Климатик да стопли ромската душа. В малка колиба – един, в голяма – мощен!?

Идея от "Факултета": Да им бъдат дадени безплатно, за да не горят боклуци
Обновена: 11 дек 2018 10:34 | 11 дек 2018 09:15, Камелия Цветанова
167
Климатик да стопли ромската душа. В малка колиба – един, в голяма – мощен!?
Снимка: Булфото, архив

Заради силно отровния въздух в столичните квартали около "Факултета", от махалата си поискаха от държавата или Столичната община... климатици.

Според Асен Юлчев, който живее във "Факултета", ако на всички роми бъдат купени климатици, те нямало да  замърсяват въздуха с горенето на отпадъци, които събират от улицата и кофите за боклук.

Още по темата

"Предлагам на Красимир Каракачанов в този изостанал квартал да се купят на всички роми климатици от по 300 – 400 лева и няма да има никакви прашоляци и да се горят лоши отпадъци", призова той пред Нова телевизия.

За семействата с много деца климатиците трябвало да са по-мощни, за другите можело и от по-малките отоплителни уреди, които са и по-евтини.

"Те да бъдат безплатни за жителите на квартала, а не в парламента да взимат повече пари", настоя Юлчев пред Нова тв.

Според него ромите щели да си плащат тока за отоплението.

Мартин Марков, един от инициаторите на протестите в столичния квартал "Красна поляна", който граничи с "Факултета", одобри идеята.

Според него сега в печките отива всичко, което може да бъде събрано – стара дограма, която обаче е боядисана, изхвърлени меки мебели, дрехи, кабели, гуми.

"Твърдо заставаме зад нашите искания за криминализация на горенето на опасни отпадъци", настоя още той.

А столичният кмет Йорданка Фандъкова също предложи наказание под формата на общественополезен труд за хората, които горят боклуци и така замърсяват въздуха.

Всеки, който гори боклуци, най-вече гуми и пластмаси да чисти градинки и паркове за срок от 20-30 дни, иска тя.

Въздухът в квартал "Красна поляна" се смята за най-замърсен в цялата столица. Жителите апелират за незабавни мерки за справяне с проблема.

Според тях криминализирането на горенето на боклук, както и полагането на общественополезен труд ще намали замърсяването на въздуха.

"Последната проверка беше преди една седмица, когато беше големият проблем с мъглите и замърсяването на града. От 93 семейства, в които успяхме да влезем, 27 се отопляваха на твърдо гориво - въглища и дърва. Направихме предписания на две семейства, защото дървата им бяха мокри. Когато се горят такива отпадъци, въздухът става ужасен", обясни кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров.

По неговите думи горенето на гуми, кабели и сега се наказва.

Проблемът обаче бил, че извършителите на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
18
 
! Отговори
До Ели преди 5 години
Въпросът с помощите може лесно да се реши - предложили са му работа, която е по силите му, той отказва. По-рано им предложиха по 10 дка за обработване, те или не се възползваха, или взеха парцели и веднага след това, срещу пари, ги преотстъпиха на българи.Нали знаеш, че ако общината е длъжна да ти даде жилище, но ти откажеш две предложени такива, после губиш правото да получиш общинско жилище?Е, по същата логика, щом двукратно са отказали да се препитават чрез труд, да губят право на помощи!
70
5
 
8
 
! Отговори
Ели преди 5 години
просто си мисля, че 30 г. не е търсено решение на правителствено ниво, визирам образование, трудово законодателство, соц. осигуряване, общински адм., и т.н.Ако спрем помощите, ЕС ще ни наложи глоби - пак плащаме.Друг вариант, в демокрациите са: гражданските общества, които чрез протести оказват натиск в/у правителствата.Друг изход няма, не виждам как без държ. инструменти и наличие на полит. воля ще се справим?не става въпрос за плюсове и минуси, а за решаване на проблем ескалиращ във времет
69
1
 
28
 
! Отговори
И аз предлагам преди 5 години
Да им дадем щедър бонус - безплатен еднопосочен билет за Индия, която още преди време ги прикани да се завърнат в прародината и заяви, че ще ги приеме. Освен този билет, да им дадем и суха храна за по една седмица, да не гладуват, докато индийските власти ги разселят из страната.Преди това, ще се отнеме българското гражданство на онези, които не са се възползвали от правото си да получат у нас безплатно образование /поне основно/ и не са си направили труда да си осигуряват издръжката работейки.
68
1
 
21
 
! Отговори
Кина преди 5 години
До Ели Ох, Ели, въпросният етнос не е по работата, а тези от тях, които искат да имат занаят, професия, работа го правят и без европейски програми, справят се и тук и в чужбина и не се правят на онеправдани, имат си и достойнство. И забележи хората от втората категория НЕ искат да живеят в близост с етноса си.
67
2
 
15
 
! Отговори
Циник до Ели преди 5 години
Не знам защо са ти сложили 8 плюса?Честно!Ти предлагаш да газифицират мaxaлите ( и теоретично дори - това ще е за сметка на работещия български данъкоплатец ) а за ромите - разлика - КАКВО ДА НЕ ПЛАЩАТ - НЯМА!Дали ще е ток, вода, газ, акт 16, или такса смет - няма разлика!Колко трябва да си наивна - да мислиш друго..а и тези писали ти +От мен - !
66
2
 
