От пострадал – в нарушител: Сблъсъкът на един моторист с КАТ

Камион прави забранен обратен завой, но моторист се оказва виновен
5 юни 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
138

Снимка: Facebook

Моторист пострада на пътя, след като шофьор на товарен автомобил решава да направи обратен завой, но в КАТ акт връчват на пострадалия.

За случката разказва във Facebook Веселиан, който е пострадал при инцидента и се е отървал, както самия той казва, с "малкия дявол". Според лекарите той ще се възстанови напълно, но до два месеца.

Може би обаче повече време ще му отнеме борбата с институциите, защото настоява да се бори за правдата.

След ПТП-то Веселиан е откаран във ВМА, където са му направени снимки на дясната ръка, главата, шийните прешлени и десния крак. Там са установили редица наранявания: фрактура в основата на крайната фаланга на пети пръст с поставена гипсова имобилизация; оток и охлузване на главата вдясно; охлузвания на дясното бедро и коляно и на лявата подбедрица; силно изразено кръвонасядане на дясното коляно и подпедрицата.

След това той отива в Александровска болница, където си вади съдебномедицинско удостоверение за нараняванията си, което да покаже пред органите на реда.

И там почва мъката. Когато Веселиан отива в полицията, за да получи документите си, му бива връчен акт, по неговите думи - невъзможно да бъде разчетен. Отказва да подпише акта пред органите по реда.

"Още повече, аз не съм уведомен по никакъв начин и не знам дали шофьорът на товарния автомобил, участвал в ПТП-то, е получил констативен протокол или Акт от събитието. До момента аз все още не съм запознат по абсолютно никакъв начин какво се случва с шофьора на товарния автомобил и дали има последствия за него. Изобщо дали е проверен за алкохол, дали са му проверени документите, дали е изряден?", пита Веселиан.

В крайна сметка разбира, че му е връчен акт, а нарушението му е - несъобразена скорост с интензитета на пътя.

Причината за инцидента, според Веселиан, е шофьорът на камиона, който решава да направи обратен завой при двойна непресечна линия на пътя. Така Веселиан катастрофира, в опит да избегне директен сблъсък с камиона.

"Защо аз, опитвайки се да избегна директния сблъсък с камион, съм обвинен за несъобразена скорост? Ние, мотористите, не сме ли равни с останалите шофьори на пътя? Колко още такива случаи на ден трябва да се случат, за да има адекватност на пътя?", пита мъжът.

Вчера той е отишъл в КАТ да подаде възражение и да си вземе протокола от ПТП-то, който трябва да бъде представен пред застрахователите. Оказва се обаче, че протоколът е върнат за преразглеждане, тъй като данните били въведени грешно.

"Аз не съм ли участник в ПТП-то? Или аз съм просто... моторист?", завършва поста си риторично Веселиан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
9
 
! Отговори
аз преди 5 години
Ай стига глупости! Като му гледам нараняванията, 100% е бил по тениска, без никаква екипировка, вероятно и без каска. И този мотор е пърпорил с 50 сигурно?! Като гледам къде са на снимката спрямо осевата линия, ниско е летял. А такъв няма как да видиш в огледалата. А другия заслужава да му скъсат г..за за подобна маневра! Крайно време е КАТ да почне да си върши работата!
54
2
 
16
 
! Отговори
до преди 5 години
Iceblast88, пишеш безсмислици.1. Камионът може да спре и заради препятствие на пътя, трябва да спазваш безопасна дистанция. Това също ли е олигрофения?2. Как ще предприема мотористът маневра за изпреварване при двойна непрекъсната.3. Като си видял мигача, защо тръгваш да го изпреварваш? Ти си отзад. Ако не си видал, как реши че прави обратен завой?
53
6
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Ако камионът е дал мигач и стоповете му работят(а явно е дал, защото моторът се отклонява и предприема заобикаляне/двойно изпреварване) вината, че се е блъснал, е изцяло на моториста, поради несъобразена скорост.Шофьорът на камиона е в нарушение, че предприема неразрешен обратен завой, но не носи вина, че моторът се е забил в него.Аз лично, на прав участък от пътя, мотор като на снимката не съм виждал да се движи с 50, дори с 60км/ч, задминават ме, все едно съм спрял.Пали свещ, плаща и след това кара по-бавно!
52
7
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Дали си с лека кола или мотор когато някой пред теб реши да прави абсолютно забранена олигофрения то ти няма как да го очакваш и вината не е твоя, че той не спазва закона.Ама мотористите това или онова не важи!Имаме конкретен случай които си е сам за себе си.То по логиката на повечето ТИР-аджиите трябва по дефолд да ги спират защото предизвикват ПТП-та. И колите също!И всяко БМВ или Мерцедес трябва като види КАТ-аджия да му се връчва акт за несъобразена скорост! Всяка случка си е сама за себе си
51
6
 
