От пострадал – в нарушител: Сблъсъкът на един моторист с КАТ

Камион прави забранен обратен завой, но моторист се оказва виновен
5 юни 2018 09:00, Екип на Dnes.bg
138

Снимка: Facebook

Моторист пострада на пътя, след като шофьор на товарен автомобил решава да направи обратен завой, но в КАТ акт връчват на пострадалия.

За случката разказва във Facebook Веселиан, който е пострадал при инцидента и се е отървал, както самия той казва, с "малкия дявол". Според лекарите той ще се възстанови напълно, но до два месеца.

Може би обаче повече време ще му отнеме борбата с институциите, защото настоява да се бори за правдата.

След ПТП-то Веселиан е откаран във ВМА, където са му направени снимки на дясната ръка, главата, шийните прешлени и десния крак. Там са установили редица наранявания: фрактура в основата на крайната фаланга на пети пръст с поставена гипсова имобилизация; оток и охлузване на главата вдясно; охлузвания на дясното бедро и коляно и на лявата подбедрица; силно изразено кръвонасядане на дясното коляно и подпедрицата.

След това той отива в Александровска болница, където си вади съдебномедицинско удостоверение за нараняванията си, което да покаже пред органите на реда.

И там почва мъката. Когато Веселиан отива в полицията, за да получи документите си, му бива връчен акт, по неговите думи - невъзможно да бъде разчетен. Отказва да подпише акта пред органите по реда.

"Още повече, аз не съм уведомен по никакъв начин и не знам дали шофьорът на товарния автомобил, участвал в ПТП-то, е получил констативен протокол или Акт от събитието. До момента аз все още не съм запознат по абсолютно никакъв начин какво се случва с шофьора на товарния автомобил и дали има последствия за него. Изобщо дали е проверен за алкохол, дали са му проверени документите, дали е изряден?", пита Веселиан.

В крайна сметка разбира, че му е връчен акт, а нарушението му е - несъобразена скорост с интензитета на пътя.

Причината за инцидента, според Веселиан, е шофьорът на камиона, който решава да направи обратен завой при двойна непресечна линия на пътя. Така Веселиан катастрофира, в опит да избегне директен сблъсък с камиона.

"Защо аз, опитвайки се да избегна директния сблъсък с камион, съм обвинен за несъобразена скорост? Ние, мотористите, не сме ли равни с останалите шофьори на пътя? Колко още такива случаи на ден трябва да се случат, за да има адекватност на пътя?", пита мъжът.

Вчера той е отишъл в КАТ да подаде възражение и да си вземе протокола от ПТП-то, който трябва да бъде представен пред застрахователите. Оказва се обаче, че протоколът е върнат за преразглеждане, тъй като данните били въведени грешно.

"Аз не съм ли участник в ПТП-то? Или аз съм просто... моторист?", завършва поста си риторично Веселиан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
4
 
! Отговори
Елиф преди 5 години
Този тип мотори трябва да са забранени в населени места! Никога не карат с 50 км/h и вдигат ужасен шум. Който иска да се прави на голяма работа - да ходи на пистите; Много вероятно е да се е движел толкова бързо, че камиончето първоначално да не го е видяло! Тия с моторите шарят по платното и е много трудно като постоянно ходят ляво дясно да ги видиш в огледалата!
114
1
 
6
 
! Отговори
Бончо преди 5 години
Пичове, аз съм моторист от малък. От мене да знаете - моториста ВИНАГИ е виновен. Ако караме в града с 50 км/ч. няма да падаме. Недей да ревеш пред цяла България да ти се смеят.
113
0
 
2
 
! Отговори
Смешки преди 5 години
В Софето трудно ще видиш двойна непрекъсната. Това е разход на боя и обикновено държи месец два. Може и да е имало ама като не се вижда и я няма никой не може да те задължи да я спазваш. Тъй че в БГ да разчиташ на линията е смешно. А сигурно шофьора на камиона се е подсигурил с някоя снимка. Актове се пишат на база на доказателства.
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВрачанинЩом се именуваш Врачанин ,просто ми е ясно ,колко "мъдрости" може да науча от теб. 90% от лицата ,които управляват това МПС са перманентни кpeтени по рождение. В тубата е пълно с информация, какво се случва с моториста ,когато катастрофира и всеки с малко мозък в главата би разбрал , че това не е добра идея за среща с доктори или опаковка в дървен костюм.Арогантност е отличителната черта на тези индивиди, които си мислят ,че животът е компютърна игра. .
111
0
 
3
 
! Отговори
До 111 преди 5 години
О премъдрост и преоригинални ти си вечно прав. Чии си хапчетата и не пиши за неща от които не разбираш.
110
1
 
