Модернизация: Новите стари швейцарски трамваи тръгват из София

До края на годината ще бъдат доставени общо 28
24 апр 2017 13:20, Красимир Ангелов
220

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Четири швейцарски трамваи започват да се движат от днес, 24 април 2017, в София. Те ще заменят остарелите трамваи по линия 8 от Съдебната палата до "Люлин".

Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел ще бъдат първите пътници на един от зелените трамваи.

Още по темата

Трамваите, които тръгват в София от днес, са първите от общо 28-те, които идват от Базел в София по линия на проект, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съвсем наскоро бе доставена и втората партида от осем трамвая, като и те скоро ще бъдат част от трамвайния парк на Столичен Електротранспорт ЕАД. Първо обаче трябва да преминат техническа адаптация към софийската трамвайна система. До края на годината всичките 28 зелени, модернизирани трамваи ще се движат в София.

“Жителите на Базел, където трамваите се движеха доскоро, ги наричат шеговито „краставичките“ заради асиметричната им форма и зелен цвят“, заяви посланикът на Швейцария Денис Кнобел. "Надяваме се тези трамваи скоро да станат един от новите символи на София и на амбициите й да продължи обновяването на обществения транспорт и подобри качеството на въздуха, както и на кандидатстването й за „Зелена столица на Европа", допълни той.

Всички трамваи са модернизирани, с ниско-подова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със системи за добро пътническо обслужване, които позволяват пестене на енергия и намаляване на шума. 

Проектът "Модернизирани трамваи за София" популяризира използването на обществен транспорт в българската столица, което води до по-малко задръствания, по-малко въглеродни емисии и по-добро качество на въздуха. Бюджетът на проекта възлиза на 3 милиона швейцарски франка, от които 85% е швейцарското финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: Швейцариятрамваи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
14
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Живея от 38 години в София и тук съм родена. Трамваите през цялото това време са били жълти. Жълтите трамваи са разпознаваемия символ на София, нейната запазена марка. Тези неща са важни. Така се създава приемственост, разпознаваеми символи в един град. Тези зелени трамваи са чужди за София днес. Чужди са, а и са грозни! Както се вижда от мненията - софиянци почти единодушно не ги харесват. А думата на софиянци има значение!
92
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трамваите не са безплатни. Швейцарците поемат 20% от цената, а овчите софиянци, в лицето на кметицата си ще платят останалите 80% за които пари можеха да се купят чисто нови чешки или полски трамваи.Отделно парите за преправянето на междуосието и преоборудването с български електроалтернатори.Честито *** поданици. Пак с вашите пари ще се плати.Не с тези на Фандъкова и Борисов. Техните са неприкосновени и само се увеличават.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви са тия корнишони - ще се возим на тях или ще мезим с ракия
90
0
 
5
 
! Отговори
до № 91 преди 7 години
Ако това което пишеш е истина тия са си направо за прокуратурата, ама друг път .
89
0
 
4
 
! Отговори
,,, преди 7 години
До абсурдистанНе е лошо че са стари. Ама да сложат вътре античните софийски перфоратори, вместо електронни билетчета и валидатори е скандално. Цялата орагизация на транспорта е скандална, така направена, че да няма отчетност и предвидимост.
88
1
 
10
 
! Отговори
eeeee преди 7 години
Тези трамваи на ток ли са или на ***!!! Боже, боже!!!
87
0
 
5
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До Анонимен 91Има ли публикувано официално каквото си споменал, понеже ако наистина е така това е "сделката" на века, скрап на цената на нова техника.
86
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швейцарците ли са по-прости от нас. Продават 30 годишни трамваи за 1,5 милиона евра и и купуват нови за 1,7.Все едно да си продадеш 30 годишен мерцедес и с парите + доплащане 4-5 хиляди да си купиш последен модел мерцедес.Фандъчката е супер.
85
0
 
9
 
! Отговори
о, боже преди 7 години
Че паднем от коньо. Направо ше ме убият тежи. Как не ги е срам бе. Те са прозиведени по бай Тошово време. Нема такава наглост, гербаджийска.
84
0
 
4
 
! Отговори
весо преди 7 години
До Шоптака е.височината на стълбите им е 1 метър поне.инвалид не може да се качития новите имат една врата за инвалиди ама пък спирките не са нивелирани както требе...... или кафе има или захар, но никога и двете ...
83
1
 
14
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
"Модернизация " ??? със стари трамваи !!! - КонгреЧулейшън на овчия народ ! народ втора/трета употреба - храни,коли,дрехи - бунището на европа !а,едни 15% ,а нещо за транспорта да питам ? - рррр ,трай *** ***!
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите трамваи по линия 1 и 7 са 1,7 милиона евра.Старите нови "зелени" трамваи от 1989 година, които са без климатици (има и такива, които са снабдени с климатици, но САМО !!! на ВАТМАНА ) стуват около 3 ( ТРИ) МИЛИОНА ЛЕВА. Само първите 4 трамвая са безплатни.Отделно, че междуосиото им е по-малко от нашето, т.е. трябва да се пригодят за което трябват още пари.Честито !!!
81
3
 
9
 
! Отговори
алоха преди 7 години
айде стига сте се оплаквали бе плачковци, само си погледнете коментарите, писани от хора мекотели, без характер и малко смелост. Като не ви отърва събирате се и правите протест, вижте една турция от третия свят какво прави референдуми, стачки а вие им се смеете колко са прости, целия свят за тях пише, хората решават как да е там, дори се изплюха в лицето на Европа, а вие им купувате умрелите машини за 3 милиона. За посмещище сте ***. И билета в Германия е 1,80 евро, аре стига ревахте.
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да се опитвам, не мога да ги харесам като дизайн. Това са най-грозните трамваи, които някога съм виждал изобщо. Ако ще и без пари да ги даваха, пак не бих се съгласил да ги взема.
79
5
 
4
 
! Отговори
Офелия Нинова преди 7 години
С БСП на власт ще ви купим трамваи-стрела последно производство, после мислим за мисия на Марс.
78
2
 
3
 
! Отговори
До79-Българин преди 7 години
Ние ги правихме дълги години тия дрънчащи чудовища.Качи се на новите/втора ръка/ трамваи на 1 или 7 и направи сравнението
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласувахте за ГЕРБ, сега се оплаквайте на Послушницата, може и на малограмотният й самовлюбен шеф.В краен случай на отец Бохосян от Пловдив или казано по друг начин - на Арменския поп.
76
1
 
11
 
! Отговори
ВАШТА М...А преди 7 години
Крадлива Гербаджийска
75
5
 
1
 
! Отговори
няма нужда преди 7 години
До zeusнякой да плаща на когото и да е било за да плюе раша. Достатъчо е да е ползвал руски неща и ще прави безплатно, точно както и всичко останало мега некачествено, без значение от къде иде. Та като говориш за наши трамваи, то те едва ли са правени от др. технология освен руска. Дори и да работеше този завод, защо мислиш, че с тази 80г. технология ще се направи нещо съвременно? И като се направят 200 бр./колкото за всичките ни градове с тр. линии/ после какво правим със завода?
74
1
 
4
 
! Отговори
ПОДАРЯВАМ МОСКВИЧ преди 7 години
да кара кметицата из СОФИЯ и да спести още пари и да купи още швейцарски трамваи