7
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Тъй като и аз като повечето съм шофьор на лек автомобил, а не на мотор съм съгласен с тях, че доста често мотористите не спазват правилника, но в конкретния случай вината е само и единствено на камиона защото извършва забранена маневра!!! Никои неможе да очаква, че някои *** пред теб ще тръгне да пресича двойна непрекъсната линия. Ако моториста вече е предприел маневра за изпреварване на камиона и то по начин разрешен от закона (защото пътя е 2 ленти в посока общо 4) няма как да спре.
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ние, мотористите, не сме ли равни с останалите шофьори на пътя?"Равни сте, но не се държите като такива. Ако беше с автомобил щеше ли да караш по осевата линия? Мястото ти е зад предния автомобил, да спазваш дистанция и да се съобразяваш с обстановката, така че да не предизвикаш ПТП.
49
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Веселиан защо си мисли, че е прав? Някакъв различен закон и правилник ли има за мотористи, скрит от обществеността?Вземи си бележка момче и бъди по-мъдър.
48
2
 
20
 
! Отговори
Georgiev преди 5 години
На мен пък ми писна от нагли мотористи, които карат безумно, не се съобразяват с ограничения. Мислят се за привилегировани на пътя. После стане фал. "Пази моториста". Моля и мотористите да се пазят и да карат разумно. Наясно съм, че не всички мотористи са такива, но големия процент е.
47
7
 
12
 
! Отговори
ceko преди 5 години
Вероятно и онзи с камиона е получил акт за кофти маневра. А "невинния" моторист със сигурност е карал с превишена скорост!
46
6
 
22
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
Мотористите, спрете да се мислите за най-великите на пътя. Карате безобразно, в разрез с всякакви правила. Осевата линия не Ви е пътно платно, тя разделя платната.. когато сте в движение, нямате право да изпреварвате неправомерно, през осевата линия, а трябва да стоите като кола, зад този пред вас.. Докато не се научите да карате ще е така, все по болници или (да не дава Господ на никой) по-лошо, както се случи на откриването на сезона. Колко деца загинаха от незъобразено каране на мотор?
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕСТЪПНОСТТА В МВР И ПРОКУРАТУРАТА СЕ УВЕЛИЧАВА!
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм свидетел, не знам в този случай точно какво е станало, ама като знам как си карат мотористите по принцип и как се мислят за безсмъртни... този със сигурност е имало защо да получи акт, дори и да не е било за този случай, но със сигурност е имал много минали нарушения, които не са били санкционирани.
43
1
 
20
 
! Отговори
Пешеходец преди 5 години
Мен моторист замалко да ме сгази както си вървях по тротоара. Тръгнах аз да завивам в една пресечка и пред краката ми прелетя моторист идващ ми отзад, който се движеше по тротоара. Аз като пешеходец мигачи нямам. 1 секуда по рано да бях тръгнал да завивам и онзи щеше да ме смачка както караше като луд по тротоара.
42
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много изкривено заглавие, правилното е:Пострадал нарушител. Сблъсъкът на един моторист с камион.Подзаглавие:КАТ е прецени правилно обстановката и наказал моториста.
41
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фен на танасА вместо да се изнасяш надясно е трябвало да изчакаш да завие. Тогава няма да си в ситуация. Ама все бързате за... оня свят.
40
4
 
21
 
! Отговори
Фене преди 5 години
Ако съм в най-лява лента не разбирам защо трябва да се оглеждам за такива като вас. Нямаш работа да си до мен в ляво. Ти си отзад ти преценяваш дали и къде да се удариш. Карай по-внимателно и спазвай дистанция.
39
5
 
19
 
! Отговори
лили преди 5 години
ако не карат с 200 км в час няма да е така, ама те нали са тарикати - вижте ме кой съм аз пи кльото
38
16
 
11
 
! Отговори
фен на танас преди 5 години
В цял свят моторите се навират между колите и на светофарите тръгват първи и движението се задръства по малко. Днес си карам мотора зад едно камионче и изведнъж виждам че ще го блъскам просто стоповете му не работят или по скоро единия не работи а другия е като кандило. Ситуации много, но това че винаги моториста е виновен, а бай ти пенчо дето кара като *** и не поглежда ни огледало ни нищо е най невинния. Преди две години колата дава ляв мигач аз се изнасям от дясно да мина и зави на дясно.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До andalusАбсолютно си прав!За съжаление, някои се учан само по трудния начин.Други въобще не се научават - естествен подбор в действие.
36
1
 
38
 
! Отговори
Станислав преди 5 години
Съжалявам за ПТП-то, в което е участвал, НО да погледнем нещата както са реалнобез да ги изопачаваме...- В нарушение е водача на камиона, който пресича двойна непрекъсната и прави завой! Безспорно!- В нарушение е моториста , който ако спазваше дистанция, караше с 45км/ч, не е бил в насрещната лента, за да изпреварва колите нямаше и да е потърпевш.Не може да носиш част от вината и да не я приемаш! Когато поемаш риск и нарушаваш правилата трябва да имаш и отговорност да я поемеш!