Три "ситита" с небостъргачи: На Гарата, в Люлин, по Цариградско

В останалите зони ограничението е за строителство до 75 метра
18 юли 2017 12:37,
71
Три "ситита" с небостъргачи: На Гарата, в Люлин, по Цариградско
Снимка: Facebook

Три "ситита" с небостъргачи ще бъдат издигнати в София. Това ще са обособени зони, където ще има свободно високо строителство, обяви главният архитект на столицата Здравко Здравков.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. "Цариградско шосе", другата по бул. "Царица Йоана" до Околовръстното шосе в Люлин и третата – до Централна гара.

Още по темата

"Ситита" ще гарантират запазване на гледката към Витоша на столичани, а строителството в тях ще се съобрази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. "Цариградско шосе" - от 7 км до река Искър. Там се оформя район с високи сгради, районът е обезпечен с метро и инженерна инфраструктура, каза Здравков пред bTV.

Другото "сити" ще е в запазно направление по продължението на бул. "Царица Йоанна" до Околовръстното шосе в "Люлин". Висока зона ще има и до Централна жп гара.

В останалите зони се слага ограничение за строеж на високи стради до 75 метра.

Междувременно идея за строеж на небостъргач по бул. "България" изкара жители на района на протест. Има инвестиционни намерения и за терен в близост до Пирогов.

"До момента съм издал само едно разрешение за небостъргач – 202 метра сграда на "Скай форт" до Експо центъра", каза архитектът и допълни, че София е доста далеч от даване на разрешение за друг небостъргач.

Той призна, че има редица вратички в закона да се появяват небостъргачите хаотично из града.

"Желанието ни е да затворим нормативните пропуски", каза Здравков. Той съобщи, че ръководството на общината вече е представило промени в закона за устройството и застрояването на Столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламента да ги приеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама то не се живее в тиа сгради стъклени с най-некачествени материали, неотваряеми прозорци, като трамвайте 10 употреба са, по-добре на пазара да продаваш отколкото да живееш или работиш в тях
36
1
 
3
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 6 години
До шматкаТо сега в "демокрацията" пък колониалната администрация-майка все едно ти казва какви отрови пърди "Монтюпе" в Русе, а, шматьо? Окапиши ли се...
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** бизниесмиен. Не е шега тая работа.
34
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тези блокове работят най-добрите инженери - Стийв Возняк и разни американци от MIT да го ..скоро ще се молят да работят при нас за 1000евро.
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Напротив много бърже се строят ..
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отразява се от новия спътник на руснаците.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей от лакомия и простотия умираме ама не ни пука
30
1
 
10
 
! Отговори
мрън преди 6 години
не искам небостъргачи в люлин
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай Парите са на Украински Фашисти избягали от войната със заграбеното , Тези двата най високи на украинци с български паспорт.. Най-голямата ИТ фирма на Одеса пък заедно със 100 украински избега в Пловдив..
28
1
 
12
 
! Отговори
бай преди 6 години
от къде тия пари за небостъргачипък и чак да се търсят офисни площи на българия до мола сградите са празни на македония сградата ще стане до една година зад БТВ високите сгради ще се чудят кво да ги правят пълна мафиотщина - с тия ниски заплати големите фирми направиха 15 милр. за миналата година - и давай в строителство щото на банките никои не вярва
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учете за инженери и програмисти щото умирате от глад .. В тези блокчета ще работят инженери , вие ще ядете мухите..
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремика и чист въздух, ахахахахха... Добре, добре, разсмя ме.
25
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако нямаше кой да ги заеме, никой нямаше и да ги строи.Останалото е дежурното мрънкане на кварталните разбирачи.
24
6
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Абе кво ви интересува дали ще се напълнят тея блокОве.Това са частни инвеститори.Те да му берат гайлето.Не се научихте да не гледате в канчето на другите
23
8
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 22Е как точно ти замърсиха въздуха още със старта.С Кремиковци въздуха ти е бил чист защото от партията майка са криели резултатите от замерванията.Капиш.Иначе.На запад си имат по едно сити.Ние с три.Пак утепахме коча с мотиката
22
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бравос, отгоре - от високото, няма да се забелязват конските каруци, върволиците от клошари край кофите, бездомните кучета, дупките на асфалта и разхлопаните плочки по тротоарите, плюещи по краката на минувачите при всеки дъжд. Само така, Фъндъкова!
21
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какви *** гледки си говорим? Гледката няма нищо общо с ВРЕДАТА от застрояването към Витоша и ВРЕДАТА от построяване то на небостъргачи. Само вижте - по посока Витоша сградите са така построени, че да осигуряват циркулация на въздуха от планината и издухване на смога. Още със започването на строежите въздухът в София се замърси - ТОВА е причината за мръсния въздух, а не печките. Имаше и печки и ТЕЦ и Кремиковци, а София беше с чист въздух - нямаше само безконтолно застрояване.
20
2
 
18
 
! Отговори
Arhitekt преди 6 години
Визуализацията не е лоша, ама защо се турили слънцето да грее точно от Север?
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 75 м, но навсякъде ли?Странно защо, но на сравнително тесни улички в центъра никнат високи сгради, които не само отнемат слънцето и създават задух и проблеми с паркирането, но променят и облика на улиците, на които не би трябвало да има сгради, по-високи от 3-4 етажа!Аман от лакомия, простотия и подкупни чиновници, от които зависят разни видове разрешителни!
18
6
 
26
 
! Отговори
Край преди 6 години
Едно не мога да разбера - къде са тия хора дето сега няма къде да работят и чакат да се построят тия офиси та да се настанят на бюрца и да почната да кълват клавиатурките. Да не са някакви чернички дошли от юг.