"Младост" расте, паркирането кошмарно, глобите – също

Общината не решава проблема, но пък фишовете не секват
16 май 2017 11:15, Екип на Dnes.bg
166

Отговорът на общината. Снимка: архив, Dnes.bg

Столицата расте, не старее, но се задръства. Според статистиката в София на 1000 души се падат 520 автомобила и паркирането пред дома се оказва истинско изпитание. Понякога граничещо с невъзможното.

Ще разгледаме един частен случай, за който ни сигнализираха живущи в бл. 329 в столичния квартал "Младост 3". През последните години "Младост" също расте, презастрои се и няма да изненадаме никого, че паркирането е голям проблем.

Жителите в последните два входа на бл. 329 оставят колите си на тротоара, след който се намират зелени площи. В някогашната детска площадка не е инвестирано от построяването й, но пък постепенно се превръща в паркинг. Защото на паркинга пред блока е построено заведение.

Жителите на блока търсят решение с писмо до общината и кмета Десислава Иванчева, в което искат да ползват облагородения паркинг. Детската площадка отдавна не е такава, а живущите са наредили гуми, които да пречат на колите да влизат в зелените площи. Но това не прави паркирането им разрешно и сутрин често намират фишове за глоби.

Какъв е отговорът на общината?

С решение на Столичния общински съвет, през 2009 година е предвиден урегулиран поземлен имот с отреждане на "подземен гараж и паркинг". Годината вече е 2017-та, подземен паркин няма, а надземния може да се използва наполовина заради заведението.

Решение няма, хората паркират на забраненото, а инспекторите лепят глоби. В околността на блоковете също няма място. Начинът е да оставиш колата на малкото разрешени места през деня и да не я ползваш.

"Искаме, докато се изпълни решението от 2009 г., да ни се осигури място. Частните паркинги около нас вдигат цените - вече на месец е около 90 лв. Готови сме да платим годишна такса в общината, както е решен проблема в центъра. Искаме да спазваме закона, а не до края на живота си да живея в напрежение - в нарушение ли съм отново и къде да паркирам колата си в края на уморителен работен ден", казва един от живущите в блока.

Това е частен случай, но положението е същото и в други квартали. С глобите проблемът няма да се реши, защото колите се увеличават.

И вместо г-жа Иванчева да се занимава с отделянето на "Младост" от София е по-добре да се заеме с текущите проблеми в квартала. А те наистина са много, а както е видно в този частен случай - вече близо 8 години не може да се намери решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: Младост 3паркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
13
 
! Отговори
ID преди 6 години
До MladostПонеже виждам, че сте много "вещ" в разрешаване на проблема да попитам, а тези които сме софиянци и имаме отдавна апартамент в блок където няма паркоместа ти ли ще ми плащаш за паркомясто или за нова кола????? Май си от новите софЕанци ...
45
13
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
До всички от София дето мислят да си купуват кола скоро. Не го правете. Ако управата има малко пипе скоро ще вгорчи живота на собствениците на коли. Ако пък не го направи - града ще стане тотално задръстен и тогава е по-добре да емигрирате.
44
1
 
19
 
! Отговори
ID преди 6 години
До АнонименНа кое да се увеличи данъка, нещо Ви липсват мозъчните клетки ми се струва??!!! Проблема е че не може всичко да се съсредоточи в София и всички от България да се наместят тук. Разбира се и на тях не им е лесно и са принудени, но не става София вече е отвратителен град за живеене......
43
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина като се види с пари - купува автомобил, после бензин, ракия и цигари, а след това отива пред Парламента да протестира, че не може да си плати парното !
42
11
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Паркинг на няколко етажа при такса от "10-15 лв." Не може да се изплати НИКОГА.
41
0
 
17
 
! Отговори
Странджански нерез преди 6 години
И в Бургас е същото - весели селяни, гъсто населени.
40
5
 
7
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Един паркинг на няколко етажа близо до Младост ще реши проблема и на месец някаква такса по около 10 - 15 лева за подръжка. Ама дали ще стане всеки го мързи да ходи пеш 100 метра а какво става ако е на около 700 - 800 метра.
39
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ГЕРБ!
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами управниците да помислят малко и за провинцията.Възстановете икономиката там и тия проблеми ще изчезнат.Как при 9 милиона население на страната едвам един милион живееше в София,а сега при 6,5 милиона в столицата са 1,5.Два милиона не са,няма и да станат.Просто вече няма откъде да дойдат.
37
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""Младост" расте, паркирането кошмарно, глобите също"Решение: Данъка да се увеличи тройно !
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иванчева ми се струва силно неадекватна! Но не е нейна вината. КАТ с радост взимат по 400лв за еко такси и номера за рагистрация на "нова" (поне на 10 години) кола, без никой да те питай, чакай, къде ще я паркираш тази кола, гараж имаш ли, паркомясто имаш ли? Най-лесното решение в момента е да се сложи зелена зона. Имаш адресна регистрация - паркираш, нямаш - не паркираш. Но то не останаха паркинго, всичко се изкопа и беше застроено от нови блокове. София е дупка, с радост ще се махна!
35
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Тия гуми от сн. 5 са опит на НОРМАЛНИ хора да запазят градинката от гордите собственици на бангии. Българин не се интересува къде ще минават майките с колички, къде ще играят децата му, не го интересуваа какво ще диша Най-важно му е да се "Кара". Първобитна работа. А пък общината му огажда
34
2
 
14
 
! Отговори
asen преди 6 години
пред блока ми има 60 места за паркиране. 15 от тях са бараки със спукани гуми. ми махнете ги ?
33
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 6 години
До ПровинционалистаПазара определя колко е "нормалната цена" - както с всичко останало. Има апартаменти и по 300 евро и по 3000 евро квадрата - и за едните и за другите си има купувачи. Не виждам какво е по различното и с паркоместата, идеята е същата
32
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Презастрояването вече е ФАКТ. Предполагам никой няма да се съгласи да му бутнат кооперацията че да има място за паркиране. Местата повече няма да станат хич не го мислете - единственото и намаляване на колите. Че и улиците вече са задръстени.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боли ме дедовия как се паркира в София.Ами държавата да си преразгледа политиката малко и да разбере,че този план,според който едва ли не цяла България трябва да се пресели там е тотално сбъркан.Защото това се прави целенасочено вече 25 години.И резултатът е това,което виждате.Обезлюдени региони и една столица,в която животът е кошмар и все по-лошо ще става.Тъпканица,нерви,стрес,скъпотия,мръсотия.И най-важното-в София вече се диша отрова.И този проблем ще е за десетилетия напред.Там не отивам.
30
1
 
14
 
! Отговори
Vlad_ko преди 6 години
Много мнения по този въпрос, но интересно, че аз не съм чул мнението на главния архитект на София по проблема нито един път. Проблема е не в многото коли, а в презастрояването... Нима тези които го допуснаха не са се досещали, че ще се получи това което е днес...
29
3
 
15
 
! Отговори
факт преди 6 години
Града расте и от цялата страна тук идват всякакви лица и *** който пречат на нормалния живот,не може да се диша вече от лица с изкривени физиономии и без образование който рошат града.
28
6
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
До провинциалиста - разбира се че трябва да има кола само този които е склонен да си плаща тя да Изправна, Екологична и Паркирана законно - другите на градски транспорт.Големия град налага съобразяване с правила - като не му отърва на някой - е му Арчар да си паркира как си ще.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пъти имаше кметски избори в Младост от 2009 до сега?