Таванът на Етнографския музей протече по време на изложба

Засегнати от снеготопенето са и две наскоро обновени зали
Обновена: 4 фев 2017 16:21 | 4 фев 2017 15:37, Веселина Йорданова
12
Таванът на Етнографския музей  протече по време на изложба
Снимка: Етнографски музей

Таванът на Националния етнографски музей е протекъл вчера по време на откриването на изложбата "Различната България". От музея посочват още в съобщение до медиите, че снеготопенето на покрива на източното крило на Царския дворец е причинило течове в две от експозиционните зали на втория етаж, както и в две от наскоро обновените със собствени средства зали на първия етаж.

Още по темата
Директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей доц. Петко Христов е съобщил, че в понеделник ръководството ще информира медиите и гражданите за пораженията и ще съобщи какви действия ще се предприемат.

От музея припомнят, че през февруари 2012 г. е приключил основният ремонт на западното крило на Двореца - мястото на Националната художествена галерия, в който са вложени 3 625 196 лв. по ОП "Регионално развитие".

Източното крило на Националния етнографски музей не е било включено в проекта. То не е ремонтирано от построяването на Царския дворец преди повече от 120 години. Сградата е собственост на Министерския съвет и институтът няма възможност да кандидатства за основен ремонт по проект, а бюджетът на БАН е крайно недостатъчен за тази цел.

Въпреки течовете, изложбата "Различната България" е била открита успешно и са присъствали повече от 250 гости.
Кураторът Петър Кърджилов разчита в експозицията най-малко пет разказа. Първият е личната история на Асен Великов, производител на облекло и любител фотограф. Друг разказ е ценното за българския дух пространство и време на националните и международни фестивали и събори за народно творчество - пространства и времена на една наистина Различна България.

Трети акцент в изложбата е значимостта на семейството, предвид задълбочаващите се демографска и ценностна кризи в България, а четвъртият - различните роли на българската жена. Петият разказ е за символиката на традиционните български носии от различните краища на България в кадрите, подбрани от специалиста по облекло на Института д-р Анита Комитска.

Също вчера падна част от тавана в читалня на националната библиотека.


12
Още по темата: етнографски музей
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде си, бе, Боко! Ела да помагаш на хората, бе! Винаги ги подкрепяш!
Ела да покрепиш малко тавана, докато дойде ремонтната бригада!
8
0
 
5
 
! Отговори
Не питайте сегашното преди 4 години
ръководство.
20 години там крадеше главната "счетоводителка"-бивша продавачка в ЦУМ, доведена в БАН от лице, дошло преди нея от общински комитет на БКП. Помощничката й пък беше с основно образование-бившата парнаджийка на този институт. Това беше Счетоводството на този научен институт с музей - нагли, некомпетентни, крадливи. Плащаха на пенсиониран счетоводител, за да идва периодично и да им върши работата. Бяха недосегаеми, под "чадър".
Не е вярно, че ремонти не са правени. Окраде се много!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най обикновенаЧАСТНА ФИРМА ЗА ЧАС РАБОТА МИ ВЗЕ 200ЛВ. И МИ ДАДЕ 10Г. Гаранция. ТИЯ НА ТОЯ ПОКРИВ НЯМАТЛИ ГАРАЦИЯ. ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ , ЧЕ ПОРЪЧКАТА Е ЗА МИЛИОНИ.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бягайтеееее таваните падат.
5
1
 
1
 
! Отговори
hmf преди 4 години
може и да е развален телефон, ама не беше ли тази зграда дето Пеевски си я беше харесал и искаше да я взема?
4
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Да си вземат дъждобрани,парите вероятно са откраднати за ремонта.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Таванът на Националния етнографски музей е протекъл вчера ..."
---
Министър на културата ... "Виден" историк (НИМ) ... ГЕРБ ... "Видими резултати"...
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
законът за обществените поръчки трябва да се промени, винаги най-евтиното е най-некачествено
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цялото "обновление" е такова. А най-зле е т.нар. "Български Лувър". Сложили са най-елементарната противопожарна система с пръскачки на тавана, а произведенията са окачени по стените без никаква защита от вода. Достатъчно е един вандал да светне запалка под детектора за дим и целият фонд на галерията отива на кино.