Понеделник, работници, оксижен: Паметникът пред НДК потегли към историята

Пластиките ще бъдат изложени в Националния исторически музей
Обновена: 3 юли 2017 15:08 | 3 юли 2017 14:54,
195
Понеделник, работници, оксижен: Паметникът пред НДК потегли към историята
Снимка: Facebook

Започна демонтажът на паметника пред НДК. Въпреки лошото време или може би именно заради него, още от сутринта работници започнаха да събарят остатъците от монумента "1300 години България", съобщи bTV.

Още по темата
С оксижен се режат металните пластики, за да бъдат отделени от тялото на паметника.

Пластиките са от метал и тъй като са произведения на изкуството ще бъдат запазени и изложени в Националния исторически музей.

Останалата част ще бъде съборена.

Разрушаването на паметника става въпреки протестите на граждани, които  подадоха и жалба срещу решението на общината.

Монументът от години разделя хората на две противоречиви позиции. Противниците му смятат, че той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, освен това е комунистически и естетически неиздържан.

Застъпниците на оставането му в центъра на София обаче смятат, че решението за премахването му е политическо. Според тях той умишлено не се поддържа. Те смятат още, че не трябва да заличаваме и пренебрегваме историята си, разрушавайки паметник на историческото ни наследство, вместо това трябва да бъде реконструиран.

"Паметникът не е опасен, дори ще ни надживее многократно. Водили сме строителни инженери да го оглеждат. Твърденията, че зданието застрашава живота на минаващите, се разпространяват от неразбиращи хора. Общината не е дала никакви средства за поддържането на културния монумент, занемарявайки го нарочно", заяви преди дни архитект Делчо Делчев от сдружение "Трансформатори".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
9
 
! Отговори
Чудесна новина преди 6 години
Този паметник ни спъваше развитието след 89-та година. Сега като го изрежат и заравнят срещу няколко милиона лева вярвам, че реформите ще тръгнат светкавично.
122
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Агент Гоцеами ще стискат до *** - в Самоков имат и специална думичка за това - мочам! *** ми се ще рече точно това, искам да ходя по малка нужда! Чудесно място за облекчаване (но по голяма нужда) е и гроба на георги димитров, на протестантските гробища.
121
3
 
15
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Прекрасен понеделник! След тази новина ми се оправи настроението!Честито на всики нормалномислещи хора! Вече може да се мисли за въстановяването на паметника на загиналите войни от първи и шести полкове!
120
1
 
10
 
! Отговори
От 111 преди 6 години
До Анонимен 134Нищо не цапам бе, просто обръщам внимание на някой негови човешки слабости - като топлите му чувства към русия, например. А да пиша русия с главна буква, не може да ме накара никой! НИКОЙ!
119
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен пък са ми грозни паметниците на Уевски И Botev. Кога почвате да ги демонтирате или да почвам да ги украсявам със спрейове?
118
2
 
6
 
! Отговори
Агент Гоце преди 6 години
А и още нещо, много ме кефи как култутрегерите вият на умряло.
117
3
 
3
 
! Отговори
Агент Гоце преди 6 години
Абе къде ще се облекчават сега хората? Айде олан беее.
116
7
 
2
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
Който мрази гейовете е скрит гей.(всички психолози и сексолози го твърдят)Мене не ми пречат, колкото повече гейове, толкова повече свободни жени за мъжете.И цените на честните нощни жени с ясна цена падат...
115
2
 
11
 
! Отговори
Сотир преди 6 години
Каквото и да е е построено на мястото на паметник на загиналите във войните българи,закасняло събаряне на грозен и депресивен чужд субект.
114
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само иключително бедни духовно и неграмотни гербаджии могат да предприемат демонтиране,те демонтират и народа и държавата
113
1
 
6
 
! Отговори
Комунизма си отива преди 6 години
А *** кога ще го почват?
112
0
 
6
 
! Отговори
до 125 преди 6 години
Браво,може да са малцина знаещите истината,но все пак ги има!
111
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Паметник", който не символизира нищо. Каква полза от него?
110
6
 
15
 
! Отговори
АМИ ПРАВИЛНО ,БЕ... преди 6 години
ТОЯ ПАМЕТНИК ,БЕШЕ ГРОЗЕН КАТО ЦЕЛИЯ РУСКО-ПРАВЕШКИ КОМУНИЗЪМ , КЪДЕТО ТОШО И БРЕЖНЕВ СЕ ЦЕЛУВАХА ..УСТА --В УСТА!ЗАТОВА И ГЕЙ ДВОЙКИТЕ СЕ ВДЪХНОВЯВАХА ОТ НЕГО!НИЩО ЧУДНО ---ЛЕНИН И ЗИНОВИЕВ--СЪЩО СА БИЛИ ГЕЙ-ДВОЙКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!
109
5
 
17
 
! Отговори
Понеделник, работниц преди 6 години
Защо наричат това грозилище паметник ???
108
8
 
14
 
! Отговори
хубав ден преди 6 години
Крайно време беше да го махнат. Дали е комунистучески или не, не е важно. Важно е, че е грозен. Това, че са го кръстили 1300 години Бългрия няма значение в случая.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Футурологти скрито или искаше да те сваля?! Харесъл те е човека, решил е да се пробва - какъв е проблема?!!
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
17:30 и плюещите демокрацията, служители на държавна хранилка се изнесоха! Колко мило!
105
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГробокопачДобре казано - "съвпадат с нашият национален интерес, в този исторически момент". Момента обаче е отминал и не виждам, защо трябва да продължаваме да защитаваме интересите на руснаците повече от век по-късно! Ако не бяхме останали в сянката на бавно развиващото се недоразумение СССР, сега щяхме да сме нормално развита държава а не изостанало гето, в което всеки втори иска да ни хариже на Москва!
104
5
 
12
 
! Отговори
dobre преди 6 години
Добре де, комунистически бил, символ бил и не знам какъв бил този паметник - слепи ли сте, че това е нещо ужасно грозно, няма никаква естетика в него и няма никакво значение на кой режим е символ! Радвам се, че най-сетне го махат.