Климатик да стопли ромската душа. В малка колиба – един, в голяма – мощен!?

Идея от "Факултета": Да им бъдат дадени безплатно, за да не горят боклуци
Обновена: 11 дек 2018 10:34 | 11 дек 2018 09:15, Камелия Цветанова
167
Климатик да стопли ромската душа. В малка колиба – един, в голяма – мощен!?
Снимка: Булфото, архив

Заради силно отровния въздух в столичните квартали около "Факултета", от махалата си поискаха от държавата или Столичната община... климатици.

Според Асен Юлчев, който живее във "Факултета", ако на всички роми бъдат купени климатици, те нямало да  замърсяват въздуха с горенето на отпадъци, които събират от улицата и кофите за боклук.

Още по темата

"Предлагам на Красимир Каракачанов в този изостанал квартал да се купят на всички роми климатици от по 300 – 400 лева и няма да има никакви прашоляци и да се горят лоши отпадъци", призова той пред Нова телевизия.

За семействата с много деца климатиците трябвало да са по-мощни, за другите можело и от по-малките отоплителни уреди, които са и по-евтини.

"Те да бъдат безплатни за жителите на квартала, а не в парламента да взимат повече пари", настоя Юлчев пред Нова тв.

Според него ромите щели да си плащат тока за отоплението.

Мартин Марков, един от инициаторите на протестите в столичния квартал "Красна поляна", който граничи с "Факултета", одобри идеята.

Според него сега в печките отива всичко, което може да бъде събрано – стара дограма, която обаче е боядисана, изхвърлени меки мебели, дрехи, кабели, гуми.

"Твърдо заставаме зад нашите искания за криминализация на горенето на опасни отпадъци", настоя още той.

А столичният кмет Йорданка Фандъкова също предложи наказание под формата на общественополезен труд за хората, които горят боклуци и така замърсяват въздуха.

Всеки, който гори боклуци, най-вече гуми и пластмаси да чисти градинки и паркове за срок от 20-30 дни, иска тя.

Въздухът в квартал "Красна поляна" се смята за най-замърсен в цялата столица. Жителите апелират за незабавни мерки за справяне с проблема.

Според тях криминализирането на горенето на боклук, както и полагането на общественополезен труд ще намали замърсяването на въздуха.

"Последната проверка беше преди една седмица, когато беше големият проблем с мъглите и замърсяването на града. От 93 семейства, в които успяхме да влезем, 27 се отопляваха на твърдо гориво - въглища и дърва. Направихме предписания на две семейства, защото дървата им бяха мокри. Когато се горят такива отпадъци, въздухът става ужасен", обясни кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров.

По неговите думи горенето на гуми, кабели и сега се наказва.

Проблемът обаче бил, че извършителите на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
29
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 5 години
а тока кой ще им плаща? Искам да съм ром,ще ме гледа държавата като писано яйце.
90
2
 
42
 
! Отговори
Кочо преди 5 години
Много ме кефи как, предлагам на всички роми да се купи... е аз това как да го разбирам. По тази логика трябва на всички да се купят. На мен, роднините ми и приятелите ми, никой не ни е купил климатици, ние сами си ги купуваме. Това звучи като заплаха по скоро. Или ни купете това или ние ще продължим да правим онова.
89
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по-голямата част от тези които горят всякакви там отпадъци гуми пластмаси и т.н. живеят в незаконни бараки, никой нормален човек който живее в къща и се грее с твърдо гориво не слага такива отпадъци защото ще му запуши кумина, та така общо взето виждаме как неглижирането на един проблем, а именно незаконните бараки води до друг проблем със замърсен въздух
88
1
 
7
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Хем ще е екологично и полезно за природата и хората (по малко дебилоиди в парламента би било прекрасно за страната ни) и хем неандерталците ще са доволни на топло, даже и БХК ще са доволни защото няма да има расизъм като караме неандерталците да напреднат до стадии кроманьонец. Всички печелят. 1 тлъстак от парламента ако го изгорят в катуна ще замърсява в пъти по малко отколкото производството на ток за отопление на катуна.И най накрая българите ще видят ползва от неандерталците които хрантутим
87
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избори идват, ще им купят
86
1
 
39
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Пак безсмислено харчене на нашите данъци! Единствения вариант тези климатици да се ползват, е ако енерготата ни вкарат нова такса - към такса пренос да има и такса отопление на мързелив ром! Това ли мислите да правите бе некадърници? До кога ще хрантутим готованци които от 600г. не искат да се интегрират? 600г. не се научиха на елементарни човешки ценности като труд! Докато им давате на готово, те никога няма да поискат да се интегрират и никога няма да са част от човешкото общество!
85
2
 
