Топлофикация за надутите сметки през март: Коректни са, сметнете сами!

Формулата: Енергия+сградна инсталация÷дни x коефициент
Обновена: 25 апр 2018 15:33 | 25 апр 2018 12:45, Вера К. Александрова
137
Топлофикация за надутите сметки през март: Коректни са, сметнете сами!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Сметките за парно и топла вода за март са изготвени коректно, съобщиха от "Топлофикация София" на фона на множество жалби на софиянци, че са сериозно надути.

Дружество информира, че изчисленията са направени съобразно изискванията на Наредбата за топлоснабдяване.

От "Топлофикация" съветват потребителите да се ориентират в месечната си сметка, като извършат последователно следните изчисления:

Още по темата

(Енергия отоплени + сградна инсталация за сезон 2016/2017) ÷ Брой дни с отоплени за сезон 2016/2017 (185 дни) x Брой дни с отопление в съответния месец (31 дни през март 2018 г.) x корекционен коефициент* актуална цена на топлинната енергия (79,98 лв./МВтч без ДДС).

От дружеството обясняват и как се определя корекционният коефициент, с който се коригират сметките за м. март 2018 г. във всяка отделна сграда:

Количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2018 г. ÷ Количество топлинна енергия, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2017 г.

За база се приема реалната консумация във всеки отделен имот за предходния отоплителен сезон, отразена в изравнителната сметка. Всеки клиент може да открие останалите необходими данни, които да приложи във формулата, в информационната част на месечното съобщение към фактурата си, пише "Монитор".

От "Топлофикация София" ЕАД напомниха на клиентите си, че отговори на въпроси за начина на формиране на сметки клиентите могат да получат по всички канали за комуникация – на телефон 0700 11 111, в клиентските центрове, на e-mail: inf_r@ toplo.bg или info_r@toplo.bg, в чат платформата на сайта www.toplo.bg във Фейсбук страницата на дружеството.


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Имате топломер в абонатната станция, колко ви е показал февруари и колко март. Значи крадците не са си спрели радиаторите, добросъвестните са си ги спрели и изведнъж набъбва сградната инсталация също и цената на единица отчетена от топломера, тъй като борят единици намалява, а отчетеното в станцията не. И се разхвърля подялово на всички. Просто сваляйте радиатори , пломбирайте, изолирайте се външно и плащайте само сградна.
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При средна сметка за Декември-Февруари 150 лв, днес за март имам 226 лв? Как най-студените месеци са с по ниска сметка спрямо март? Тази година времето бе сравнително топло, някой неможа да се нагуши и реши накрая да свали кожата на хората! Къде е прокуратурата, къде е държавата?
121
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
сметката ми е двойна спрямо предния месец, а реално половин месец не бях у дома, каква база от него крадци и лъжци
120
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 119 жоро. Успокой се. Казваш краде от съседите.
"Нямал уреди" ми няма радиатори. Как и къде да слага уреди/ те са на счетоводствотж/ на ли проверяватПРОВЕРЯВАТ.
2 Ако краде от съседа това не е проблем на ТОПЛОФИКАЦИЯ а е проблем на съседа той покрива ТаЯ кражба
119
3
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 8 месеца
До 112
2 големи радиатора + лира в банята, 72 квадрата, над партер, с истински (индивидуален) топломер, лирата работи нон-стоп на макс - 95лв за март, в това влизат 4 кубика топла вода по 7 лв; около 15 лв на месец е такса сградна инсталация. А сега ми кажете къде е проблема? В неефективните отоплителни инсталации или в цената?
Хора, не разбрахте ли че проблема е старите инсталации, с липса на идивидуални топломери където масово се краде, ама Ганьо краде от съседа, а не от ТЕЦа...
118
4
 
30
 
! Отговори
БПФ преди 8 месеца
Аз не ползвам и НЕ ЖЕЛАЯ да ползвам услугите ви, но вие ме принуждавате да плащам - с какво сте коректни, изрoди мpъсни - CМЪРТ за вас !!!
117
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как работят в Тахем? През март всички радиатори са спрени. През март миналата година - също. Тахем "отчита" дистанционно по гореописаната формула 200 лв. Е как става така? Не е ли редно онази русата омбутсгърлка да се задвижи?
116
5
 
