Модернизация: Новите стари швейцарски трамваи тръгват из София

До края на годината ще бъдат доставени общо 28
24 апр 2017 13:20, Красимир Ангелов
220

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Четири швейцарски трамваи започват да се движат от днес, 24 април 2017, в София. Те ще заменят остарелите трамваи по линия 8 от Съдебната палата до "Люлин".

Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел ще бъдат първите пътници на един от зелените трамваи.

Още по темата

Трамваите, които тръгват в София от днес, са първите от общо 28-те, които идват от Базел в София по линия на проект, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съвсем наскоро бе доставена и втората партида от осем трамвая, като и те скоро ще бъдат част от трамвайния парк на Столичен Електротранспорт ЕАД. Първо обаче трябва да преминат техническа адаптация към софийската трамвайна система. До края на годината всичките 28 зелени, модернизирани трамваи ще се движат в София.

“Жителите на Базел, където трамваите се движеха доскоро, ги наричат шеговито „краставичките“ заради асиметричната им форма и зелен цвят“, заяви посланикът на Швейцария Денис Кнобел. "Надяваме се тези трамваи скоро да станат един от новите символи на София и на амбициите й да продължи обновяването на обществения транспорт и подобри качеството на въздуха, както и на кандидатстването й за „Зелена столица на Европа", допълни той.

Всички трамваи са модернизирани, с ниско-подова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със системи за добро пътническо обслужване, които позволяват пестене на енергия и намаляване на шума. 

Проектът "Модернизирани трамваи за София" популяризира използването на обществен транспорт в българската столица, което води до по-малко задръствания, по-малко въглеродни емисии и по-добро качество на въздуха. Бюджетът на проекта възлиза на 3 милиона швейцарски франка, от които 85% е швейцарското финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: Швейцариятрамваи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
4
 
! Отговори
С КАЛПАВИ И КРАДЛИВИ преди 7 години
ПОЛИТИЦИ-ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО...
72
2
 
5
 
! Отговори
ЛЕВ и ШЕЙСЕТ преди 7 години
Да дарим всички в КРАДЛИВАТА Столична Община с по ЛЕВ и ШЕЙСЕТ. Да се развиват и благоденстват с нашите пари. И да пуснат ГЕРБаджиските нови-стари трамваи до мушкатото на Борисов в Банкя
71
3
 
7
 
! Отговори
Горките трамваи преди 7 години
Горките трамваи ако знаят къде са попаднали ще си хванат пътя за Базел.Хората в Швейцария са доволни и си ги харесват а това е държавата със един от най високите стандарти в света ама софиянци не ги харесват при това са рециклирани,тоест доста евтини но здрави и даже 85% тоест почти цялата цена си я заплащат самите Швейцарци ама нашите пак не доволни.Българина работи за 500 лева ама има последен модел телефон,автомобил висок клас макар втора употреба и маратонки от 300 лева.Въздухари.
70
2
 
15
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Имаме завод, в който можем да правим добри мотриси като тези по линия 5. Явно вече и това не ни дават да правим. Кавалите, които ни управляват защо не си поръчват автомобили втора ръка?
69
0
 
7
 
! Отговори
Бай Тошо преди 7 години
Като изкарвате половината от средната заплата на швейцарците, тогава може да говорите, че искате да се возите на нови трамваи. Но най-вече като имате годни политици като швейцарците, тогава може да се надявате и на годна държава.
68
0
 
13
 
! Отговори
яко преди 7 години
27 годишни трамваи с една блажна боя и "модернизирани" тръгват по София.До кога ще бъдем клошарите на Европа2?
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Швейцарците ни ги продават защото са стари и свръхнеикономични.Но швейцарците са бедни и проЗДи. Умни са софиянци, начело с великия си избор - селянката от Белчин баня, която мънка като ученичка в час по руски.
66
4
 
3
 
! Отговори
Камен преди 7 години
Абе може и да не изглеждат много модерни и красиви, но имайки предвид, че са ни почти подарък (на цената на един голф) може да не сме с чак такива претенции. Дори само наличието на климатик и нископодова секция са качествени подобрения в сравнение с това, което имаме.
65
2
 
2
 
! Отговори
рррррррррр преди 7 години
До кой?КАК КОЙ, БЕ? К А Р Т О Ф Е Л И Я!
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По грозни нямаше ли че тези красавци са ги докарали? Тези са на по 50 календара. Този модел се е използвал през 60-те години на 20-ти век. Същите дето бяха нашите червените с дървените седалки. Но за нашата велика държава и тези са хубави. Като няма риба и рака е риба. Трето качество народ се вози на пето качество транспорт. Но пък на първо качество цени от 1 лв.и 60 ст.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да питам:1. Имат ли климатик и колко харчат, като са от 1976-та? 2. Швейцарците защо ни ги продават, вместо да ги нарежат за скрап?3. Поддръжката на тези антики колко ще струва? Кой ще я плаща?
62
1
 
7
 
! Отговори
Radi преди 7 години
Тези нови стари швейцарски трамваи са почти 30 годишни.
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами след като костовашките *** и наследниците и продължителите им тиквените герберасти унищожиха българското производство и индустрия, ще внасяме бо-клу-ците на Европа. На един ***-чо дето беше писал нещо за руски трамваи в София, ще кажа, че България беше един от най-големите производители на трамвайни мотриси. БЕШЕ. Трамваите, които се движат в София са изключително български. Чешки са само тези по линия 1 и 7. И пак не всички.
60
0
 
9
 
! Отговори
кой? преди 7 години
Кой от т.н. "герб" е взел тлъстите комисионни?
59
3
 
6
 
! Отговори
хммм преди 7 години
тия са от заветната 1943 ако не се лъжа, германците са ги ползвали за превоз на концлагеристи, и ако си мислите че са стари само се замислете че предните бяха от 1928, имахме късмета да се возим в едни от първите по рода си трамваи в целия свят. Как може да не ги е срам бе това ли заслужаваме за данъците и скъпите билети които плащаме...и то в София. Тоя левия е направо брутален с тоя фар в средата, като детски влакчета на ужасите, да те е срам да поканиш чужденец на гости у вас. Пълна пародия..
58
0
 
5
 
! Отговори
дедо Йов преди 7 години
Определено жълтичките от Чехословакия са по симпатични, интересува ме след като цената на билета 1,60 беше отменена от съда, кога другарката ще ни компенсира за това че цяла година им наливаме в гушките! Защото ползвам трамвай с номера 3,18, 10 и все още не са подменени въпреки обещанията на Данчето!
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре де билета стана 1.60 лв за да ни дарят стари трамваи ли?наглеците от герб нямат и грам срам.
56
3
 
3
 
! Отговори
Джурналист преди 7 години
Ако трябва да избираме между швейцарски трошляци и български трошляци, то алпийските са за предпочитане. Нека да бъдем честни - те поне имат стандарти, ние имаме търпение
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, такива кошници не съм виждал в Швейцария. Кой знае откъде са ги изкопали. Бил съм и в Базел, там няма такива трамваи. Оранжеви са със синьо и с ултрамодерен дизайн. Тия сигурно са от някой склад от времето на ХИтлер.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стари, стари , ама швейцарски ...