След палежа: Демонтажът на паметника пред НДК продължава

Старчев настоя, че показани отделно, скулптурите губят своя смисъл
Обновена: 14 юли 2017 17:41 | 14 юли 2017 17:10,
43

Снимка: Булфото

Приключва демонтажът на металните части на паметника "1300 години България" при НДК.

Вчера работата продължи с новия кран, след като неизвестни запалиха първата подемна машина преди седмица - в нощта събота срещу неделя.

Към момента са свалени и преместени художествените пластики. В късния следобед вчера започна премахването и на металната конструкция, на върха на монумента, съобщи "Булфото".

Още по темата

Съдбата на паметника предизвика множество дискусии. Защитници на паметника излязоха на протест, дори се стигна до запалването на крана, с който се демонтираше паметникът.

По-рано днес на пресконференция един от създателите на "1300 години България", проф. Валентин Старчев, заяви че са спекулации твърденията на Столичния общински съвет, тиражирани в някои медии, че демонтажът на паметника е съгласуван с него.

По думите на Старчев, твърденията, че се е съгласил да бъдат свалени и преаранжирани скулптурите в Националния исторически музей са напълно неверни.

Ние атакуваме непрекъснато решението на общината и това е достатъчно доказателство, за да се разбере, че моята истинска цел е паметникът да се запази, заяви проф. Старчев, цитиран от БТА.

Според него композициите са една неделима част с цялостното пространство, обвързани са помежду си и разпръснати и показани като отделни произведения, губят своя смисъл.

Професорът смята, че ако бъдат пренесени скулптурите в НИМ, ще променят и пространството на музея. Фигурите са по 8, 12 метра и ще нарушат хармонията в музея, уточни Валентин Старчев.

Според защитниците на паметника неправомерните действия са не само на Столична община, но и на държавата и са започнали още след 1989 година чрез умишлена безстопанственост не просто на паметника, а на всичко, което представлява околната среда на парка около НДК.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък не намира причина за обвиненията и отново напомни, че е възложила още при началото на демонтирането нова експертиза и тя е доказала, че стоманобетонната конструкция е толкова компрометирана, че няма как да бъде запазена.

"Да обвиняват мен, че разрушавам паметници е най-малкото нечестно при положение, че дори тази сутрин бях на церемония за освещаването на поредния паметник, който Столичната община изгради заедно с Инициативни комитети и много партньори", подчерта кметът Фандъкова.

Тя увери и че пластиките от паметника "1300 г. България" са демонтирани изключително внимателно и ще излязат от реставрационното ателие във вид далеч по-добър, от този в който са били.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите за една нощ ще го демонтират за скрап, само им подскажете.
12
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Издигнете на негово място паметник на някой сикажия или висажия.Много от тях паднаха в неравностойни битки,за свободата на народа.
11
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как не го е срам Старчев да споменава, че е автор на това грозно недоразумение? Още когато го откриха изглеждаше, че е вход към градската тоалетна с тези панели надолу, а да не говорим за Войнишкият паметник който демонтираха заради грозната инсталация. Правилно е да възстановят Паметника на загиналите през войните, където майките на загиналите са идвали като на свиждане с баници и варени пилета. /по спомени на арх. Обретенов/ За съд е този който го е премахнал.
10
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ще е лоша прокоба.Господ ще накаже БГ.Какво лошо има в това 1300г.България.Каква е връзката с комунизма.Четох някъде от някакъв известен екстрасенс че ще бъдем прокълнати,и че в БГ.ще става страшно.
9
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали са му платили пребогато за тази шизофрения,какво недоволства този?
8
10
 
18
 
! Отговори
Роумингар преди 6 години
За това тези които са го поръчали, измислили и натресли на българските граждани трябваше да покрият поне премахването му. Другарят старчев трябваше да си вземе бронзовите цепеници и да си ги инсталира на вилата, заедно, щом не може поотделно.А сметката за покриване на щетите от палежа на крана вече връчиха ли я на най-вресливия защитник на "историческата памет и културното наследство"?А nедалчетата които се представяха за комунисти, които днес са двама а утре ще са хиляди, къде са?
7
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този паметник никога не е бил довършен. В момента върви демонтажа, а не унищожението му, така че феновете на тази грамада могат да си го инсталират в частен БКП имот по избор.ПП. Комунистите унищожиха хиляди храмове и паметници, избиха интелигенцията на България, а сега мрънкат че не сме уважавали техните бетонни грозотии. Няма как да стане. С техните камъни по техните глави.
6
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демонтирайте го тоя *** по - бърже!
5
14
 
12
 
! Отговори
Дедо Йоцо преди 6 години
Данче, как изобщо спиш спокойно? След всичките поразии, които направихте?
4
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая идиотщина трябваше да я разкарат още преди много години. Никъде няма такава грозития в центъра на цивилизованите европейски градове. Може
3
12
 
25
 
! Отговори
факт преди 6 години
Едно е да видиш една грозна статуя, друго е видиш няколко грозотии наведнъж - така зрителят е напълно ошашавен! Абе, тоя Старчев яко му хлопа дъската. Такива бяха 90% от халтураджиите на Живков.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За този монумент държавата е платила 100 000 когато една пенсия беше 30 лв
1
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1300 години България няма да попречи на софийските талибани да довършат делото си.