Старчев за паметника пред НДК: Обиден съм, издигнат е в името на България!

Според него бутането му обслужва политически интереси
Обновена: 22 юни 2017 10:31 | 22 юни 2017 10:30, Красимир Ангелов
115

6201 гледания   |  Още видео

Решението на Столична община за преместване на паметника "1300 години България", намиращ се пред НДК, беше потвърдено от решение на Софийския градски съд и Върховния административен.

"За мен беше изключително обидно, защото по този начин се нарушава законът за авторските права. Това беше и причината да заведа съдебен иск", заяви в студиото на "България сутрин" авторът на паметника Валентин Старчев.

Още по темата

"Законът гласи, че само авторите, създали произведението, имат право да променят, да преместват и да унищожават творбите си", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Старчев отсече, че това решение обслужвало политически интереси, заради създаването му по време на комунистическия режим в България, като не се взимало под внимание, че е издигнат в името на България.

Както е известно, до дни ще започне демонтирането на паметника в парка пред НДК. Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Противниците на монумента смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани. Според застъпниците на оставането му в центъра на София обаче решението за премахването му е политическо.


115
Още от
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
българка преди 9 месеца
Този добре ли е ? Паметника е платен от държавата, следователно тя става вече собственик и може да го ***, боядисва, изчуква, начуква. Все едно да си купя картина и художника да има претенция къде у дома да я сложа и да не я хвърлям никога, ако след време не ми харесва. Да е благодарен, че толкова години го гледаме това недоразумение в центъра на София. Трябваше да го махнат още преди години, отдавна е опасен за пешеходците.
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой е основателят на България? Ако там имаше паметник на Аспарух никой нямаше да иска премахването му. Този скелет на невероятна грозотия е отблъскващ. Този „творец” е и известен само поради некадърността си.
96
0
 
3
 
! Отговори
Shopp преди 9 месеца
Паметникът беше почнал да се разтича и разпада още по Тошово време.
И идеята, и изпълнението му са под всякаква критика.
95
0
 
2
 
! Отговори
Shopp преди 9 месеца
Още като видях как са се отлепили няколко гранитни плочи и паднали долу от 15-20 метра, си забраних маршрута под и около него.
От 30 години не съм минавал по тая страна на Патриарха.
94
0
 
3
 
! Отговори
пешо преди 9 месеца
Да законът наистина защитава творбите на изкуството, но малкия проблем е в това че у нас винаги се намират политически назначени "творци", които харчат народните пари за да създават уродливи грозотии, които наричат изкуство.
И всички ние сме прецакани-веднъж че плащаме подобни,меко казано недоразумения, а после че трябва да ги търпим едва ли не вечно.
93
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
М а л о у м Н и т е
92
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 9 месеца
И аз бях обиден - гледах това безумие от бетон и се сещах за *** изказвания на така наречения творец тогава по БНР как всеки град в България заслужава монументално изкуство... а после псувах всички които печелят от близостта с властта . В случая 35 години стигат - да си го взима автора и си го носи където иска - ако ще в Китай!
91
0
 
2
 
! Отговори
ханко брат преди 9 месеца
Едно на нула за Буздлуджа.До скоро можеше,сега-йок!
90
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 9 месеца
Хм, но пък, от друга страна, произведението е било обект на търговия между въпросния автор и определена организация, която, заплащайки за творбата, е купила авторските права, оставяйки за автора "славата". Следователно, организацията има право да мeсти произведението, където пожелае. Авторът би могъл да се оплаче, ако творбата е дадена за скрап, или пък да заяви, че е обиден, ако никой не се грижи за паметника. Ако този паметник беше в неговия двор, то тогава той би имал право да го мeсти...
89
5
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 месеца
До east
Ако не беше член на ЕС, България щеше да е руска провинция. Явно ти харесва миризмата на руския ботуш, алкохолизираните руснаци и нагайката на Путин. Целувай си ги до насита.
88
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чудесно! Издигнете един Макдоналдс на негово място като символ на ценностите на новото време.
87
3
 
9
 
! Отговори
east преди 9 месеца
До Анонимен
"Да направят нов паметник на негово място - стъклен фалос, изрисуван с
цветовете на знамето на Европейския съюз, а всички българи да отидат и
да го целуват - 28 години благоденствие трябва да се представи по такъв
подобаващ начин!"
Прав си !
Такъв паменсик - фалос си имаме отдавна и всички червени и патрЕоти ходят да го ближат на 9. Май, 7. Ноември и др. паметни дати.
86
3
 
1
 
! Отговори
балконинг преди 9 месеца
До Анонимен

такъв кварцов паметник ще събира повече туристи от целия културен и творчески свят.
да се оформи като фонтан с Дионисиево венче и да бълва гроздова
85
4
 
17
 
! Отговори
shrek преди 9 месеца
Като прилапа 70 000 лв. - днешни около 700 000 не беше обиден некадерника. Целият 5то крилник стари пари струва 5 млн. - днешни 50 млн. за това изключително грозно нещо на талантливия си и скромен автор.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Навремето му викахме шестоъгълен петох...йник на това нещо.
83
4
 
12
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 9 месеца
Този паметник ми прилича по скоро на надлез в Искърското дефиле над ЖП линиятя .Никога не съм разбирал ,виждал и разбирал символиката му,моите уважения към Старчев ,но това е истината.
82
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да направят нов паметник на негово място - стъклен фалос, изрисуван с цветовете на знамето на Европейския съюз, а всички българи да отидат и да го целуват - 28 години благоденствие трябва да се представи по такъв подобаващ начин!
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
представата на някои за култура е бетониран пето... крилник.
и за Мавзолея тъй реваха, при това той беше дело на голям архитект, но вече не им липсва.
вместо да хълцат за сриналата се дялканица, да си огледат останалите кютюци и да ги постегнат преди природните закони да вземат въпроса за "промяната, преместването и рушенето" в свои ръце през следващите 25 години подскачане с плакати
80
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този паметник (на комунистическата простотия) и когато беше чисто нов си беше абсолютно безсмислена нищо не изразяваща безумна грозотия .
(или както галено се нарича "5-то крилия 10-то член" )
79
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако паметникът беше хубав и софиянци и гостите на столицата го харесваха (а не да извръщат поглед като минават от там),никакви политически интереси нямаше да играят никаква роля.Жителите на града сме обидени от нахалството на Старчев,и затова че злоупотребява че бил издигнат в името на България.След като българите така и не го припознаха и харесаха,редно е Старчев да млъкне и да не натрапва бездарието си повече.