Секта или дизайнерска дрога стои зад поведението на Калоян?

Вероятно става въпрос за флака, но тестовете не я хващат
Обновена: 31 окт 2017 08:56 | 31 окт 2017 08:55,
113
Секта или дизайнерска дрога стои зад поведението на Калоян?
Снимка: Facebook

След като 18-годишният Калоян преби медицинска сестра в "Пирогов", а часове след това се самоуби, неговите близки заподозряха, че зад агресивното му поведение стои секта.

Каквито и секти да съществуват, ако няма деца, които да се присъединят към тях, няма да имат и членове. Човек, склонен да се включи към подобна организация несъмнено има психологичен проблем, категоричен бе в студиото на "България сутрин" психиатърът д-р Анета Аничкова.

Родителите са категорични, че за пръв път хващат сина си да употребява наркотици. По-късно стана ясно, че в последно време момчето е започнало да качва множество религиозни и библейски цитати в своя Facebook профил.

"Проблемът не е, че в България има секти. Основният проблем е, че управляващите не се интересуват от психичното здраве на обществото", коментира още д-р Аничкова.

Пред Bulgaria ON AIR докторът по биология и неправителствен експерт по наркотици Юлиян Караджов обясни, че все още има много неясни обстоятелства и биха могли да се правят единствено предположения какво е довело до състоянието на младежа.

"Калоян е бил спортист, възможно е да е употребявал анаболни стероиди. Ако пък е взел някакви психотропни вещества те може да се реагирали с поставения му от лекарите диазепам", посочи той.

По думите му обаче акцентът пада върху факта, че на по-ранен етап близките не са обърнали внимание на нещата, довели до тази ситуация.

Психиатърът д-р Станислава Кьосева пък подчерта, че вина имат и пропуските в образованието, тъй като децата не са достатъчно информирани как да отсяват подобни организации, как да реагират на техните нападки и да разпознават модела, по който работят.

Всички симптоми навеждат на версията за злоупотреба със стимуланти – щом не са открити следи в кръвта, става дума за нова дрога, т. нар. дизайнерска. Това коментира пък Димитър Карагегов от неправителствената организация Българското либертарианско общество (БЛО) пред bTV.

Още по темата

Според лекарите след кръвен тест е станало ясно, че той е употребявал марихуана. Според баща му Иван Милев младежът е бил под въздействието на секта и в последно време много се е променил, особено в последните няколко дни – обяснявал, че той е избраният и че го чакат златни колесници в небето.

"Със сигурност не става дума за злоупотреба с марихуана. Това е нов феномен. Става дума за ново поколение наркотици, синтезирани само седмици или дни по-рано. Изпращат се в целия свят, защото не са забранени все още", коментира Карагегов.

По думите му в случая става дума за новия стимулант е флака, който БЛО вече е засичала у нас.

Според обяснението му флака се взема вместо амфетамини, които се хващат с тест на урина. Новият стимулант обаче не може да бъде хванат, тъй като няма разработени тестове за него, а науката и институциите изоставят зад китайските лаборанти, разработващи дизайнерската дрога.

По отношение на следите от канабис, които са засечени в кръвта на младежа, Карагегов коментира, че това е нормално, защото следите остават с месеци.

Но това не пречи на употребата и на синтетичния канабис, който представлява бял прах. Той е евтин, но води до пагубни поражения на нервната система, така че вкарва в смъртоносен риск всеки, който го приема. 

Нашата държава има мракобесни закони по отношение на наркотиците, бюрокрацията е голяма - няма институция в държавата, която може да помогне на този младеж, смята още Карагегов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
19
 
! Отговори
12 преди 6 години
Жалко за момчето и семейството му. Както и за медицинския работник, който е пострадал.
80
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 6 години
Зад решението да се самоубие може да се крие и психично заболяване , шизофрения.Неудобна , но напълно възможна версия?
79
3
 
