"Въздушен геноцид": На второ място сме по смъртни случаи заради въздуха

Гражданите поискаха повече измервателни станции в София
20 дек 2017 11:00, Петя Славова
97

Според Световната здравна организация (СЗО) България се нарежда на второ място по смъртни случаи на глава на населението заради мръсния въздух. Вчера шест столични квартала излязоха на протест срещу "въздушния геноцид".

Гражданите поискаха от Столичната община поставяне на повече измервателни станции за съдържанието на фини прахови частици и вредни емисии във въздуха.

Още по темата

"Вече е възможно да се прогнозира състоянието на атмосферата, а ако са известни източниците и концентрациите на замърсяването за срок между 48 и 72 часа могат да се вземат управленски решения", посочи проф. д-р Христомир Брънзов, директор на НИМХ за "България сутрин".

Той обясни, че системата за ранно предупреждение на въздуха в София показва потенциала на атмосферата, който определя замърсяването за следващите 72 часа в различни райони.

"След като данните бъдат изчислени, информацията се подава до Столичната община. Допустимата стойност на замърсяване е 50 микрограма, а гражданите могат да следят нивата онлайн на сайта на общината", каза още проф. д-р Христомир Брънзов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми що бе може да дигнете билетчето на 2,50 и да продължавате да се чудите що хората ползват колите си вместо градския транспорт
28
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карате 20 годишни таралясници, въщи всички на печки с дърва после искали чист въздух. Балканска работа.
27
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ще ми е да видя нивата на прахови частици пролетните и летните месеци.
26
2
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Казват за въздушен геноцид,а виновен е политически елит.*** диша ли въздух със ацид ?Българина стана намаляващ вид.
25
5
 
3
 
! Отговори
АМАН бре преди 6 години
ПОгледнете през прозорците и вижте колко хиляди автомобили с режещи скенери вкл халогенни се движат денем с включени фарове ..НЕ им пука на *** Катаджии.А не сте увреждали атмосферата а са ви маркирали за разоряващи глоби.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А всъщност ако се замислим къде се използват всякакви боклуции за отопление ще осъзнаем, че проблема се корени в незаконните маааали
23
5
 
2
 
! Отговори
МВР са виновни преди 6 години
За да увредят тежко лечебната биосферна охрана на София pidirastite на власт принудиха милиони водачи на МПС да увреждат зверски атмосферата вкл с скенери против мъгла ..Тежки увреждания причиняват и все по жестоко мощни холограмни оръжия лепени НЕЗАКОННО НА ПРЕДНИ СТЪКЛА>24 часа денем и нощем милиони водачи увреждат тежко биосферата,климата и атмосферния океан с включени скенери и фарове..Биосферата навремето чистеше въздуха на порции бързо неотменно.
22
0
 
13
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
На фона на това замърсяване на въздуха в София,се наду поредния имотен балон и цените на жилищата са космически и нереално високи.Затова се замислете какви пари ще дадете за жилищв в София .Най замърсения град в Европейския съюз,но брокерите се надпреварват да обясняват кка балон нямало и цените на апартаментите били нормални.
21
2
 
8
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АнонименОпушвате! Моята кола е евро 6Б, отоплявам се с климатици, често когато трябва да сляза до центъра ползвам градски транспорт. През по-топлите дни се движа с колело.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, нали искахте Бойко да ви направи европейци - сега сте европейци...с въздух като в Индия и Китай.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Финните прахови частици са от автомобилите, не са от мръсните улици. Всякакви мизерници яхат 30 годишни барутници.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Варна например има един арменец с обществена пералня,в центъра ,под Ритуалната зала,на ул.Кавала.Като си запали привечер камината дими като от крематориум.Целият квартал наоколо е обгазен с отровен дим.Със сигурност гори пластмаси,гуми и др.отпадъци. И това е почти постоянно,даже и в сравнитено топли дни, ама на наглеца не му дреме.
17
6
 
4
 
! Отговори
Имам питане преди 6 години
Някой да знае къде са Еко Талибаните от лифта на Банско?
16
2
 
3
 
! Отговори
Тровят с хлор преди 6 години
над 8 000 000 живи родени в БЪлгария са тежко отровени от хлор токсични газове ползвани за отравяне на децата в детски ясли ,градини и училища.Масовите убиици и мед мафиотите ги отравят нагло без да им пука.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гражданите поискаха повече измервателни станции в СофияЩе знаем, че дишаме мръсен въздух и как това ще реши проблема с горенето на *** в гетата?
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Застройте още по-нагъсто София, така че дори и при вятър смогът да си седи, направете билета за градски транспорт поне 5 лева, все пак сме европейци, нали, всеки да се качи на поне 25 годишна трошка пета употреба, бълваща дим и пушек, затворете АЕЦ и спрете лошия руски газ, можем да се топлим на американски въглища , ток от американски ТЕЦ и фотоволтаици, и после се чудете що не можете да дишате на улицатаважното е, че лошата, комунистическо-съветска индустрия я закрихте, за да не ви цапа въздуха.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли оная песен от зората на демокрацията Вземи панелите, трабанта, но въздуха ми остави? Е, панелите и трабантите ви ги взеха, и децата ви взеха, и индустрията ви взеха, и образованието, и здравеопазването ви взеха, и държавата ви взеха, в замяна ви дадоха техните стари коли .Ама поне въздуха да ви бяха оставили, м? Айде, скачайте, нали затвориха всички комунистически промишлени предприятия, и 4 те блока на Козлодуй, и сега си имате енергия от фотоволтаици и западни автомобили, скачайте.
12
0
 
20
 
! Отговори
Не става преди 6 години
Българинът е награмотен не само като шофьор, а и въобще като цяло.Оттам идва основният ни проблем. Не може да избират полуграмотник, който не може да пише и трудно чете 3 пъти за Премиер и да искаме да сме добре.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди ГЕРБ улиците се миеха. Сега само се преасфалтират некачествено всяка година и се крадат милиарди.
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** тъпака си купува дизелов Фолксваген и веднага му маха филтрите, че вървял повече .Това е другата и по-важна причина.