2
 
! Отговори
гьон баба преди 5 години
На страхливеца му дай да разсъждава и да се прави на умен!
65
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали държавата им дава помощ за отопление и е изчислено тази помощ да е такава, че всяко домакинство да разполага с по едно топло помещение?Те какво искат? Да си отопляват по няколко стаи ли? нали знаем, че по традиция се завират цели семейства в по едно помещение, дори тогава, когато сезонът е топъл.Най-вероятно пропиват въпросната помощ за отопление веднага, след като я получат.Пък и кой им е длъжен вечно да им дава?
64
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам да ги изселим и така ще решим проблема с въздуха, тока, водата и дори гледката.
63
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АбеТакова им е мисленето.Не си ли спомняш, че когато коментирахме необходимостта от строги санкции за семейства, чиито деца не ходят на училище, някакъв ром написа мнението си, според което тези деца нямало да бъдат пращани на училище, докато държавата не задължи работодателите да взимат на работа роми!С други думи, винаги, когато са създали някакъв проблем, те поставят изнудваческо условие - да им се даде някаква привилегия или бонус, за да престанат да създават въпросния проблем!
62
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като видят сметките с тея евтини климатици за 3 -400 стотака, ше горят гуми на поразия!
61
7
 
5
 
! Отговори
Ели преди 5 години
И забравяме за Шенген и ЕС, хиляди организации ще ни осъдят.Да учат занаят ми се струва по-нормално. В С-я има недостиг на асансьорни техници и монтьори, и тяхната не е лесна.
60
1
 
16
 
! Отговори
Продължението преди 5 години
Ако е самотна майка, отработва и цената на тест за бащинство. Бащата наравно с нея да се включи в отработването на издръжката на детето и на изброените санкции.Ако тя твърди, че не познава бащата, да отработва още 20 години глоба за безотговорно поведение.Защото, ако е била изнасилена, е трябвало веднага да подаде жалба и впоследствие, разбирайки, че е забременяла, да направи аборт, защото не се знае какви заболявания и фамилни обременености може да е имал този непознат изнасилвач.
59
3
 
25
 
! Отговори
Циник до 60 преди 5 години
И да имаш деца - трябва сам да си ги гледаш!Държавата плаща само на "етноси"Днес.бг писаха, че след смешните в исторически план - 20 години - ромите в България ще са 3 000 000.Българите имат по 1 максимум 2 деца - поради прозаичната причина, че финансово не могат да си позволят повече.България е на скоростната магистрала - да стане първата ромска държава в ЕвросъюзаТова и е бъдещето...и то е неизбежно!
58
1
 
18
 
! Отговори
стига тъпотии преди 5 години
ха,ха,ха да започнем и ние да горим ***,за да ни подарят и на нас климатици,и да ни плащат сметките зимата,и лятото.
57
3
 
27
 
! Отговори
Предлагам друго преди 5 години
1. Спешно гласуване на закон, според който в България отново се узаконява мярката принудителен труд (поради специфични актуални условия).2. Създаването на дете от човек, който не може да осигури издръжката му, да се наказва с тежка глоба, равняваща се най-малко на средната за страната заплата за три години (т.е. 36 средни заплати).3. Ако няма пари, ще отработи глобата, а после задължително продължава да отработва издръжката на детето.4. Отработва и цената на тест за бащинство, ако е (продълж)
56
3
 
20
 
! Отговори
gio преди 5 години
може да им подарят по една туба бензин/нафта и по-лесно да си драснат по една клечка на незаконната им колиба и да ходят от там където са дошли.
55
2
 
33
 
! Отговори
Абе преди 5 години
Хахахаххаах, климатици без пари за аборигените. Каква е тая дискриминация? Аз, защото не съм от специален етнос и за мен няма така ли? Аз деца нямам ли? Като нямат пари и горят ***, как ще си плащат тока? Като им сложат безплатен климатик и ще се сдобият с пари за ток ли? По-скоро ще продадат климатика и нещата ще продължат по старому. Ако някой си мисли, че като се дават на специалния етнос безплатни неща те ще просперират - много се лъже.
54
2
 
20
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Трябва да се започне от Социалната с-***, има европейски проекти за безработни, то пък 2020 свършват проектите - така ли беше?! Толкова ли едни курсове д-вата не може да организира за монтьори, строители, заварчици, техници - 2 месеца курс, откаже ли - прекъсваш помощите. Който приеме и започне работа ще може да си плаща.Усещенето е, че политиците нямат желание да започнат дори, решаването на даден проблем.
53
1
 
13
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Този проблем кметицата трябваше да помисли и да го реши в ранната пролет,а не да се вайка сега посред зима,трябваше да им раздадат уведомителни брошури,да си закупят някакъв отоплителен уред,все от помощите могат да отделят пари,това което горят са опасни вещества,бутилки,кожи,гума,общината е виновна,че не взима мерки,със закон се решава,дойде ли зима,дими ли ти отрова от колибата,бутане до основи.
52
1
 
20
 
! Отговори
fool преди 5 години
Аз съм за!!! Да им купим климатици, да им ги дадем, ще им платим тока после, здравеопазването и т.н. Що да не, те са евтин лесно размножим електорат, може политиците да си ги отглеждат като лабораторни мишки за гласуване. Каква идилия, какъв кеф. И накрая и последния бачкатор като се изнесе от държавата ще е най-добре!