Борисов настоя: Скъпа зона за колите в центъра на София!

"В модернизацията на столицата се инвестират огромни средства"
Обновена: 21 фев 2018 14:46 | 21 фев 2018 13:15, Веселина Йорданова
285
Борисов настоя: Скъпа зона за колите в центъра на София!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов предложи "скъпа зона" за коли в центъра на София. Повод за това стана подписването днес в МС на договори за обновяване на района между МРРБ и Столичната община.

"Като постигнете да се уплътни и с метрото зоната, трябва да направите скъпа зона в София в центъра така както в цяла Европа. Който иска сам човек да се разхожда с колата из града, трябва да си плаща повече, защото се замърсява и въздухът повече. Тези пари трябва да отидат в места, където да свалим хората от автомобилите – по-евтино, по-бързо, 100% екологично чисто", коментира той след подписването в началото на днешното правителствено заседание.

Районът на "Златна София" около парламента, "Граф Игнатиев" и книжният пазар "Славейков", градинката на "Св. Седмочисленици", площад "Гарибалди", ще бъдат обновени и облагородени. Предвижда се подмяна на настилки, допълнително осветление, озеленяване, ремонт на трамвайния релсов път по проекти на обща стойност 173.5 млн. лв. От тези средства 151 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ по ОП "Региони в растеж", а останалите – съфинансиране от Столичната община.

Борисов каза, че в модернизацията на София се инвестират огромни средства. "Едно време аз като станах кмет, най-младият тролей "Икарус" беше по-стар от мен, да не говорим за трамваите, нямаше нито един нов. Автобусите от Орлов мост по "Цариградско" до Плиска – черен дим, също бяха стари "Икарус"-и", даде пример той.

"151 млн. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след Витошка, която стана прекрасна", каза още Борисов. Той допълни, че новите трамваи гарантират чистота на въздуха и по-малко шум. "Всичките тези 20 км трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци", разясни той.

Близо 200 дка територия в централната градска част ще бъде обновена, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Цялостно ще бъде обновена линията на трамвай номер 5 от кв. "Княжево" до Съдебната палата, с нови спирки с видеонаблюдение и 13 нови трамвайни мотриси. На всички светофари, по които трамваят преминава, ще му се дава предимство, което ще увеличи скоростта на движение.

Другите два проекта, по които бяха подписани договори, са за социална интеграция и изграждане на дневни центрове за подкрепа на деца с увреждания.

Регионалният министър Николай Нанков заяви, че това са най-видимите проекти за софиянци. Той съобщи, че по оперативната програма договореността на средствата вече е 72%.

От своя страна Йорданка Фандъкова каза още, че се очаква Пътната агенция да обяви процедурата за избор на изпълнител за участъка от жк "Младост" до АМ "Тракия" до средата на март. По думите й това означава, че има шанс до края на годината да започне разширението на Софийския околовръстен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
1
 
17
 
! Отговори
сметки/ с кръчмар / преди 6 години
200 декара за облагородяване са 200 000 кв метра . Такаааа малко математика ..и ще се похарчат 200 милона сире1/ както обикновено при ГРЪБ- 100- лв на кв, м. / Абе ***..със злато ли ще се покрият тия 200 декара?? или с подово??при вас всичко/ понеже сте прости се смята по 1000 лв на метър/ Толкова дадохте за оградата с Туция. За тази цена ..тя трябва да е 6 метра железобетон с камри и сензори..Я някой да намери и напише колко струва Израелската ограда или Турската със Сирия
189
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименразсмя мекакъв страх?цели градове има, в които герб не печелят изборитезащото си ги знаем какви *** саНие да не сме държавната администрация от София със сигурни заплатии петък пътуващи за Банско или Гърция.Вие си ги избирате тези *** от ГЕРБ.Нямам познат гласувал за тези некадърници.Освен това и крадат много.Чуждите мафии могат да се учат от тях
188
1
 
