120 метра улица = 500 000 лева. Къде? В кв. "Витоша"!

Общината ще прави още един вход към ул. "Васил Арнаудов"
21 мар 2018 13:15, Боряна Павлова
51
120 метра улица = 500 000 лева. Къде? В кв. "Витоша"!
Снимка: архив Bulphoto

Пословичен с лошата си инфраструктура столичния кв. "Витоша" скоро ще се сдобие със 120-метрова улица. Половин милион лева ще даде Столичната община, за да направи още един вход към квартал квартала по ул. "Васил Арнаудов".

Причината е, че в квартала почти няма общинска собственост, а жилищните сгради там са строени без улична регулация. Затова, за да направи инфраструктура, общината трябва да изкупи или отчужди частни имоти, попадащи в обхвата на бъдещата улица.

Хората от квартала от няколко месеца протестират срещу лошата инфраструктура, липсата на улици, тротоари, детски площадки и зелени площи.

Още по темата

На последния протест преди десетина дни дори заплашиха, че ще спрат да плащат данъци на общината. Те настояват за цялостно планиране на квартала. Недоволството им е провокирано и от задръстванията, защото има само два изхода от квартала. Те са през улиците "Екатерина Ненчева" и "Асен Разцветников", които водят към "Симеоновско шосе" и по "Филип Кутев", която излиза на бул. "Черни връх".

"Основният проблем е, че в миналото тук са строени сгради, без да е приложена улична регулация. Ние тепърва трябва да придобиваме частни имоти, за да направим улици и тротоари. Това са бивши земеделски земи, които са реституирани. Подобен проблем има не само в кв. "Витоша", но и в "Манастирски ливади" и "Кръстова вада". За да не се допускат повече такива случаи, съм спрял издаването на разрешения за строеж, без нужните за улици и инфраструктура части от имота да са отчуждени или дарени на общината от инвеститорите", обясни пред "24 часа" главният архитект на София Здравко Здравков.

Така заради това изискване през 2017 г. инвеститори са дарили на общината над 21 000 кв. м.

Всъщност в кв. "Витоша" има само 3 общински терена, сочи справка от общината. На един от тях беше построена детска градина за 2,5 млн. лв. На другите два общината ще направи детска площадка и спортно игрище. Те ще струват общо 140 000 лв. Идейните проекти са представени на инициативния комитет.

Хората от квартала ще имат пълна свобода да решат в рамките на предвидените средства как точно да изглеждат спортната и детската площадка. Ще се съобразим с техните искания, обясни кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков.

"Всеки от кварталите в район "Лозенец" има различни проблеми. Основната ни задача е да предлагаме решения и да работим за отстраняването им. Това се отнася и за кв. "Витоша". За съжаление, поне на този етап много малка част от работата ни е видима за жителите му. Основните поблеми там са липсата на инженерна и социална инфраструктура, защото дълги години там не се е прилагала улична регулация и не са останали общински терени. Решаването на тези проблеми изисква време, защото процедурите са сложни, и много средства. Затова заедно с живеещите в квартала определяме най-приоритетните обекти. Те са заложени в програмата на Столичната община и са предвидени за реализация в краткосрочен и дългосрочен план", каза Дреков.

Заложени са и 4 млн. лв. за ремонт на три големи обекта в квартала, които ще се направят тази година. Предвижда се обновяване на ул. “Филип Кутев” от бул. “Черни връх” до ул. “Могилата”, ще се ремонтира и кръстовището с ул. “Могилата”, както и отливният канал от бул. “Черни връх” до корекцията на р. Драгалевска.

Иначе с инициативния комитет на квартала лично два пъти се среща и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Днес отново ще има среща.

Преди няколко месеца ръководството на общината и инициативният комитет изготвиха списък с конкретни задачи и проекти. Част от тях вече са изпълнени – изградено е осветление на 13 улици, поставена е мантинела по бул. “Симеоновско шосе”, правят се джоб за спиране на градския транспорт и спирка, изгражда се и тротоар от детската градина до зоопарка. Изпълнението на другите искания пък се е забавило, тъй като през зимата няма как да се строи. В последните 4-5 месеца в квартала са инвестирани около 250 000 лв., казаха от общината.

Иначе местните данъци, които постъпват от кв. “Витоша”, са 400 000 лв. Това са приходите от данъците върху имотите, автомобилите и от налога за придобиване на имущество, обясниха от Столичната община.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
%3calert('Ейййй преди 9 месеца
%3calert('Ейййй поредната СВИНСКА МЕДИЯ НА #КОЙ!');%3e
39
0
 
1
 
! Отговори
Сити Жардин преди 9 месеца
кв. Витоша е страшна трагедия. Няма улици, няма тротоари, няма училищи, няма градини, няма регуляция, няма транспорт...има само кал, кози пътеки и безхаберно нацвъкани сгради.
38
0
 
2
 
! Отговори
Костадин Маринов преди 9 месеца
Ейййй поредната СВИНСКА МЕДИЯ НА #КОЙ!

