Скоро: Градска тол такса – цапаш повече, плащаш повече

Сред идеите на ЕК е и шофирането в час пик да е по-скъпо
21 мар 2018 11:00,
113
Скоро: Градска тол такса – цапаш повече, плащаш повече

Градска тол такса планира да въведе Европейската комисия скоро на стария континент. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по транспорта Виолета Булц. Тя участва в конференция по мутимодален транспорт в София.

Предложението на Брюксел е автомобилите с по-високи нива на вредни емисии да се таксуват по нова толсистема в градовете в Европейския съюз.

Има вариант по-високи такси да плащат и шофьорите, чиито коли шофират в час пик или в зона с висока концентрация на вредни емисии.

Предвижда се мярката да бъде приета до края на българското европредседателство, каза Булц, цитирана от "24 часа".

Още по темата

Градската толсистема първоначално беше препоръчана от ЕС за Германия и Великобритания.

Тя предвижда шофьорите да се таксуват според емисиите, които автомобилите им отделят, или според пиковите часове на деня. Тя е част от първия пакет по мобилност, разработен миналата година. Булц се надява той да бъде приет до края на председателството ни, а мерките да бъдат приложени до 2020 г.

Еврокомисарят коментира и последствията за международните шофьори от директивата за командировка на работници в ЕС. Тя обясни, че все още се водят преговори, но ЕК е на едно мнение с България, че международният транспорт трябва да бъде изключен от директивата и да се обърне внимание на социалните права на шофьорите. 

“В момента имаме действаща правна рамка, но само 3 държави са я приели в националното си законодателство. Вместо да санкционираме останалите страни, ние решихме да разгледаме въпроса по-задълбочено и да подкрепим транспортните фирми, които легално оперират в ЕС”, заяви Булц.

До края на годината ще бъде извършен анализ относно разходите за транспорт във всички държави членки, на базата на който ще се определи цена на билетите и правилата за пътниците при мултимодалния транспорт, допълни комисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джендърите освен пари да събират от другите два пола, и да се клатят на зад на прашка друго не ги интересува.
105
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавай да се изумяваш, щом си забравил реалността в България. Данъците и таксите отиват главно в джобовете на мафията, а този бил изумен!!!
104
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм изумен как може във Щатите при средна заплата от 2-3 хил долара на месец, данъка на колата да ти е 150 $ месечно, а тук с 1000 лева заплата, има няма 50 лв годишно..Е сори, ама няма как да стане нещо от тези смешни приходи. Куцо, кюраво и сакато се качило на коли от които реално може и да няма нужда, и мърмори , че му било скъпо да си поддържа автомобилите..Ами в крайна сметка, ако нямаш пари за един данък да платиш вместо да инвестираш в ламарина ивестирай в себе си да излезеш от калта..
103
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средно всички ядем свинско със зеле. Спрете с това средно. Според него и заплати под 1000 лева у нас няма.
102
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При сегашните цени на картите за грАДския, "удобството" и "редовността" му, ми излиза двойно по-евтино, да ползвам автомобил. Да не коментираме удобството и бързината. За протокола карам нова кола на 2 г с евро 6. На ден разхода за транспорт с нея ми е около 8 лв, семейство с 3 деца в училищна възраст.
101
13
 
0
 
! Отговори
До 103 преди 6 години
Ти за средни стойности чували ли си? Вместо да се перчиш комплексарски с това колко плащаш, провери колко е средната издръжка на масовия таралясник.И мисля, че ти казах да се върнеш, като наваксаш с капацитета. Не виждам това да се е случило. Никой не го бОли колко плащаш ти, защото не си специален. Говорим за средно. ама ти да си кажеш. Ок, каза си. Евала. Сега *** да наваксваш.
100
2
 
9
 
! Отговори
до 93-94 преди 6 години
***, само данъка, винетката и акциза на горивото за една година са ми над 5000 лв. Да ти смятнам ли и другите неща или можеш и сам? Не всички карат 20 годишни коли с нисък данък, ГО на примоция, а прегледа за 30 лева ми е ясен какъв е.
99
19
 
2
 
! Отговори
До 99 преди 6 години
Обаждам се, защото за разлика от теб, имам акъл.Не се плаща достатъчно, след като е пълно с таралясници.Ако имаше адекватно данъчно облагане, колите щяха да са наполовина. А не като сега - всеки *** като теб с кола. Айде наваксай с капацитета и пак ела.
98
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказва се, че в София един тролей замърсява в пъти повече с фини прахови частици в сравнение с дизелова кола без катализатор. А познайте защо!
97
1
 
