От пострадал – в нарушител: Сблъсъкът на един моторист с КАТ

Камион прави забранен обратен завой, но моторист се оказва виновен
5 юни 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
138

Снимка: Facebook

Моторист пострада на пътя, след като шофьор на товарен автомобил решава да направи обратен завой, но в КАТ акт връчват на пострадалия.

За случката разказва във Facebook Веселиан, който е пострадал при инцидента и се е отървал, както самия той казва, с "малкия дявол". Според лекарите той ще се възстанови напълно, но до два месеца.

Може би обаче повече време ще му отнеме борбата с институциите, защото настоява да се бори за правдата.

След ПТП-то Веселиан е откаран във ВМА, където са му направени снимки на дясната ръка, главата, шийните прешлени и десния крак. Там са установили редица наранявания: фрактура в основата на крайната фаланга на пети пръст с поставена гипсова имобилизация; оток и охлузване на главата вдясно; охлузвания на дясното бедро и коляно и на лявата подбедрица; силно изразено кръвонасядане на дясното коляно и подпедрицата.

След това той отива в Александровска болница, където си вади съдебномедицинско удостоверение за нараняванията си, което да покаже пред органите на реда.

И там почва мъката. Когато Веселиан отива в полицията, за да получи документите си, му бива връчен акт, по неговите думи - невъзможно да бъде разчетен. Отказва да подпише акта пред органите по реда.

"Още повече, аз не съм уведомен по никакъв начин и не знам дали шофьорът на товарния автомобил, участвал в ПТП-то, е получил констативен протокол или Акт от събитието. До момента аз все още не съм запознат по абсолютно никакъв начин какво се случва с шофьора на товарния автомобил и дали има последствия за него. Изобщо дали е проверен за алкохол, дали са му проверени документите, дали е изряден?", пита Веселиан.

В крайна сметка разбира, че му е връчен акт, а нарушението му е - несъобразена скорост с интензитета на пътя.

Причината за инцидента, според Веселиан, е шофьорът на камиона, който решава да направи обратен завой при двойна непресечна линия на пътя. Така Веселиан катастрофира, в опит да избегне директен сблъсък с камиона.

"Защо аз, опитвайки се да избегна директния сблъсък с камион, съм обвинен за несъобразена скорост? Ние, мотористите, не сме ли равни с останалите шофьори на пътя? Колко още такива случаи на ден трябва да се случат, за да има адекватност на пътя?", пита мъжът.

Вчера той е отишъл в КАТ да подаде възражение и да си вземе протокола от ПТП-то, който трябва да бъде представен пред застрахователите. Оказва се обаче, че протоколът е върнат за преразглеждане, тъй като данните били въведени грешно.

"Аз не съм ли участник в ПТП-то? Или аз съм просто... моторист?", завършва поста си риторично Веселиан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В задръстване карат между колите и форсират моторите за да им се прави място.Изпреварват от дясно.Карат в редица,И карат с голяма скорост в населени места.Най-честите катастрофи са когато моторист кара с 100км в жилищен квартал и някой обръща посоката,тогава мотористът се размазва в колата."Пазете ни"казвате вие.Пазят се децата и възрастните,вас и Господ не може да ви опази,ако нямате мозък и не спазвате ЗДП.Грижете се за здравето си за да станете качествени донори.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шофьорВ главата на тираджията левият мигач оозначава "може да ме изправалиш", а десният - "не може да ме изпревариш. В твоята - обратното. Това е защото и двете глави са кухи!В ормалните глави има следната мисъл "изпреварвам само при достатъчна видимост! Не разчитам на сигнали от другите, които може да са грешни."
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Евентуално в града могат да оставят такива, които имат някаква минимална мощност на килограм, като мотопеди."И в града мотопедистите постоянно нарушават правилника. И като се размажат става лошо, защото карат без защитно облекло.
32
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами милиционерите са гушнали четирицифрена сумичка-подарък и пострадалият вече е виновен.
31
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако блъсна някой такъв - аз съм си виновен."Ако караш в нарушение и умреш на пътя не само ти ще гоотнесеш, ами и невинни хора може да пратиш в затвора, заради твоята глупост. Затова един хубав бой трябва да ви се хвърля превантивно на вас мотористите, защото имате бръмбари в главите.
30
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още един донор, който вместо да се извини публично, че не знае и не спазва закона и правилника и с това е предизвикал ПТП се оплаква. Радвай се, че си жив и си вземи бележка.Ако камионът не е завършил обратния завой не можеш да твърдиш какви са били намеренията му, може да е избягвал препятствие на пътя.
29
7
 