4
 
! Отговори
Стоян Михов преди 5 години
Нещо много мътна е тая схема на катастрофата. огледах в гугъл мапс ОМВ бензиностанциите и само една отговаря на схемата, в студентски град на кръстовището с Климент Охридски и 8 декември. Ама от снимките не прилича да е там минавам от там всеки ден. А големият въпрос е имало ли е двойно непрекъсната все пак?
109
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каращия отзад винаги трябва да спазва дистанция ,която трябва да му осигурява спиране и реакция,която да е адекватна и безопасна...Ако на този, който е отпред му се наложи внезапно спираме и отклоняване следващия го да може също да реагира. В случая и двамата са виновни, но най-вече човечето с мотора...Просто тяхната "кръвна група" има сериозни проблеми в най-горната част на човешкия организъм...
108
3
 
13
 
! Отговори
Стийв преди 5 години
Залагам си шофьорската книжка че моториста не е карал със ограничението на скоростта
107
4
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До ВрачанинТова е друга бира и е факт, къде от неопитност, къде от невнимание.
106
7
 
12
 
! Отговори
Врачанин преди 5 години
На 68 г. съм и продължавам да карам мотор.И ще ви кажа. В 90 %" от случаите ПТП стават по вина на шофьорите , а не на мотористите. Няколко пъти съм бил на косъм да ме пребият именно по този начин.Интересно е че всички казват че не са ме видели след като съм видял че шофьора гледа към мен , вижда ме и тръгва да ми пресече пътя.Това е наглост.За какво свети фара?Явно виждат избирателно само коли и камиони , а моторите не.
105
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
До шматка 104"ако отпуснеш 10м и веднага се навира някой" - Никакъв довод не е това! Дават ли ти мигач за престрояване в голям град, е въпрос на култура да осигуриш място.Той моторът спира по-лесно от колата, но мотористът продължава."Оня в камиона" като е в дясна лента, преди да тръгне да върти наляво ще даде мигач и ще погледне в огледалото, преди да завърти волана, но ако е в лява лента, едва ли ще очаква някой да тръгне да го изпреварва и може и да не погледне(това е по-вероятно).
104
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си донякъде за навирането, но всички сме участници в трафика и трябва да имаме по-общ поглед. Защо след като му препречват пътя, той се опитва да заобиколи пред, а не зад камиона. Защо след като спира по-бавно не го е имал предвид? За това не съм много сигурен, но приемам.Несъмнено, според показаната, схема камионът е нарушил правилата и създал предпоставка за ПТП, но самото ПТП е дело на моториста.
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като го видях и го изчаках карайки съвсем бавно за да ме изпревари се случи така че минавайки покрай колата ритна калника и го огъна и след това избяга между другите коли.Ако можех да го стигна щях да го бутна нарочно.
102
3
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 103Каква дистанция да спазва в града.Знаеш че ако отпуснеш 10м и веднага се навира някой.Освен това мотор се спира по трудно от кола.Оня с камиона е видял че насреща е свободно набил е спирачките и е насукал волана.Абсолютно непредвидима и опасна маневра
101
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ШматкаНИКОЙ не е оправдавал камионджията, цитирай едно мнение поне. Темата е виновен ли е Веселиан. Ако бе спазвал дистанция и ограничението за скорост щеше да спре. Затова ДА виновен е за ПТП.
100
5
 
11
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Продължавайте да оправдавате камионджията и после не се чудете защо всеки ден някой ТИР катастрофира зрелищно.Камиона извършва неправилна маневра с което предизвиква ПТП.Какво не ви е ясно.Ако "професионалния" шофьор не беше нарушил правилника нямаше да има ПТП.Толкова е просто.Още в първите часове на любителски курс те учат че преди да предприемеш каквато и да е маневра трябва да се убедиш че не създаваш ПТП обстановка.
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам схемата, ако е точна, и се чудя, защо когато ти препречват пътя не намалиш и/или минеш в освободената част от платното, а даваш газ и опитваш да го заобиколиш? Какви очакванията, че другия ще спре напряко и пропусне, след като е ясно, че не го е видял?Сигурно нямам мисленето на моторист.
98
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моторджия значи луд на две колела(с тенденция да гушне едното колело, заради акъла си)."Каквото сам си направиш и враг не може да ти го направи."
97
1
 
6
 
! Отговори
97 преди 5 години
Само споделям наблюденията си, изводите всеки сам ги прави от собствен опит. Дрифтаджиите са другата напаст, но ако са на пътя имат номера и е задължение на КАТ да се справи с тях. А как да се справят с анонимници, които са по-бързи и мобилни от тях?
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 97Добре де, забелязваш и? И аз забелязвам дрефтаджии, които пилят гуми в жилищните квартали, между играещи деца, но не слагам под един знаменател всички шофьори.