Фандъкова: До 2020 г. очакваме да са пуснати всички 12 км метро

Състоя се церемония по отбелязване на 20 години от пускането на метрото
Обновена: 28 яну 2018 15:50 | 28 яну 2018 15:45,
79

Снимка: БТА

Вече 50% от изграждането на първия и най-тежък участък от третата линия на метрото - централния, са готови. Очакваме в края на 2019 г. и началото на 2020 г. да бъдат пуснати всички 12 км метро, които се строят в момента с 12 метростанции и с метрото да свържем Околовръстния път при Горна Баня, район "Овча купел", "Красно село" с центъра на града и с кв. "Хаджи Димитър" в източната част. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова по време на церемонията по отбелязване на 20 години от пускането на метрото в столицата, предаде "Фокус". 
Още по темата
"В момента подготвяме на първо място продължението на третата линия в посока кв. "Левски" - още 3 км, и в посока кв. "Слатина" и бул. "Цариградско шосе", каза още Фандъкова.

"Да си пожелаем на добър час. Проектът променя не просто средата, а и наземната инфраструктура. Всички знаят, че откъдето мине метрото, се изграждат нови булеварди, кръстовища, градинки. Затова хората очакват с нетърпение и единственият въпрос, който се задава, е "Кога и при нас?", отбеляза столичният кмет.

"Метрото е не само най-големият транспортен, но и екологичен проект за столицата", подчерта Йорданка Фандъкова. 

"Безспорно метрото променя града ни. Не можем да си представим в последните 20 години градът ни без метрото", заяви столичният кмет. 

Фандъкова отбеляза, че метрото е най-добрият и най-големият транспортен проект, който е в десетката на най-добрите проекти, финансирани с европейски средства, според ЕК. 

"Не можем да си представим развитието на града ни без метрото, не само по отношение на транспорта. Днес метрото заема 34% от градския транспорт, но това е и най-големият екологичен проект", добави тя.

"Днес отново имаме превишение на фините прахови частици. Сутринта, благодарение на много хора, беше направена добра организация и за първи път в София беше пуснат, след решението на Общинския съвет от четвъртък, в продажба "зеленият билет", заяви Фандъкова и добави, че първи желание да оставят автомобилите си имат хората с достъп до метрото, затова задачата им е строителството на метрото да продължи. 

"20 години след пускането на първия участък знаковият проект за метрото не спира, а продължава", подчерта Фандъкова.

"Имаме 2 метролинии и сме на средата на строителството на третата. Вълнуващо е 20 години след пускането на първия участък да можем да отчетем един от най-важните факти - знаковият проект за метрото не спира, а продължава. За мен това е най-важното от първия ден, в който станах кмет. Заявих ясно, че метрото ще продължи да се развива и се надявам всички да мислят така. Благодарна съм, защото получаваме огромна подкрепа това да се случва", каза Фандъкова.

"Днес ние строим по над 3 км на година и това е възможно благодарение на огромната финансова подкрепа, която получаваме от ЕК", заяви столичният кмет. 

Йорданка Фандъкова благодари и на българските правителства, които са подкрепяли проекта за метрото през всичките години със съфинансиране. Тя отбеляза, че темпът на строителство е възможен, благодарение на екипната работа между институциите. 

"Искам специално да благодаря на министър-председателя Борисов и в качеството му на кмет, който подготви заедно с екипа си проекта за втората линия и който вече като министър-председател в три правителства подкрепя изключително сериозно проекта за метрото", каза още Йорданка Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
А петолъчката ли искаш да върнете.?
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2019 г. ББ ще подаде оставка защото парите свършват и държавата ще задлъжнее.
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Метрото губи по 130-140 милиона лева всяка година. До 2020 г. още повече
30
3
 
21
 
! Отговори
Божееее, преди 6 години
Дано тогава не си спомняме за герберунгелите.
29
0
 
14
 
! Отговори
гост преди 6 години
Хубаво ще бъде изкопната машина за метрото като приключи с изкопите, да прекопае под пистата на летището и да се удължи метрото до Ботев градско шосе. Там ще има връзка с третия лъч на метрото. След години може да се продължи към северните квартали.
28
9
 
17
 
! Отговори
Възрастен преди 6 години
Проекта за метрото беше готов още през 60те години но тръгна чак през 98 година само с пет спирки.Ако имаме нещо европейско то това е метрото.Харесвате не харесвате но това е истината.И трябва да си сляп,глух и г.л.у.п.а.в за да не го признаеш.
27
4
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Е , и ???
26
21
 
9
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Давайте,плюйте т.р.о.лчета червени ,не разбрахте ли че в София не виреете.София е зад Фандъкова!!! Видели сме две и двеста и можем да преценим .Когато гонехме тройката и четворката и раздрънканите трамваи за Люлин,вие не бяхте родени,съдници на новото.,*** готованци."При бай Тошо за 30 години имаше проект и една дупка срещу радиото и една пред х-л Хемус.Не може да кажете на бялото черно пубери голобради.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 25Борисов беше кмет 2005-2009 г.
24
5
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Ако това е унищожение ,значи ти си във трети клас.Какво знаеш ти за София бе . На колко си години и за какви 20 години говориш.Поне да беше попитал и прочел.
23
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено Орешарски умишлено беше спрял парите за метрото през 2014 докато беше на власт.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последните 12 км.Това ли ще е ?
21
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миличката смотанячка, какво ли не направи да защити ***, да не ги изнерВирГа случайно, че ако я намразят и ще гласуват за някой от БСП. И тигава ще лъснат всички кражби и далавери от държавните поръчки и ремонтите, строежа на метрото и кво ли не още. И готова кукумявката недна, да натовари софиянци с нови данъци и такси, с нови забрани. Пътници са гробарите начело с *** ефенди, с Цецо Пипоня и Цецка Мамата. Ще сме свидетели на интересни неща, паническо бягане, криене в прованса, сълзи.
20
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб унищожават София вече второ десетилетие, а явно искат да седят 30г на власт явно докато е жив мутрата, като мугабе в африка 50г на власт. браво българи, ще успеете, напред!
19
5
 
28
 
! Отговори
От гетото преди 6 години
Браво Данче. Айде да те наоравим кмет на метрото, а на твое място да сложим някой който има желание на промени наистина София и тя да не приличя повече на гето.
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото в крайните квартали живеят същества, които цапат много бързо и няма да има ефект.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не отиваш да почистиш малко в крайните квартали?
16
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Около ЦУМ и парламента е претъпано и хората се тъпчат и задушават и ще трябва да копат за още тунели.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До светото писаниедокога мъжете ще слушаме жените в парламента?..................до като мъжете се научите и да работите,не само да се джавкате.
14
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
метрото е чудесно нещо,но защото в него не се возят *** - заради билетчето. пуснат ли го обаче до кв. левски и кв. хаджи димитър............ще падне едно прескачане на бариерите..........тъжна му майка на модерното метро.