Тръбите – радиатори!? Двойни сметки за топло на столичани

Потърпевши пишат на омбудсМая, на общината, но резултат няма
95
Тръбите – радиатори!? Двойни сметки за топло на столичани
Снимка: архив, "Булфото"

В разгара на отоплителния сезон абонати на "Топлофикация София" се оплакаха, че са получили високи сметки.

Според тях топлинното дружество им е начислило двойни сметки в сравнение с миналата година по същото време.

От "Топлофикация" обаче оправдаха сумите с нов метод, по който изчисляват сградната инсталация в блока.

Още по темата

Блок 119 е един от високите в столичния квартал Лозенец. На 20-те етажа живеят толкова хора, колкото в едно малко село.  От няколко седмици основният проблем за обитателите му е октомврийската сметка за парно.

"За пореден път и тази година "Топлофикация" ни изненадаха. В изравнителните сметки се получиха, допълнителни разходи за уреди, без измервателни уреди върху тях. Като "Топлофикация" искат да ни кажат, че тези тръби, които минават, половината от тях изведнъж са станали на радиатори", каза Драгомир Стефанов, който живее в блока.

За да стига бързо топлата вода до последният 20-ти етаж, и в този блок има два кръга инсталация. Първият обслужва живеещите до 8 етаж. До там през всеки апартамент преминават 4 тръби. От 8-ия до последния етаж обаче тръбите са две. Те захранват втория кръг. До тази година всички в блока получавали еднакви сметки за сградната инсталация. С новия отоплителен сезон нещата се променят. На абонатите до 8 етаж им е начислена двойна такса сградна инсталация заради повечето тръби. В месечната фактура е отбелязано като "отоплително тяло без уред".

Драгомир Стефанов е категоричен, че хората от блока преди няколко години са си сложили най-модерните уреди за измерване с дистанционно отчитане, за да може да няма разминавания и изненади.

От "Топлофикация София" и топлинния счетоводител на блока пък обясниха, че новата такса сградна инсталация била начислена след проверка.

"Проверката през месец март 2017 г. беше извършена по искане на "Топлофикация София", тъй като установихме, че сградата попада в списъка с тези сгради, при които има отдадена енергия от сградната инсталация, повече от 50%. След проверката установихме, че трябва да се начисляват суми и за т. нар. втори кръг", каза пред БНТ  говорителят на дружеството Елизабет Павлова.

Живеещите в блока писали за проблема си до омбудсмана, Столичната община и Комисията за защита на потребителите. Но всичките им писма били препращани към "Топлофикация".

"Аз винаги съм песимистично настроен, когато става дума за "Топлофикация", тъй като те винаги са прави, но ние сме готови да се борим докрай, защото това безобразие не може просто да продължава. Дори и да си спреш радиаторите, те винаги си измислят някакви сметки, така че да им излезе тяхната сметка. Това е истината", заключи Драгомир Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При така омразният ви комунизъм всеки имаше парно, храна, безплатно образование, здравеопазване и гарантирани поне 2 почивки в годината на символични цени.Ама нямахте банани и тоалетна хартия и затова бутнахте комунзима.Живейте сега в Тиквонизъм и ми ... дедовия.
43
2
 
22
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Лъжльо, по времето на соца парното на месец за тристаен апартамент беше от порядъка на 6-7 лв. И най-бедните можеха да си го позволят. А за охлаждане отваряха прозорците.
42
4
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 32 (seira)Съветвам те преди да напишеш нещо първо да се образоваш и да проучиш какви са фактите защото иначе можеш да пишеш до безкрай това което ти е на сърцето (то не че е лошо), но без да кажеш нищо вярно и смислено.Аз, като живял по времето на комунизма знам много добре какво беше така че не се нуждая от обяснения "как съм бил живял", защото още не ме е хванала старческата деменция и помня!А си беше комунизъм, или РСО каквото беше официалното му название.
41
9
 
5
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 28Ами аз също преди да дойде "демокрацията" винаги съм се топлил на една нафтова печка която се пускаше само сутрин, като трябваше да ставам за училище, а нощно време се завивахме с дебели юргани и така бяхме.И сме живи. Още.
40
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хитри теа софиянчета бе. Искат да се топлят пък някой друг да им плаща топлото.
39
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че единственият работещ вариант е този, който беше до 1989-та година. Тогава услугата беше друга, а плащането беше според отопляемата кубатура. Услугата тогава беше да се достига определена темература в различните помещения без значение дали са южни или северни, вътрешни или ъглови за сградата и без значение от етажа. Едно връщане към този начин в крайна сметка ще доведе до по-малки суми за плащане и по-топло в сградата като цяло.
38
1
 