13
 
! Отговори
А-2 преди 6 години
Някой близък до ГРЪБ ..вече разглежда каталога на БЕНТЛИ..... невестите и любовници пък...екскурззиите до далечни места. Няколко ...фамилии доста ще се о /Т/блягородят...е и за ...партията ..законните 10 % / поне/ . И..за какво са им субсидии , след като има строежи..
187
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив,точно вие от провинцията го избрахте под натиска на общините и олигархията от страх от уволнение.
186
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нали вие успелите софиянци си го избиратеи ФандъковаЯжте им попаратаНие от Провинцията мразим герб!Да живее България!
185
0
 
14
 
! Отговори
tonygl преди 6 години
"В модернизацията на столицата се инвестират огромни средства"Да се чете "В презастрояването и в пренаселването на столицата се инвестират огромни средства"...
184
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам какви пари се лапат вече дванайсе години само в София от ГЕРБ си мисля, че тия няма да пуснат властта даже и с кръв.Щото я си преставете друг на власт, и давземе да им потърси сметка.Властта ще я бранят, както бранят главите си.Т.е. още една причина да разберем, че ГЕРБ ще управляват вечно.
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ще дишате тогава мръсен въздух и ще боледувате,ходете още в София малко сте!
182
1
 
23
 
! Отговори
Бойко е образ! преди 6 години
От човек ползващ коли със специален режим на движение, за които не важи ПДвП, акъл не искаме!... Ако някой ден стане пак обикновена мутра и почне да плаща за Синя и Зелена зони ще имаме предвид мнението му :))))))))))))))
181
0
 
3
 
! Отговори
216 преди 6 години
Минусът да се обоснове! Да не би да мете в парламента?
180
1
 
14
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Преди държавата се бореше с мафията,а сега мафията бори дъуржавата.
179
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително глупаво изказване.Ако аз работя в единия край на София,а жена ми в другия,как да се движим двамата в един автомобил?Ако човек е сам и няма роднини около него,как да пътува с други хора.Ако работата му изисква движение из града как да остави колата си?Както обикновено ББ се изказва на ангро,без много-много да му мисли.
178
0
 
1
 
! Отговори
???? преди 6 години
До 213... а то по селата има къде да се паркира, ама добре, че нама и катаджии, че ... те пътищата приличат на еко пътеки - може да ти съставят фиш, че си паркирал в парково площ - градинка.
177
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 лева за столична винетка.
176
3
 
5
 
! Отговори
Да Ви ЕПМ! преди 6 години
Измахайте всякакви централни офиси на важни фирми, застрахователни дружества, кантори и пр. от центъра! Помислете за транспорт дотам от квартали като Редута например, дето е само един автобус и война за паркинг! Возете се и вие с трамвая на работа, както това прави кмета на Базел. Никой не се "разхожда" сам в колата си до центъра, а явно няма как иначе да си свърши задачите. По по-широките еднопосочни улици защо не се паркира по диагонал? Хем по-лесно, хем повече коли се събират. Няма мислене..
175
1
 
8
 
! Отговори
???? преди 6 години
..... сменяйте си .... плочките по площадите на през пет години (те обикновено на втората година са за основен ремонт) и те така. Останалата част от България може да я направите.... резерват... или имиграционен център ... то не, че сега не са.
174
4
 
4
 
! Отговори
???? преди 6 години
Като цяло новината е положителна ... за София. Аз не живея там, но винаги се радвам когато има новини, че се прави нещо ново (предимно в София.... и по магистралите). Нормално е в голям град с добър градски транспорт (сравнение с другите бълг. градове) да се търси начин да се избегне трафика с коли. Но хората, които не живеят в големите градове или по курортите, явно не са ..... хора или поне български граждани, защото пътищата са .... на изчезване, ама те и хората, затова - няма проблем...
173
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така нека ви е,всичко във София се изсипва, там нали взимате големи заплати що се нервите.Елате на село тук е безплатно паркирането.
172
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хлябът на Симид от днес с 5% нагоре!
171
0
 
17
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Този, пак се самозабрави, вече не стъпва на земята, много отдавна не знае как живеят хората тук.