Версия: Защитниците на паметника пред НДК - виновни за палежа

Момчета с карти на БСП с редовни набези около монумента
Обновена: 10 юли 2017 16:24 | 10 юли 2017 16:07,
122
Версия: Защитниците на паметника пред НДК - виновни за палежа
Снимка: архив, Bulphoto

Работещите по демонтирането на паметника пред НДК съобщиха за ежедневни набези по обекта. Така например редовно информационната табела е била чупена – четири табели са били сменени за пет дни.

"Хора бутат и ритат оградите и се опитват да влязат вътре. При последния случай са били задържани няколко 20-годишни момчета", коментират те.

Още по темата
Охранителят на обекта Емилиян Гецов посочи, че полицията е направили протокол и пуснала момчетата. "Имаха карти на БСП. Показаха ги. И се заканваха - "Днеска сме двама. Утре сме две хиляди", обясни той.

Шефът на СДВР Ивайло Иванов заяви, че една от основните версии, по които се работи, е, че кранът е бил залят със запалима течност от преминал покрай загражденията човек. Друга версия е съпричастност към протестиращите срещу демонтажа на паметника и вандализъм.

42-годишният охранител в момента също е проверяван, но в момента не се разглежда като заподозрян за извършеното.

Ст. комисар Иванов поясни, че е направен първоначален оглед на местопроизшествието, в който са ангажирани много сериозен брой служители. "Бяха иззети камерите от общинска полиция и на тях не можахме да установим мятането на т. нар. коктейл "Молотов". Това наложи извършване на повторен оглед днес, за да може да изясним причината на запалването", коментира директорът на СДВР.

Според него извършителят е действал професионално, но не и охранителят, тъй като очевидци са подали сигнал на тел. 112 за запалването на крана преди пазача.

Обвинения за това кой е запалил крана пред паметника заваляха и в социалните мрежи. Те са срещу поддръжниците на паметника. Част от тях са викани на разпит в полицията, тъй като 30 минути преди инцидента били в близост до паметника. Издал ги пост във Facebook.

Кранът, с който се извършваше демонтажа на паметника "1300 години България", беше подпален и напълно унищожен в ранните часове на неделя. Щетите по унищожения кран се оценяват на около 1 млн. евро. Същата машина е била използвана доброволно за разчистване на щетите след трагедията в Хитрино.

Въпреки инцидента обаче демонтажът ще продължи, макар и със забавяне от седмица.

По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че записите от охранителните камери са предадени на разследващите органи. По думите й при вандалския акт е могло да пострадат и гражани.

Междувременно БСП излязоха с изявление, в което разкритикуваха опитите вината за палежа да бъде прехвърлен на тях.

"Не приемаме опитите за внушение, че зад подпалването на крана, демонтиращ паметника "1300 години България", стои БСП. Осъждаме всяка проява на вандализъм и се надяваме извършителите да бъдат установени и да понесат отговорност", се казва в позиция на червената партия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доказателства имате ли достатъчно,защото ако се окаже предположение си е чиста клевета.Държавата ще им подари няколко стотин хиляди
33
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Героична история или сюрреалистичните халюцинации на едно национално предателство, на което станаха жертва загиналите през Първата световна война
32
8
 
