Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!

Според Здравков високото строителство ще намери място в столицата
26 ное 2017 10:23,
166
Небостъргачи в София? Главният архитект настоя: В XXI век сме!
Снимка: Facebook

Поправките в Закона за устройството и застрояването на столичната община, предложени от ГЕРБ, предизвикаха полярни реакции. Това показа първото обществено обсъждане на законопроекта, проведено в Народното събрание.

Предложението на вносителите е да има две такива зони, в които да бъдат изградени "бъдещите ситита на София" с добри транспортни връзки - след 7-и километър до река Искър по протежението на "Цариградско шосе" и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път.

Още по темата

Промените се сблъскаха с твърдата съпротива от браншови организации, районния кмет на "Младост", неправителствени организации и граждани. Подкрепиха ги само общината, районни кметове от ГЕРБ и регионалното министерство, пише "Сега".

"Имах инвеститор, който иска да строи 300-метрова сграда. Намираме се в ХХI век. Високото строителство ще идва в София. Нормално е да му намерим място", заяви главният архитект на София Здравко Здравков, чиито идеи са в дъното на проекта.

Според него има остра необходимост от регламентация на зоните на високо строителство в София, които в момента са разпръснати из целия град. Здравков съобщи, че столичната община е подложена на сериозен натиск от инвеститорите и затова трябва да се бърза да се затворят вратичките в действащия закон, които позволяват безконтролното строене на сгради, надхвърлящи параметрите на застрояване, из целия град.

Кметът на "Лозенец" Любомир Дреков пък се оплака от тежкото положение, до което сегашният закон докарал района му. Той даде пример с гражданските протести срещу строежа на 120-метрова сграда на ул. "Златен рог".

"Има осигурени 700 паркоместа, но улицата е 6 м широка", посочи Дреков. Той бавел инвеститорите, докато минат предложените промени и се ограничи височината на строене.

Първа глас срещу законопроекта надигна кметът на "Младост" Десислава Иванчева - районът, който ще попадне почти изцяло в една от зоните за високо строителство.

"Ако се направи това застрояване, ние въобще няма да можем да се придвижваме. В момента генерираме трафик до "Орлов мост", а после до "Люлин" ли ще стигнем? "Дружба" го обричаме на смърт - няма да има светлина, няма да влиза въздух", оплака се Иванчева. "Жителите на "Младост" заявяваме ясно и категорично: Не искаме зона с небостъргачи! Няма да позволим за пореден път да превръщате живота ни в квартала в ежедневен тих ужас - да си прекарваме дните и вечерите в задръстванията и кошмарния трафик, децата ни да дишат не въздух, а изгорели газове и да наливате нов бетон на малкото останали зелени площи и паркоместа, а Витоша да гледаме само на снимки!", написа тя във Facebook.

От Камарата на архитектите отхвърлиха въобще нуждата да се прекроява законът за София. "Проблемите са за цяла България и лежат в Закона за устройството на територията (ЗУТ). Нека енергията да се концентрира върху него. Не бива да се прави специализиран ЗУТ за София, защото след време ще има за Пловдив, за Варна и т.н.", заяви шефът й Борислав Игнатов.

"Несъстоятелна е тезата да се борим против лошите инвеститори. Те са съвсем отговорни хора и като нас живеят в тази жизнена среда", заяви зам. регионалният министър Валентин Йовев.

"Инвеститорите не са жители на този град. Квартал "Кръстова вада" се застроява в момента от варненци, от хора от Македония, хора, които не дишат нашия въздух, не си водят децата в тукашните детски градини и не си плащат данъците тук", протестира певецът Коцето Калки. Той поиска мораториум върху строителството, докато се приемат законодателните промени.

Общинска чиновничка обвини опонентите на промените, че "държат на запазването на статуквото и липсата на правила", което предизвика вълна от недоволство сред присъстващите.