17
 
! Отговори
да,ама не преди 6 години
За да има много наркозависими значи има чадър над дилърите!В последните години да сте чували за заловен и лежал в затвора дилър?Ако бъде приет закон-наркозависимият да се лекува задължително,а дилърът до живот в затвора проблемът ще се реши.Но такъв закон не се приема,нали?
78
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До trafПроблемът не е в марихуаната, а в това, че не ви стига и задължително преминавате на по-твърдо. И не ми обяснявайте как хич не действа - пробвах веднъж и спрях до там. Жалко, че малките са лесни жертви за дилърите и от любопитство и глупост затъват в блатото.
77
0
 
10
 
! Отговори
В момента... преди 6 години
...са налице два суперскандала в здравеопазването. Първият е с подалия оставка министър, който бе уличен в конфликт на интереси, подарява сделки за милиони на зет си. Вторият е със събитията в Пазарджик, където над 300 роми бяха окупирали местната болница и само по чудо се размина с голям сакатлък.Мисля, че е напълно ясно защо всички медии ровят / и ще продължат да ровят!/ костите на покойното момче - тези истински и системни проблеми в здравеопазването ни трябва усърдно да се прикрият!
76
5
 
19
 
! Отговори
. преди 6 години
Неадекватни родители, които са възпитали неадекватен син. Слушах интервю с баща му. Чудя се този родител ненеормален или надрусан беше!? По-нахално и нагло поведение не бях виждал.
75
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 6 години
Начи дрогарчета убивайте си се както искате, НО лошото е че пречите на другите. Карате надрусани, правите какви ли не простотии да си набаваите нужното и след това също. Не че на някого иначе му пречи, че се тровите.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте инфо какво е (БЛО)и с какво се занимават в България. Оставете Калоян,то се вижда по кафяво-червените очни линии ,че е бил на амфети.
73
1
 
1
 
! Отговори
ники преди 6 години
Гледайте филма trainspotting :)
72
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дрога, пост и молитваи Калоянчо литва
71
1
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Narko zavisnosta e BOLEST koja se leci...... vo pocetok so davanje na kvalitetna droga po lekarski recepti... AMI VIE bolgarite i na drogata pocnavte da STEDITE be..... dajte mu barem droga ima vo Bolgarija....
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брей колко специалисти по дрогата пишат тука, абе вие други квалификации имате ли?
69
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалкото е, че от Западната демокрация у нас влезе най-гадното, дрогата! Толкова се говореше за западното мислене, начин на живот, обличане, поведение и т.н. Който е пътувал по З.Европа или САЩ е разбрал, егоизъм, отчуждение, всичко се измерва в пари, налагането, че да си гей и лезбийка е дори геройство, странни отношения между родители и деца. А дрогата убива! Марихуаната размива мозъка, не била вредна???? Много вреди, но децата се подават на влияние и пушат, за да не кажат, че са задръстени.
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дрогиран и радикализиран. Какво очаквате от него?
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тоз младеж така е свил зениците, все едно се е надишал с хелий. Да не е решил, че може да лети като балон...?
66
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две дроги не трябва да се смесват, особено ако едната е христовата дрога.
65
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Горкия КалоянчоКак може да се радваш на човешка смърт, ти дори не го познаваш. А и си жалък, мислиш че си велик като показваш по форумите, че те е страх от объркан тийнейджър и си доволен че ЗАПЛАХАТА Е ОТМИНАЛА?***...такива като тебе оцеляват, а истински ценните хора си отиват.Имам новина за теб, дребосък-на Земята си и от това има само един изход, )))Енджой и гледай да станеш ЧОВЕК, за малкото време, което ти е дадено.
64
2
 
3
 
! Отговори
много сектанти има преди 6 години
Вижте кои духовно извисени ненормалници ще дойдат на погребението му и просто ги приберете на топло. После с чорап с пясък разпит и поне по един бой ако не друго да отнесат. Ако щат да се молят на каквото си искат извънземно. То тази *** от друго освен ритници не разбират
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паркизан е халюциноген в по - високи дози, всеки знае че не се преима с алкохол, както хероин и алкохол.
62
1
 
19
 
! Отговори
Странно преди 6 години
Управляващите не се интересуват от психичното здраве на обществото? За това трябва родителите на момчето поне малко да се интересуват! Тъпо е да се търси вината някъде другаде, родителите да си поемат отговорността!!!