Манипулация на общественото мнение и настройване против локалните проблеми и тяхната важност с изтъкване на глобални проблеми! Всеки обаче има своите локални проблеми и всички са плод на тази политика на игнорирането им. И докато се плюем заедно междуквартално (междуградски, междупрофесионално и т.н.), ние вършим услуга на виновниците за тях. В другите общества, дори и южни (гърци, испанци и т.н.) като има недоволство и протест, всички скачат без значение дали ги засяга лично, защото такова е самосъзнанието - утре те ще имат проблем и ще разчитат на по
37
0
 
1
 
! Отговори
Пипи преди 9 месеца
Половин квартал - Разсадника, южната част, няма нормален излаз за автомобили към центъра и към бул. Гешов. Наскоро наслагаха знаци, които още повече правят движението комично. Вместо, както се прави в цял свят да изолират движението по-далеч от паркове и градинки, "умните" общинари набутаха цялото движение на автомобили покрай парка. И като бетнат някоя майка с детска количка или дете с колело чак тогава ще се сетят, че не е трябвало така. Важи поговорката: умният се учи от грешките на другите,
36
1
 
3
 
! Отговори
дарение преди 9 месеца
Като искат улици да дарят имотите си!!! Това е безумие.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
300 000 - на Тиквун Ага.
50 000 - алчен чиновник-гербераст 1
50 000 - алчен чиновник-гербераст 2

100 000 - по предназначение, за замазване на очите.
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Причината е, че в квартала почти няма общинска собственост, а жилищните сгради там са строени без улична регулация. Затова, за да направи инфраструктура, общината трябва да изкупи или отчужди частни имоти, попадащи в обхвата на бъдещата улица."

Това показва качеството и компетентността на контролните органи, които са разрешили строежите на тези жилищни сгради на това място!!!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
не му се бъркай на човека в годините! той ги смята като километраж на нов внос автомобил, врътка някоя за да изглежда по-добре ;)
32
0
 
0
 
! Отговори
do 20 преди 9 месеца
много ме кефят платените и прости като *** тролове ! първо вземи един учебник и виж кога е била втората световна война тогава пиши глупости ! ем сте прости ем и сте нагли !
31
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За разстрел са и "новодомците" и издалите разрешителните за строеж. Аз не искам моите данъци да отиват из "квартал" Витоша. Да си се оправят помежду си. Купили в кочината евтинко, сега аз да им плащам, че са били кьорави и са напълнили гушите на куп строителни фирми и общинари. Еми мерси, не желая.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
да им земат по една г класа на старо и да не се притесняват нали са тузари
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
за тея пари да беха направили римски път или с златни плочи и платинени тротоари ...или да им беха купили на всички живеещи на улицата по една джипара хем тузарско хем по евтино ще излезе през годините нема смисъл пътя ще изчезне за 2 години
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рибата се вмирисва от към главата
Кой прави градоустройствения план
Кой разрешава това огромно застрояване без да има необходимата инфраструктура
Кой променя градоустройствения план всяка година за да напасне нуждите на своите инвеститори.
Кой управлява София вече 10г
Сега като ущипани моми, ще хвърлят на некой корупционен половин млн.
27
0
 
6
 
! Отговори
?! преди 9 месеца
Защо да ги даряват на общината- да правят улици самите стройтели
26
2
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 9 месеца
А който ЩЕ гласува за Нинова какъв е?Не щем пак ,,да ручаме жабетата"-три пъти стига.
25
0
 
4
 
! Отговори
До 19 -Анонимният преди 9 месеца
Каква канализация в къщичките над ,,Мототехника бе юнак.Какво ми говориш за Бигла,Плачковица и Драгалевска Това са стари улици между Вапцаров и БаучерИстинският стар Лозенец.Проблема не е там .Говорим за мочурищата под околовръстното и новото строителство.,А на Бигла живееше Милко Балев.Изказваш се,,неподготвен"
24
2
 
7
 
! Отговори
С понижена трудност преди 9 месеца
Краде ли се в България или ДА?
ГЕРБ мафиоти ли са или ДА?
Който гласува за ГЕРБ луд ли е или ДА?
23
2
 
6
 
! Отговори
:) преди 9 месеца
За Боко 100 000, За партийната каса 50 000, За Цеко Апартамента 25 000, За Фандъкова 25 000 и фирмата да изкара някой левец... и се получават сметките.
22
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 9 месеца
Ти просто участваш за да напопържаш някой, като Данко Хаирсъзина.Независимо че поста ти няма нищо общо с темата.Ти да не си от Симитли и да не си запознат с ,,терена"?То тр.о.л.ене,т.р.р.о.лене ама все пак и мисъл трябва.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
когато са строили "Леге" масово са казвали "ЕЕЕЕЕ -каква широка улица, каруци ли ще минават по нея". А днес ни се вижда тясна!