34
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Кой Герберуга е накупувал климатици втора ръка от Европа и се чуди сега как да ги натика на държавата за наша сметка?Абе неземни дебилоиди - нали този климатик работи на ток, а тока се плаща, но за да се плати трябва да имаш доходи, а за да имаш доходи, то ти трябва да работиш! Как я виждате тази работа? Ако им ги сложите, точно след 10 дена ще са разтикани за по 100 лева и кабелите ще са изгорени за да се изкара медта! И пак ще си горят *** защото още са в първобитно общинен строй!
84
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снарядите са по-евтини.
83
1
 
33
 
! Отговори
Аси преди 5 години
А после ще трябва и тока да им се плати. А на възрастните хора едвам оцеляващи с пенсии по 300 лв. кой ще им помогне.
82
1
 
30
 
! Отговори
r166 преди 5 години
Читав климатик е над 500 лв, а и как ще накарате болшинството от малцинство да плаща ток, като и сега не го правят, като се има предвид че това дето горят е безплатно?
81
45
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Злобното племе българско ще се самозатрие. Злобата мори! Злобното племе българско никой го неще. Британци от ЕС тръгнаха да излизат само и само да се спасят от злобното крадливо племе българско! В Гърция се обиждат на българин, никой ви неще, вие сте на едно ниво с ромите по бедност, но сте по-злобни, не се считайте за нещо повече от тях! Един да предложи нещо по-умно и злобното племе българско се вдига на протести та да са зле всички! Добре че избягах, смених си името и си хвърлих паспорта!
80
1
 
21
 
! Отговори
умен преди 5 години
Какви климаатици те струват пари най доброто решение на всяко *** семейство да се дадът безплатно по 2=3 пружини от легло те занаят как да ги вържат към елмрежата и ще се гречт така само тока ще им плащаме.Ако са склиматик те ще го продадът и пак ще се греят с гуми и пласмаси а тока по закон ние им плащаме.
79
1
 
13
 
! Отговори
Тон преди 5 години
и нотариален акт на имота, да не се окаже,че ще се топли барака, построена от картон върху общинска собственост(на която така или иначе не трябва да може да се направи партида в енергото)
78
1
 
8
 
! Отговори
Ton преди 5 години
За да се предостави помощ или климатик в случая - да се представя партидата на името на човека, за да се знае, че има такава към енергото и няма да краде ток.Това да важи за всички социално неравностойни семейства, които горят отпадъци, въглища или дърва ниско качество.
77
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеята е добра, но злобното племе българско не иска и да чуе. Злобното племе българско иска всички да са зле. Един да тръгне да излиза от казана, злобните българи го дърпат обратно. Родината на Бай ***, презряна от цял свят.
76
5
 
24
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 5 години
Хора, така ли не разбрахте, че проблемът с *иганите може много лесно да се разреши, но никой политик няма желание за това. Помощите не могат и не трябва да бъдат спирани! За сметка на това обаче могат да се направят не като пари или дърва на ръка, а като ОТСТЪПКА от данъците. Работиш, но получаваш малка заплата - ОК, по-малко данъци. Не можеш да си позволиш климатик - ОК, получаваш възможност да си купиш климатик без ДДС. За детските надбавки същото! Ще видите как много бързо ще се оправят нещат
75
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Климатиците ще бъдат продадени по 100 лв някои ще усвоят дьржавни парици и толкоз като тия милярди за снирания дето можеха да построят цели квартали с общински жилища за бедните хора и домове за стари бездомни държавата ни се разпада от такива политици и бездарни оправляващи
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От днес почвам да хъхря, редуцирам мозъчния капацитет до една клетка, бера кот ми падне и си барвам климатик на безплатна енергияВие дерзайте тука, офтси Те индусите отдавна са го измислили, ама аз все да рабатя, да плащам данъци и осигуровки, сметки, да треперя за компоти и кисело зеле в мъзата, за тънкото пликче със заплата, каето съм скрил в една от безбройните книги в библиотеката...Кон бе кон, не си ли виждал!?
73
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато самотнат ми майка гладуваше, за да изклася и да получа образование, шведите обикаляха по улиците и се забавляваха, училеще - от къде на къде!. Сега пак се забавляват, а аз трябва да им плащам сметките за ток, за помощи и да им купя и климатици? Защо? Кога ще им се наложи да живеят по законите на държавата и да ги спазват? До кога ще им се разрешава да гласуват след като нямат и трети клас, не могат да говорят български, а ги наричат българи. Та тези хора могат да определят МОЯТ живот?
72
2
 
28
 
! Отговори
Циник до Ели преди 5 години
Пак наивитети....700 години - те ромите живеят с нас в Европа...и не са се интегрирали - та сега ли?! Единственото правилно решение - Е СПИРАНЕТО НА ВСИЧКИ "СОЦИАЛНИ" ПОМОЩИ за тези използвачи!