"Младост" расте, паркирането кошмарно, глобите – също

Общината не решава проблема, но пък фишовете не секват
16 май 2017 11:15, Екип на Dnes.bg
166

Отговорът на общината. Снимка: архив, Dnes.bg

Столицата расте, не старее, но се задръства. Според статистиката в София на 1000 души се падат 520 автомобила и паркирането пред дома се оказва истинско изпитание. Понякога граничещо с невъзможното.

Ще разгледаме един частен случай, за който ни сигнализираха живущи в бл. 329 в столичния квартал "Младост 3". През последните години "Младост" също расте, презастрои се и няма да изненадаме никого, че паркирането е голям проблем.

Жителите в последните два входа на бл. 329 оставят колите си на тротоара, след който се намират зелени площи. В някогашната детска площадка не е инвестирано от построяването й, но пък постепенно се превръща в паркинг. Защото на паркинга пред блока е построено заведение.

Жителите на блока търсят решение с писмо до общината и кмета Десислава Иванчева, в което искат да ползват облагородения паркинг. Детската площадка отдавна не е такава, а живущите са наредили гуми, които да пречат на колите да влизат в зелените площи. Но това не прави паркирането им разрешно и сутрин често намират фишове за глоби.

Какъв е отговорът на общината?

С решение на Столичния общински съвет, през 2009 година е предвиден урегулиран поземлен имот с отреждане на "подземен гараж и паркинг". Годината вече е 2017-та, подземен паркин няма, а надземния може да се използва наполовина заради заведението.

Решение няма, хората паркират на забраненото, а инспекторите лепят глоби. В околността на блоковете също няма място. Начинът е да оставиш колата на малкото разрешени места през деня и да не я ползваш.

"Искаме, докато се изпълни решението от 2009 г., да ни се осигури място. Частните паркинги около нас вдигат цените - вече на месец е около 90 лв. Готови сме да платим годишна такса в общината, както е решен проблема в центъра. Искаме да спазваме закона, а не до края на живота си да живея в напрежение - в нарушение ли съм отново и къде да паркирам колата си в края на уморителен работен ден", казва един от живущите в блока.

Това е частен случай, но положението е същото и в други квартали. С глобите проблемът няма да се реши, защото колите се увеличават.

И вместо г-жа Иванчева да се занимава с отделянето на "Младост" от София е по-добре да се заеме с текущите проблеми в квартала. А те наистина са много, а както е видно в този частен случай - вече близо 8 години не може да се намери решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Младост 3паркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
5
 
6
 
! Отговори
Оня от село преди 6 години
до Реститут,абсолютно си прав. Това имах предвид с моя пост. Частната собственост трябва да бъде уважавана, а всички проекти за строеж контролирани и всичко, ще е ок.Не знам защо хората си мислят, че след като живеят някъде 10 години , всичко наоколо им принадлежи, включвайки и местата на паркинга стил: "аз паркирам тука".
105
4
 
12
 
! Отговори
До 121 преди 6 години
Живеем в центъра на София до ул."Цар Симеон" и бул."Хр.Ботев".От около 6-7 години ниско над нас прелитат самолети. Преди години такъв проблем нямахме. Беше тихо и спокойно. Сега шумът е денонощен. Понякога прелитат толкова ниско, че имам чувството, че ще ми съборят покрива, а шумът е ужасен. Плашат и децата.
104
8
 
10
 
! Отговори
Кмета преди 6 години
Решението е да стане зелена зона, да плащат всички и проблема е решен. Доста коли ще изчезнат към село ;-)
103
1
 
23
 
! Отговори
блъско преди 6 години
То тази пародия да е само с Младост,я идете в Студентски град,става като малкия китай .Блок в блока се строи и никой не му пука за паркиране,за тротоари ,а камо ли за други екстри .Пародия на държава сме и това е
102
5
 
6
 
! Отговори
dsadasdsa преди 6 години
Начинът е да оставиш колата на малкото разрешени места през деня и да не я ползваш.Я....стигнали са до правилното решение...
101
4
 
7
 
! Отговори
до 125 от село преди 6 години
Нищо вярно не си написал. Хубаво е да понаучиш за какво пишеш преди да пишеш.
100
17
 