37
 
! Отговори
гого преди 8 месеца
боклуци, през март само 14 дни използвах парното, и пратих най-голямата сметка, копе лета, къде е държавата правителството? къде си БОКО лай-но такова
115
4
 
24
 
! Отговори
Руцифер преди 8 месеца
Какво значи ТЕЦ? Топло-електрическа централа. Ерго тя, централата де, прави ток, от който вторичния продукт е топлина. Продава и първичния и вторичния. Колко производства могат да се похвалят с такава далавера?
114
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Топлофикация е едно долно, авторитарно и нехуманно дръжество което трябва да бъде бойкотирано, докато не прекратят практиката да ограбват масово клиентите си...!
113
22
 
12
 
! Отговори
До 112 преди 8 месеца
Имам 8 радиатора, пускам 6 от тях и вечер е 24 градуса навсякъде в апартамента ми и сметките ми са под 100 лева на месец, като знам само за един съсед, че краде и не плаща.
За да плащаш 120-145 лева, значи почти всичките или всичките ти съседи крадат. Цената на парното е ниска и не знам какво нормализиране очакваш.
112
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
два радиатора за 60лева ли .. да бе да няма начин
аз тука за един радиатор в детската стая плащах 120-145лева.. повече никога парно докато не се нормализира цената
111
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Очевидно е, че при формула, при която няма връзка между потреблението и плащането за това потребление, винаги ще има огромно разминаване в сметките. Не знам кой умник е измислил този турлю-гювеч наречен формула, но е за затвора.
110
6
 
31
 
! Отговори
елена преди 8 месеца
Отоплявам се на ток. За февруари имах 120 лв. ток, за март 80, е явно потреблението ми през март е било по-ниско! как за топлофикация е било по-високо?
109
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така става, когато в една формула се смесят ябълки и круши. В случая се смесват годишни данни от предишната година с месечни данни за текущата година (коефициента).
108
3
 
9
 
! Отговори
Жо преди 8 месеца
До № 100 и № 103 "До Жо"
ПЪРВО- Роден съм в София на 100 метра от "жълтите павета".
ВТОРО- Как се сключват договорите зависи от този, който предлага услугата. Така е при сключване на договор с банка, с мобилен оператор и т.н. те ти представят Общи условия за договор и ако си съгласен- сключваш договор.
ТРЕТО- Според законите у нас, доставката на парно и вода е да ГРАНИЦАТА на имота- т.е. щом тръбата влезе в мазето на блока/абонатната. Затова договорът се сключва с Домсъвета на блока.
107
4
 
16
 
! Отговори
+++ преди 8 месеца
Формулата за изчисление на какво трябва да плащаме дефинира някакви правила, които фирмата, която прави сметките ни е задължена да спазва. Фирмата е тази за дялово разпределние, която може да е и Топлофикация. Въпросът е кой измисли този изключително лош начин за формиране на сметките? В тази формула са смесени по възможно най-лошия начин данни за предишната година, с данни за текущата година (коефициента). А колко по-просто може да се решат нещата с плащане според кубатурата на имота!
106
0
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 8 месеца
А аз не плащам нищо за отопление. Зимата никога не съм пускал парно и ходя по гащи и тениска вкъщи. :)
105
4
 
25
 
! Отговори
Обективен преди 8 месеца
Проблемите с парното са три. Първият са мизерните доходи на българите. Вторият проблем са съседите, които крадат и им плащаме тяхното потребелние. Третия проблем е най-интересен - получава се едно противоречие между законите на физиката и юридическите закони, които се опитват да отменят законите на физиката. Това е.
Решението на проблема е просто - връщане към плащането според кубатурата, при което ще ни е по-топло и по-евтино.
104
2
 
18
 
! Отговори
до 100 преди 8 месеца
Не е за вярване колко неук народ се изказва тука, начело с теб.
Джаджите, които ти наричаш топломери, всъщност са разпределители.
Те никога не са имали за задача да ти мерят температурата в стаята.
Ти си абсолютен дилетант по въпросите на техниката.