29
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Ей ама мрънкало? Може камиона да е виновен, ама той е по-виновен. Не е първия, нито последния моторист, който карайки по осева линия с превишена скорост и без спазване на дистанция е бил засечен и се е пребил като куче. Следващия път да внимава повече, а ушевите да се научат да пишат документи, че там трагедията е още по-страшна.
28
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ние, мотористите, не сме ли равни с останалите шофьори на пътя?"Не карате като равни. Карате, все едно ЗДП не важи за вас. Постоянно отнемате предимство, често карате в насрещното и създавате опасни ситуации. Как тогава да сте равни?
27
1
 
30
 
! Отговори
потърпевш преди 5 години
Кога полицията ще започне да засича шума на моторите?Има мотористи които поставят ауспуси които преднамерено издават шум и се движат през нощта по улиците за да смущават хората.Тогава полицията спи сладко и нехае за спокойствието на хората.
26
21
 
9
 
! Отговори
bibbo преди 5 години
Пожелавам на всички дето пишете *** коментари, децата ви да станат мотористи :)
25
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карат като безсмъртни и само Господ ги пази, но един път да се чукнат с 50 и пропищяват целия свят. Трябва да се забранят моторни превозни средства, които не отговарят на изискванията за безопасност да се движат по републиканската мрежа. Евентуално в града могат да оставят такива, които имат някаква минимална мощност на килограм, като мотопеди. Пистаците да си ги карат на писти, а разните 4-колесни из нивите.
24
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние, мотористите, не сме ли равни с останалите шофьори на пътя?---Вие сами се опитвате да се издигнете над другите, преминавайки между колите, вдигайки шум с високи обороти, за да ви направят път, карайки бързо. Както се вижда от ситуацията, само в главата си сте над другите, реално се оказвате под тях, смазани под тях. Радвай се, че само така си се разминал.
23
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех, момченце, и ти като и твоите събратя си нямате понятие от ЗДвП. Разбира се, че си виновен, защото се натрисаш да изпреварваш камиона отляво, когато той е в крайна лява лента. Това че и той прави нарушение, не те оневинява изобщо. За нормата част изобщо няма смисъл да коментирам, там не стигат само 2 мозъчни клетки.
22
1
 
25
 
! Отговори
Boto преди 5 години
Аз да се опитам да изкажа мнение на моторист.Предполагам камиона наистина се е опитал да направи обратен и е в нарушение но....Голямата част от хората с мотори подценяват това върху което са седнали а то наказва.Не може да караш без екип, каска и ръкавици по пътя. Не може да караш по основа линия с 2 пъти и повече скорост от спирачния ти път от предния.Кара се по в ляво от центъра та да може ако предния спре рязко ти евентуално да избягаш към осовата.А като ти се ката като хората оиста
21
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз съм моторист но живота си е мой. Имам си глава на раменете която ми е ценна. Какво значение има кой е виновен след като камиона е с огъната ламарина а аз с огъната глава. И мен са ме засичали хиляди пъти и ако не внимавам го отнасям. Не се мисля за безсмъртен нито карам като такъв. Когато тръгна по осевата линия знам, че съм в нарушение и никой не е длъжен да ме пази. Нито камиона нито пресичащо дете нито куче. Ако блъсна някой такъв - аз съм си виновен. Кара се по платното не по осевата.
20
3
 
26
 
! Отговори
шофьор преди 5 години
Преди два дни карам на прав път без отбивки.Пред мен ТИР кара бавно и дава ляв мигач. Така повече от пет минути. Отсреща няма движение. В един момент дава десен мигач и аз предполагам че е станало грешка и иска да каже да го изпреваря. Изнасям се наляво и срещу мен се оказва цяла колона коли от някаква процесия сватба или нещо ...Има такива убийци които нарочно създават ситуации.Карането бавно не е благодетел! Това са престъпници по пътя които създават ситуации и после злобеят по форумите.
19
12
 
19
 
! Отговори
WTF? преди 5 години
Моториста е поредното мрънкало което смята че само другите са му виновни. Той милия няма никаква отговорност и никаква вина за случилото се. Него го интересува дали след като на него му е зле на Вуте(шофьора на камиона) му е по зле. Смятам че след като излиза публично с простотията, безотговорността и злобата си книжката трябва да му бъде отнета че утре някой пешеходец ще му е виновен че му се е изпречил на пътя но с фатални последствия
18
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен, братле, то във Варна е друга история, там знаците са с препоръчителен характер... обаче евалата на теб! ето такива мотористи харесвам, има си писти за скоростите, за мен да караш мотор трябва да е кеф, а не оцеляване и застрашаване на живота на хората наоколо
17
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз бях свидетел на катастрофата момчето се търкаля 30-40 метра и оживя по чудо за съжаление се опита да изпревари камион който в този момент завиваше а нямаше никакво място ако си беше чакал чакал реда нямаше да се стигне до инцидент
16
0
 
25
 
! Отговори
andalus преди 5 години
Този може да е прав или не ,ама сега ще внимава повече това е сигурно.