"По отношение на високите сгради, не бяха показани най-знаковите примери от последната година. Това са сградите в "Младост", в "Борово", в "Лозенец". Съществуването и евентуалната реализация на тези сгради дължим на господата и дамите от другата страна на масата", язвително коментира гражданин, посочвайки към представителите на общината и регионалното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
2
 
! Отговори
Розалия преди 1 година
Трябвая да се забрани строителството на ниски сгради които заемат много площ като панелните блокове. Защото на тяхно място може да се построят два небостъргача.
142
0
 
2
 
! Отговори
Камелия Петрова преди 1 година
Докато в София не построят нов квартал с небостъргачи над 100 етажа, ще остане най смешния град в Европа. Освен това трябва да минава и скоростен влак като тези в Европа.Булевард Сливница трябва да се продължи до магистрала Хемус с по четири ленти в една посока, широки велоалей и метро.
141
0
 
2
 
! Отговори
Иван Гвоздев преди 1 година
Над София самолети минават само над президенството и над Гниляне. Това означава че нявсякъде в София трябва да се строят небостъргачи с неограничена височина.
140
0
 
2
 
! Отговори
Венци Петров преди 1 година
Докато не построим няколко небостъргача над 100 етажа ще си останем бананова държава.
139
0
 
2
 
! Отговори
Джесика преди 1 година
Не пречете от кмтството за строеж на истински небоистъргачи.
138
0
 
3
 
! Отговори
Джесика Иванова преди 2 години
Кметството не трябва да дава разрешение за строеж на сгради които заемат много земна площ а не са небостъргачи. Подобен е проекта до ПИрогов. Кръглия небостъргач е красив и лесно се заобикаля. Докато има два като буквата ''S'' и трудно се заобикалят на тяхно място може да се построят още четири небостъргача. Така приличат на Китайската стена. Между блоковете и под тях се правят паркинги. Между тях има широки улици и не трябва да има ограничения във височината.
137
0
 
3
 
! Отговори
Ваня Ковачева преди 2 години
Иванчева трябва повече да чете като не посещава държави с небостъргачи. Защото Китаи е свързан с пътищша в океана с острови където има само небостъргачи. Когато се правят широки пътища и многоетажни паркинги, както и в зградите паркинги няма страшно. Страшно е как направиха ремонт на бул.Черни връх без да го разшират с по още една лента. Така правят партийните фирми на мутрата.
136
0
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Около централна гара от двете страни на линиите може да се построят неограничени във височина здания до сточна гара. Някои ги наричат небостъргачи. Световните стандарти за небостъргач са над 40 етажа, това е пояснение за некомпетентните. Хотел Родина до скоро беше най висока БГ сграда. Освен това никои не протестираше че ще е висока сграда и ще пречи за гледката към Витоша. Никои не се оплакваше че ще пречи на самолетите и на другите планети. Хората се научиха да протестират за маловажни неща.
135
0
 
3
 
! Отговори
"властите" преди 5 години
Зад НДК до хотел Хилтън може да се изградят 120 етажни няколко небостъргача. Като няма да пречат на гледката към планината Витоша, защото ще бъдат малко по високи от японския хотел. Освен това няма да пречат на самолети, летящи чинии и ***. Всички столици и големи градове строят красиви и високи кули. Това освен че е престиж и гордост за всяка държава е и голяма реклама за туризъма. Когато небостъргачите са десетина заедно ефекта е по голям. Приличат на огромен букет от кули.
134
0
 
3
 
! Отговори
спомените преди 5 години
Спомен от социализъма са еднакво грозните и дълги панелни блокове. Хубавото беше че строителни войски ги изграждаха почти без пари. В момента не се нуждаем от въоръжаване с изтребители където самолетите ни ще обслужват чужди интереси.По добре да възстановят строителни войски където да строят небостъргачи, транспортни надлези на кръстовищата на няколко нива, многоетажни паркинги в близост до метро станциите.Тези които лобират за стари изтребители нека да си даряват половината заплата за тази цел.
133
0
 
3
 
! Отговори
Бланка Георгиева преди 5 години
През социализъма ни лъжеха че почвата ни не позволява изграждането на небостъргачи. Но през това време мръсните капиталисти ги стояха в океана, в пустинята или в блатата. Проблема са корумпираните *** в кметството и парламента. На тях им пречи подпочвените води, гледката към Витоша и на самолетите. Нали на крива ракета космоса и пречи. В щатите на 300 метра от летището са небостъргачите. Когато във властта няма *** ще има истински небостъргачи.
132
0
 