14
 
! Отговори
До 94 / 95 преди 6 години
Като не знаеш какво плащаме, защо се обаждаш?! Много повече плащаме от твоите 1000 лева. Сметни само акциза и ДДС в цената на горивата колко е и не се излагай. На мен само застраховката Каско ми е в пъти над твоите 1000 лева. ГО под 220 лева вече трудно ще направиш и т.н.
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де аз ходя на работа с метрото, кола ЕВРО 3 ползвам по 4000 км на година. И ако се въведе тази глупост аз ще плащам повече от този, който кара ЕВРО 6 по 40 000 км, че и повече на година ? Това с час ПИК как ще го докажат ? GPS ли ще сложат на колите ? Като искат да ни стимулират нека електрическите коли да са поевтини от тези на гориво, ама нейсе нали трябва нефтените фараони да стават все по-богати, а земята все по-***. Гледайте Who kill the electric Car ? и пак ще си говорим.
95
13
 
4
 
! Отговори
До 96 преди 6 години
Ами пич - supply - demand. Като няма коли, ще има една камара кандидати (частни) да развиват конкурентен и качествен транспорт. Ама сега горките как да набият пари, като нямат сигурен бизнес.И културата на австралопитеците трябва да се промени- защото сега колата е по-важна от семейство, прехрана, качествена храна, въздух и прочее ценности на цивилизования човек (каквито очевидно в мнозинството си коментиращите тук не са)
94
1
 
11
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи аз съм съгласен! Съгласен съм дори с това в пределите на Пловдив Варна София Бургас и др. да не се допускат и коли даже! Дори съм съгласен ако те видят с кола в тия градове да те затварят и за 2 години! Но, но, но искам също така в тия градове да има денонощно на 5 минути, най-много, ходене пеш от дома ми на всеки 5 минути удобен гратски транспорт! Няма събота няма неделя няма делник няма празник! Ако това се направи съм съгласен!
93
17
 
0
 
! Отговори
До 93 преди 6 години
И колко плащаш - нищо.Гразданска около 160 лв, 30 лв преглед, нисъкл данък.какво плащаш? няма и 1000 лева на година за всичко.
92
17
 
0
 
! Отговори
До 93 преди 6 години
И колко плащаш - нищо.Гразданска около 160 лв, 30 лв преглед, нисъкл данък.какво плащаш? няма и 1000 лева на година за всичко.
91
0
 
17
 
! Отговори
до Пена преди 6 години
всички които имаме коли плащаме, при това предостатъчно - акциз, преглед, застраховки, данъци, винетки, паркиране, ремонти наложени от разбитите пътища за които плащаме и т.н. След като имам кола, значи съм съгласен с тези плащания, но всичко се увеличава и потърпевши са обикновенните хора. Цените на стоките и услугите в БГ е ниво Германия и Австрия, а заплатите тук са в пъти по-ниски.
90
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някои от управляващите имаше топки, щяхте да разберете що за необходимост ви е колата. С данък 2000 лв и задължително паркомясто. Който не може да си позволи чиста кола, да си гледа работата. Нали искаме десни политики, а не комунизъм? Защо аз да не мога да мина през тротоара и да дишам кофти въздух, защото някой няма кинти за хубава кола или защото е скор, който не иска да се вози на метро? Защо бе? о...ли го фре ни
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия начело със суджука съвсем се уляха, отвсякъде искат да скубят пари
88
13
 
1
 
! Отговори
Д0 88 преди 6 години
Каква необходимост бе, ***. На мен защо не ми е ноебходима? Защото нямам комплекс да се кача в метро или да отида на работа пеш. Колата ми е с Е6 сертификат и стои в гараж. Когато наистина ми е необходима, я карам. Основно да пътувам извън града или вечер със семейството си.
87
21
 
4
 
! Отговори
пена преди 6 години
"Докато всички ***-австралопитеци, вкл. и номер 87, не разберат, че от много години колата е необходимост, а не лукс, няма да се оправим с колите."Това не означава, че някой друг е длъжен да ти плаща за улиците, паркоместата и за нова кола, която не цапа. Щом ти е толкова необходима таратайката, ще си плащаш за да я ползваш! Аман от *** комунисти!