9
 
! Отговори
tova преди 6 години
Това не е гавра с историята на държавата,а този "паметник" е гавра с българския народ! Да премахнеш един красив паметник на загиналите си деди и да сложиш тази грозития е престъпление срещу нацията. Най-сетне се намериха разумни хора да махнат точа *** от сърцето на София.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само си представете какъв вой ще е, когато бутаме ***!!!Може и до убийства да стигнат.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам да се наберат средства за паметник - "1300 години България",чрез фейсбук!Да се направят няколко проекта и чрез масово гласуване да се одобри един от тях за изпълнение.Държавата също да участва със средства.
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите събориха хиляди храмове и паметници, а сега мрънкат.
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соцпаметниците изглеждат добре само като се рушат.
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте палежите в Хамбург, вижте и палежа на крана - комунистите си остават терористи.ПП. Този "паметник" е вдигнат на мястото на съборен от комунистите паметник. А храмовете които събориха? А другите разрушени от комунистите паметници? Значи те могат да бутат петдесет години, а сега мрънкат? Нека мрънкат.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам да се наберат средства за паметник - "1300 години България",чрез фейсбук!
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кои са виновниците за нестопанисването и демонтирането на паметника на 1300 години България?Напишете имената им,покажете снимките им!Защото това е гавра с историята и държавата.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наближава момента в който родните русоблизци ще провокират ново "септемврийско въстание", самозаблуждавайки се и надценявайки "русофилията" на българите.След което ще бъдат разстреляни подобаващо, кутев, ровч, гоце, ***, жельовци, симовци и ивохристовци ще бягат за разззия през сърбия, както си му е реда.
23
1
 
1
 
! Отговори
Hireot преди 6 години
Teroristi ot christianska darjava...pod zakrilata na unesco...
22
3
 
6
 
! Отговори
Харбейшио Кейн преди 6 години
До дедо ти от мандратдедо , докато има съмнения че гара буново е дело на ДС, и че де фукто социалистическа българия се е командвала от отговорните за АТЕНТАТА в света неделя, е добре да си легаш с козите, и да се ерчиш само на бабичката, че тенекиите от сиренье клопат много силно. да не почнеш да пригласяш.
21
2
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До анонимениди освен това и зачети некои неща на българските класици, за да направиш разликата между героична история , и тягостния лабиринт на социалистическия реализъм, контрастно конфронтиращ се с реалиите на битийната комерсиалност, опростена до незачитане в лицето на отговорните за връзките с обществеността на определени политически сили, поставящи интернационализма и службогонството пред националната история. и си легай, шизак.
20
4
 
6
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До анонименобясни ми що за човек може да сложи в едно изречение "Старовремски стил" и "гробищна атмосфера". кажи на тоя дето ти ги диктува, че не е в час по литература с осмокласници.
19
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Освен това те не се намираха на мястото на паметника, а на няколко стотин метра от него, в близост до сегашните бул. "Витоша" и бул. "България". Там навремето имаше една обществена градина с алеи посипани с пясък и като минавах покрай тези черни паметни плочи имах чуствсвото, че попадам в тягостния лабиринт на българската съдба.
18
8
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Решението на столичния общински съвет да замени сега съществуващия паметник с паметните плочи на 5-ти и 6-ти софийски полкове, означава да се замени нещо невзрачно с нещо още по-невзрачно. Познавам много добре паметните плочи - 2-метрови стени изработени от черен полиран мрамор с изсечени имена на хиляди загинали в старовремски стил. Тези стени на плача носят траурен характер и ще създадат в пространството пред НДК направо гробищна атмосфера.
17
1
 
15
 
! Отговори
Харбейшио Кейн преди 6 години
До Анонимен22извършителите са известни. и са комунярски отроци, без значение в коя партия са в момента. тия хора са знаели че ще им се размине.
16
0
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Ганчоимайки предвид успешните управления на БСП през последните 20 години, би било нормално да се очаква партизаните да хвърлят шишета минерална вода и да обвинят герб и сорос, че дестабилизират държавата, а след това на нарочен пленум да бъдат отлъчени от партията хората, заради които водата не се е подпалила. а тая медия в статия на лелка на следващия ден да цитира обезпокоения лавров, който с твърда ръка заявява че русия има силата да превърне произволна вода в ядрен прах, ако не гори.
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Версия: Защитниците на паметника ""....................Обществото трябва да разбере, че в България има терористи не по-различни от ислямистите и това са българските комунисти - русофили и децата им.Там има непрестанно зомбиране и насъскване срещу България от руските медии и ето го резултата.аз като ви казвам, че русофилите ще започнат да вършат терористични актове подобно на ислямистите вие не вярвахте