3
 
! Отговори
Роджър преди 5 години
Проблемите в София за изграждането на истински небостъргачи над 100етажа не е гледката към Витоша, защото ако се построят няколко високи небостъргачи един до друг между тях ще се вижда планината, защото те са тесни и високи. Но ако се застане пред един 10 етажен блок дълъг поне 50 метра както ги правят;няма да има никаква видимост към Витоша.Проблема е че в кметството на София се напълни със селяни които се плашат от небостъргачите и трамвайните линии да не ги удари ток. Кули се стоят в океана.
131
0
 
3
 
! Отговори
до JJIvanov преди 5 години
При земетресения и мъдите на магарето се клатят но не падат. Но такива които говорят само за Витоша, нищо не допринесоха за развитието и като ски туристическа база. Няма качествен лифт, не искаха София да кандидатства за домакин на зимна олимпиада. От олимпиадата щеше да се подобри инфра структората и държавата щеше да спечели много пари.Тези които ги е страх от небостъргачите, нека си направят кирпичена колиба на Витоша и там да си живеят на чист въздух.
130
1
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
На много места по света покрай ж.п. линиите в градовете са построени високи сгради. София за да не прилича на село, може от двете страни на на линиите в центъра да се построят небостъргачи. Също и до Северната тангента може да се изграждат нови модерни квартали. Има разклонение на ж.п. линията покрай Кремиковци която стига до Илиянци. Ако се направи ремонт и се направи още една линия, може да се продължи до Банкя и Перник скоростен влак.
129
0
 
4
 
! Отговори
Леонардо преди 6 години
Китайски бизнесмени искат да построят увеселителен парк в Равно поле и Мусачево. Все някога от там до София трябва да се застои. Затова кметството и властите трябва да предприемат изграждането на нов район в северо източната част на София. В този не застроен район е лесно да се изграждат небостъргачи които не пречат на самолетите. Може да се направят много широки булеварди и да се продължи метрото под пистата към северната част на града.
128
1
 
5
 
! Отговори
Ричарт преди 6 години
София се нуждае от съвременни атракции, голям увеселителен пак, много високи и разнообразни небостъргачи, скоростни влакове, електро автомобили, нов модерен Национален стадион и много други неща. Най креативните небостъргачи ще бъдат символ на столицата и България. Високите небостъргачи са гордост и престиж за всяка уважаваща себе си държава. Нека и София се превърне в модерен град с високи небостъргачи. Другите големи градове също трябва да изграждат небостъргачи и широки булеварди.
127
3
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
*** които се плашат от небостъргачите и трамвайните линии които прескачат за да не ги хване ток, може да си стоят на село. Без това е здравословен живота в кирпичена къща. Може да живеят в планината да се грижат за мечките. Освен това трябва да знаят че населението на Ню Йорк е с милион и половина повече от България, но има място за автомобили и за пешеходци в джунглата от небостъргачи. Дори и много селяни имигрират там за да се култивират.
126
2
 
6
 
! Отговори
Джек преди 6 години
Хубаво ще бъде да се изграждат съвременни небостъргачи; въртящи, озеленени, много високи с интересна форма. Дори на всеки пет години трябва да има награди за най красив небостъргач. Това е бъдещото световно строителство. Ако бяха построени всички предвидени за за строеж кули в София, градът щеше да бъде гора от небостъргачи. Новите софиянци не трябва да се плашат от високите кули, защото те са признак на величие и съвременно изкуство.
125
2
 
6
 
! Отговори
Ричарт преди 6 години
Някога ще се построи ли и в София истински небостъргач над сто етажа. Той няма да бъде широк колкото панелните блокове и няма да пречи на гледката към Витоша и към звездите. Тези които се грижат за гледката към планината, нека да настояват за събарянето на широките панелни блокове с изтекъл срок на годност. Освен това те са опасни за живеещите в тях. До хотел Хилтън зад НДК има място за над сто етажни кули. Между тях ще се вижда и гледката към планината. Така София ще се превърне в красив град.
124
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 6 години
Трябва да се забрани стачкуването на еко фашистите против застрояването на небостъргачи, като се оправдават за гледката към Витоша. Те може да поискат на планината да живеят динозаври и пра исторически хора. Властите не трябва да се съобразяват с налудничавите им идеи. Небостъргачите не трябва да се изграждат пред и след пистата на летището. Навсякъде другаде може да се строят, така градът ще бъде по привлекателен. Панелните блокове пречат на гледката защото са много дълги.