19
 
! Отговори
Оня от село преди 6 години
Искам да ви споделя няколко факти:-Младост изначално си е бачкаторски квартал, заселен с хора провинцията по комунистическо време(няма лошо). Кварталът се цивилизова малко благодарение на бизнес парка и метрото, но до там..-Живеещите в квартала няма как да имат претенции към имоти, които не са техни, тъй че да спрат да си фантазират за "градинки" и безплатни парко места на чужда собственост!-Общината трябва да следи новите строежи да отговарят на ГУП и това е! Контрола явно е слаб обаче...
99
5
 
17
 
! Отговори
Младост 3 преди 6 години
Там в Младост за трите блока -327, 328 и 329 има по едно паркомясто на десет апартамента. Има още по едно на десет като се паркира на улиците около тези три блока. Това е. Около 40-50 паркоместа изчезнаха с построяването на заведението на мутрите там.Младост 3
98
4
 
2
 
! Отговори
аз там преди 6 години
До Прекарани сте !Купувам два за по 60000 :) ама да не са двустаен с остклена тераса
97
7
 
23
 
! Отговори
Прекарани сте ! преди 6 години
И въпреки мизерията и липсата на място тристайните в Младост започват от 60 000 евро! За тея пари си вдигнах къща в Волуяк. А някой мисли ли ако колите станат електрически след 20 год....къде ще се зареждат ? Хората на запад живеят в къщи ,тука сте натъпкани в ново строителство 2 на 2 като копърки в консерва и сте горди.
96
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В коя друга европейска столица кацащите самолети пресичат целия град?Това не замърсява изобщо въздуха,и шума не е оглушителен,нали?Въпреки съществуващите европейски директиви!Просто това е най-късия маршрут до летището,и никой не им забранява да летят над града.Това никъде в Европа го няма!
95
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То засега е добре, ама като дойдат афганистанците...
94
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РОМЕИ ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ, ЗАСЕЛВАЙТЕ СЕ В СОФИЯ.ТАМ ИМА КАКВО ДА БЕРЕТЕ, ПЪК И ИМА ДОСТА ПУСТЕЕЩИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА, ЩЕ СИ НАМЕРИТЕ ПОКРИВ НАД ГЛАВАТА.НАПРЕД, ПРЕВЗЕМЕТЕ СТОЛИЦАТА!
93
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в напредналите държави се изчислява колко народ може да живее на дадено място,колко паркоместа трябва да има,колко училища,поликлиники,детски градини,спортни съоръжения.Колко въздух,колко застроена площ,колко зеленина,какви нива на шум,на замърсеност на въздуха,транспорт,и т.н.Това се спазваше и при социализма,нищо че бил лош.Обаче сега и в България и в София,нищо от това не се спазва.Това беззаконие сваля стандарта на живот на всички нас,а вина за това носят единствено тези които управляват!
92
8
 
8
 
! Отговори
до умника 105 преди 6 години
Абе и не знаете и да шофирате, това е проблема. Карате като аборигени.
91
9
 
14
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Другари, по мое време изобщо нямаше план за заСЕЛването на София! По мое време имаше софийско жителство! По мое време селяните не ревяха от Младост "кой ще ни даде парии и парко места?!!", а влизаха в града с покана и то за малко!
90
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-зле за София, толкова по-добре за България!
89
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не Иванчева,Фандъкова и Герб да оправят бакиите,те управляват столицата от 15 години,тяхната корумпираност и некадърност доведе нещата до сегашното състояние.Те нямат воля и желание да внесат ред и законност в града.Всеки който си плати може да бута паметници на културата,да вдига небостъргачи,да строи в зелени площи и междублокови пространства,да прави заведения в същите.Можеш с гърмяща и димяща кола да обикаляш центъра и да си я оставиш там за целия уикенд.Може самолетите да кацат над центъра
88
4
 
7
 
! Отговори
ID преди 6 години
До MladostКомплексарче може да викаш на майка си или на баща си .... не ме познаваш колко и какви имоти имам или какво представлявам така, че дръж се прилично, явно образовано не можеш ... ползвам две коли коли когато се налага и градския транспорт, но не си ти този който да дава акъл за данъци или макс или мин година на един автомобил. Хвайщай пърцалките и дим да те няма ...
87
8
 
4
 
! Отговори
Чърчил преди 6 години
АЗ джентълмен много обичам шопкини и алкохол ;-) . И лове София сол мъч анд уонт то сенд иу май френд Странджа аур либерейтс бомбандировач да ти налеят малко бомби ж простата кратуна