13
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Нещо доста си се объркал. Котелът в мазето пак ще доведе до една сума за плащане от всички в блока, точно както е при Топлофикация. И пак по същият начин ще има разправии как сумата за плащане да се разпредели по отделните апратменти - някои пак ще искат да ползват и да не плащат, както е сега. Други пак ще крадат от съседите си, както е сега и на практика ще има само допълнителни грижи, без никаква полза.
37
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така ще е. Един локален котел в мазата би променил коренно нещата, но няма кой да се организира. А дори да се организира все ще се намери някой "тарикат" дето ще обещае че ще си плати дяла, но няма да го направи или пък някоя полу-побъркана баба да блокира процеса
36
13
 
18
 
! Отговори
Парното преди 6 години
Имах едни познати, които много пищяха от Топлофикация, дотолкова, че накрая живеещите в блока им се отказаха от Топлофикация и започнаха да се топлят по други начини. Оказа се, че само след две зими, те направиха пътека до Топлофикация с молба отново да им пуснат парното. Защо е така, всеки с малко ум сам може да си отговори. Едни други мои хора си купиха жилище в нов блок без парно, с климатици. При първите малко по-ниски температури, почти целия блок се изнесоха при роднини, където има парно.
35
2
 
11
 
! Отговори
от инфо до новоинфо преди 6 години
Отдавна не живеем в София и целият вход има само топла вода с чисто нови изолирани ППТръби и никой не ползва парно-само топлата вода. Всеки етаж се спасява поединично- имаме и горящи дърва. Ние решихме, да бъдат младежите на ток-ако има проблем-ще ни дойдат на гости за ден два ....при краен случай така да се каже..
34
5
 
13
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че това е поредната манипулативно написана новина. Топлофикация в случая няма нищо общо. Топлофикация си иска винаги една и съща сума, според това колко е ползвано, а как тази сума се разпределя за плащане по отделните жилища, не е работа на Топлофикация. Обикновено това е работа на фирмата избрана от собствениците за топлинен счетоводител и фирмата го прави по избраната от собствениците методика. Това може и да е Топлофикация в ролята на топлинен счетоводител, но обикновено не са.
33
5
 
7
 
! Отговори
3M преди 6 години
Закрийте топлофЕкация!
32
5
 
9
 
! Отговори
seira преди 6 години
До Един българин 26:АКО ЗА ТЕБ "ТОШОВОТО ВРЕМЕ" ИМА НЕЩО ОБЩО С КОМУНИЗМА, ЗНАЧИ НЕ РАЗБИРАШ СВЕТА В КОЙТО ЖИВЕЕШ!!
31
4
 
18
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Сметките като обща сума са същите, а има друг начин на разпределение на сумата за плащане, който очевидно е по-справедлив. Разбира се, тези, които трябва да платят повече мрънкат, а не мрънкаха, когато плащаха по-малко отколкото трябва. Иначе е ясно - който не иска парно, живее в блок без парно, т.е. или всички от блока се отказват от парното или просто жилището им е в блок без парно. Разбира се, всички, които най-много мрънкат, че не ползвали парно, а плащали, искат да са в блок с парно.
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отоплението с ТЕЦ е удобно и не виждам защо да се отказваме от него, вместо да се вземат мерки и да се спре с безнаказаните манипулации от страна на дружеството. По тази логика следва да се откажем и от ВИК ли?Но, както всичко останало и това е лост за ограбване и вместо да се борим с тези монополисти поотделно, трябва да накараме държавата да работи за нас! Иначе ....OFF!
29
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво плачат тия - то ако ти минават 4 тръби през апартамента и ако са поне 3/4 " просто нямаш нужда от радиатори. Те топлят колкото един радиатор с 8 ребра, дори поваче.Тарикатчета.
28
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам проблема.Никога не сме имали топлофикация и гарантирана топлинка.Едно време се топлехме на едно котле на дърва, на въглища, а сега на климатици.И оцеляваме. Зимата 4чл сем., плащаме 250лв ток. Ако на вас ви е по-евтино-трайкайте си. Ако не-На топлофикация може да им сложите една майна, да се разкачите целия блок и да си събират таксите от полето където са им загубите.
27
4
 
3
 
! Отговори
Novo info преди 6 години
До инфоA kogato sysedite sprat i te parnoto i veche ne te toplqt trybitete, kakvo shte tvyrdhish - che pak plashtash tolkova ili doktora ti e kazal da stoish na studeno. Aman ot "nature sofianci" deto cql jivot sa sviknali da ne plashtat.
26
16
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: инфо (номер 16)Ами ето на - за кой ли пореден път виждаме доказателство че всичко се дължи на гнилия комунизъм, 45 години бяха достатъчни да ни разрушат държавата - от 1944 г. до 1989 г.Затова чудно ли е че народът масово плаче "колко било хубаво при Тодор Живков", когато парното струваше стотинки и си отваряхме прозорците през зимата да се охладим?Еми, точно затова не бяха изолирани панелките и сега ще плащаме освен ако не си платим за качествена изолация. И не е само този проблем!
25
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собственик на Столичната Топлофикация като Общинско дружество са ГЕРБ, в частност Йорданка Фандъкова като кмет на София.Паричките ви отиват в черната каса на ГЕРБ, ама вие явно сте си доволни щом продължавате да ги избирате.