво ще ги правим? Има дни в Красна поляна, особено вечер, не може да се диша от това, което горят във Факултето.
10
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Безплатен е градския транспорт в Хелзинки. За сметка на това е безплатен мръсния въздух в София. Все пак с нещо трябва да се прави на ЕС столица....
9
1
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
До 3 Край: Аз имам кола. Ползвам я събота и неделя да ходя на пазар и да пътувам извън София. През другото време стои на паркинг пред блока. В София ползвам градски транспорт с месечна карта. Как Вашите мерки ще ограничат карането ми на кола, което и без това е минимално? По-внимателно с винетките за София, да не стане фал...
8
1
 
2
 
! Отговори
Bit преди 7 години
До Край:Нещо, май, бъркаш столицата ми се струва.Знаеш колко къщи на дърва и *** именно тук имаме?Да не говорим за колите и отровните газове, щото 80% от автопарка в България и в частност София, трябва да бъдат спрени ако се спазваха евронормите и тн.Високите данъци и сега си ги плащаме, като почти нищо по-различно от кофите за *** не получаваме в замяна. Тъй че ...пий си хапчетата и остани на село.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обществото не се възпитава с привилегии , а със забрани. Безплатен автобус, пешеходни и вело- алеи и какво ли не няма да свалят " класическият българин" от колата . Даже метрото с всичките си предимства и удобства не успя ;)
6
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 7 години
Колите замърсиха въздуха но и направиха София непроходима - Фандъкова си мрънка под носа ама реално вече се регистрират коли които няма как да се паркират законно и да се движат. Да допуснеш коли по 500 лв. да тровят народа и да задръстват улиците е те това е популизъм. Виенчани сигурно са много бедни та се везят на градски транспорт вместо да си купят вехти бангии - не просто им е скъпо да ги държат в града.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърди се, че в Букурещ градският обществен транспорт бил безплатен. Аз не знам дали е така, прочетох такова твърдение в коментар.Но се питам, ако е истина, как Румъния се справя с това, а ние не можем?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
има да обяснявате на контролата че въздуха е мръсен и затова сте без билет :)))
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
To не е за да се компенсират гражданите, на тях нов бял дроб от безплатния транспорт няма да им поникне.
2
6
 
22
 
! Отговори
Край преди 7 години
Дишаме по-мръсен въздух отколкото когато работеше Кремиковци.1. Забрана на всякакво твърдо гориво в рамките на София. В София няма бедни - не можеш да живееш в южен квартал на София и да си на ***.2. Спиране от движение на всички коли които бълват отровни газове над нормите. дизел без катализатор и без филтър - вън от София.3. Рестрикции спрямо всички лични коли - по-високи данъци, отделна винетка за София и платено повсеместно паркиране - парите от това в градския тренспорт.
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На замърсителите с коли не им е проблемът в едното билетче, така че едва ли ще има съществено подобрение. Само общината ще загуби пари, но тя така или иначе губи от гратисчии.