"Въздушен геноцид": На второ място сме по смъртни случаи заради въздуха

Гражданите поискаха повече измервателни станции в София
20 дек 2017 11:00, Петя Славова
97

Според Световната здравна организация (СЗО) България се нарежда на второ място по смъртни случаи на глава на населението заради мръсния въздух. Вчера шест столични квартала излязоха на протест срещу "въздушния геноцид".

Гражданите поискаха от Столичната община поставяне на повече измервателни станции за съдържанието на фини прахови частици и вредни емисии във въздуха.

Още по темата

"Вече е възможно да се прогнозира състоянието на атмосферата, а ако са известни източниците и концентрациите на замърсяването за срок между 48 и 72 часа могат да се вземат управленски решения", посочи проф. д-р Христомир Брънзов, директор на НИМХ за "България сутрин".

Той обясни, че системата за ранно предупреждение на въздуха в София показва потенциала на атмосферата, който определя замърсяването за следващите 72 часа в различни райони.

"След като данните бъдат изчислени, информацията се подава до Столичната община. Допустимата стойност на замърсяване е 50 микрограма, а гражданите могат да следят нивата онлайн на сайта на общината", каза още проф. д-р Христомир Брънзов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
4
 
! Отговори
ЛЯВ преди 6 години
ДА ЗАТВОРИМ КРЕМИКОВЦИ! СТИГА НИ Е ТРОВИЛ
68
4
 
8
 
! Отговори
Бъдеща селянка преди 6 години
Защо лятото е мръсен въздухът? Някой начетен съфорумец да ми обясни. Няма да забравя преди 2-3 г., буквално усещах как дишам фин пясък - късно лято.Та, пак питам защо лятото дишам мръсен въздух?Защо събота и неделя въздухът е по-чист. Защо по празниците, като по чудо въздухът става по-чист. А сега си представете, че всеки ден миеха улиците.Това го чувствам с дробовете си, оставете станциите.Човешкият организъм е най-добрият индикатор.Явно не е само горенето на дърва и въглища през зимата.
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До крадат и не им пукане са наркомани, а добре организирана бизнес група. защо си затваряме очите за това?
66
1
 
7
 
! Отговори
крадат и не им пука преди 6 години
До Анонимен 63Сериозно ли бе отворения значи като те окрадат купуваш новия катализатор и си плащаш като поп, а следващата нощ отново минават наркоманчетата режат новия катализатор и кВо пак ли да тичам за следващия.Знаеш ли кога ще се случи да си купя нов никога докато тези от които зависи само констатират.
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЧиновникНали искате да живеете като хората в Западна Европа? Тогава правете като тях- придвижвайте се с велосипеди и градски транспорт.-------------------------Имаш ли идея колко отрови ще ти минат през белите дробове докато минаваш пеш или с колело ?
64
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже и през 19 век не е бил толкова замърсен въздуха. Защото хората са си подготвяли сухи дърва за зимата. Сега дървата са влажни и вместо да горят пушат кой ще ги чака да съхнат мутрите ли? А тези които нямат възможност да си купят дърва щото са много евтини горят каквото намерят по сметищата. Ако енергията беше на бай Тошовите цени от 1.5 ст на киловат хората щяха да се греят на ел. печки. Но при тези цени на тока греенето на ток излиза през носа. Така че пушека ще ви трови още 100 години.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТЕЦСпрете с тези простотии за печките. Основният замърсител са американските ТЕЦ-ове----------------------------:D И в София ли имало американски ТЕЦ-ове :D Изпуснал си да обвиниш и Сорос и *** хахахаха :D
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗадължителни катализатори на колите! Това е една стъпка и това,че някои били откраднати и т.н. не е оправдание.--------------------------------------Какви катализатори бе :D Завърсяването в София е САМО ЗИМНО ВРЕМЕ, само когато е студено и само от определени квартали. По твоята логика щом транспорта е виновен, значи през останалите сезони няма транспорт. Бай *** и бай *** масово се топлят със сурови дърва, въглища, дрехи, чепици и каквото се сетиш, ама катализатори трябвало
61
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОлко ограничени хора имало..... ***, които горели *** били виновни.....Да и те замърсяват, но изобщо правите ли си дори и най-малка сметка за количествата, ***, които изгарят. На ден един ТЕЦ изгаря толкова колкото, *** за целият отоплителен сезон. Освен това, колко гъзари със 20 годишни аудита се навъдиха, които дават 10 бона за кола, но не и за катализатор !! Гъзарията пред всичко, нали така ?
60
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задължителни катализатори на колите! Това е една стъпка и това,че някои били откраднати и т.н. не е оправдание.Като ти резнат катализатора го приемай все едно са ти взели двигателя и колата ти е на трупчета пред блока.Застрахователите да се оправят, ако не искат разваляте полица
59
6
 
8
 
! Отговори
ТЕЦ преди 6 години
Спрете с тези простотии за печките. Основният замърсител са американските ТЕЦ-ове. Които хем извършват финансов, хем здравен геноцид върху народа ни !!!!
58
1
 
12
 
! Отговори
Субелитариат преди 6 години
Садете дървета и най-добре иглолистни. Отглеждайте растения. Ползвайте електричество. Ако можете да споделите превоз направете го. Бъдете умни. Не е толкова сложно.
57
0
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До До ЧиновникЩом имате пари да карате "жипки с 3 литрови мотори" значи сте доста богати, дори по стандартите на Западна Европа. После да не ревете, че сте бедни!
56
0
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Говорят за пореден геноцид.Виновен - политически "елит".*** диша въздух със ацид,а българина - измиращ вид !
55
1
 
13
 
! Отговори
Бъдеща селянка преди 6 години
Улиците трябва да се мият всеки ден. Автомобилите драстично трябва да се намалят. Фекалии на кучета да се почистват. Забрана на дърва и въглища в С-я, където има ток и парно. Да не говорим за *** разпръснати от клошарите. Въвеждане на червени зони без автомобили, освен ако нямаш гараж. Червена зона от Стамболийски да Гешов, България и Борис.В този район с ел. колелета под наем. Първият половин час безплатен.Мечти, мечти.
54
2
 
4
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
Да се забранят колите в софия град кое е по важно да се обездвижваме шофираики или да дишаме чист въздух
53
1
 
4
 
! Отговори
До Чиновник преди 6 години
Е ние гледаме от чиновниците и караме жипки с 3 литрови мотори
52
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
И не се блъскайте асма, задух, бронхити, емфиземи, пневмонии и ракове има за всички.Карайте си дизелите без катализатор и се грейте на стари обувки и ПДЧ. Простовато племе и хитри управници.
51
1
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Нали искате да живеете като хората в Западна Европа? Тогава правете като тях- придвижвайте се с велосипеди и градски транспорт.
50
3
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Да не поскъпвали колите ами трамвайте да станели безплатни. Брех мари божкеле а идите да обедвате безплатно.Кметицата ако малко има акъл ще подгони здраво личните коли с данъци, паркинг и прегледи и ще ЗАБРАНИ отоплението на твърдо гориво.