Климатик да стопли ромската душа. В малка колиба – един, в голяма – мощен!?

Идея от "Факултета": Да им бъдат дадени безплатно, за да не горят боклуци
Обновена: 11 дек 2018 10:34 | 11 дек 2018 09:15, Камелия Цветанова
167
Климатик да стопли ромската душа. В малка колиба – един, в голяма – мощен!?
Снимка: Булфото, архив

Заради силно отровния въздух в столичните квартали около "Факултета", от махалата си поискаха от държавата или Столичната община... климатици.

Според Асен Юлчев, който живее във "Факултета", ако на всички роми бъдат купени климатици, те нямало да  замърсяват въздуха с горенето на отпадъци, които събират от улицата и кофите за боклук.

Още по темата

"Предлагам на Красимир Каракачанов в този изостанал квартал да се купят на всички роми климатици от по 300 – 400 лева и няма да има никакви прашоляци и да се горят лоши отпадъци", призова той пред Нова телевизия.

За семействата с много деца климатиците трябвало да са по-мощни, за другите можело и от по-малките отоплителни уреди, които са и по-евтини.

"Те да бъдат безплатни за жителите на квартала, а не в парламента да взимат повече пари", настоя Юлчев пред Нова тв.

Според него ромите щели да си плащат тока за отоплението.

Мартин Марков, един от инициаторите на протестите в столичния квартал "Красна поляна", който граничи с "Факултета", одобри идеята.

Според него сега в печките отива всичко, което може да бъде събрано – стара дограма, която обаче е боядисана, изхвърлени меки мебели, дрехи, кабели, гуми.

"Твърдо заставаме зад нашите искания за криминализация на горенето на опасни отпадъци", настоя още той.

А столичният кмет Йорданка Фандъкова също предложи наказание под формата на общественополезен труд за хората, които горят боклуци и така замърсяват въздуха.

Всеки, който гори боклуци, най-вече гуми и пластмаси да чисти градинки и паркове за срок от 20-30 дни, иска тя.

Въздухът в квартал "Красна поляна" се смята за най-замърсен в цялата столица. Жителите апелират за незабавни мерки за справяне с проблема.

Според тях криминализирането на горенето на боклук, както и полагането на общественополезен труд ще намали замърсяването на въздуха.

"Последната проверка беше преди една седмица, когато беше големият проблем с мъглите и замърсяването на града. От 93 семейства, в които успяхме да влезем, 27 се отопляваха на твърдо гориво - въглища и дърва. Направихме предписания на две семейства, защото дървата им бяха мокри. Когато се горят такива отпадъци, въздухът става ужасен", обясни кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров.

По неговите думи горенето на гуми, кабели и сега се наказва.

Проблемът обаче бил, че извършителите на тези деяния са непълнолетни и няма как да бъдат задържани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
21
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Абсурдистан! На ромите - ние българите им плащаме тока ( от години ) ако инкасаторите дръзнат да търсят електромери - то с полицейска охрана! В същия този сайт имаше снимка на стълб от електрозахранването "интегриран" в триетажната ( незаконна ) къща на един от пловдивските роми.Да им купели климатици ... купете им и слънчеви панели... така и така българите спят...в ступор са... и са готови да плащат още екстри на милионната група социални пиавици!За ромите - безплатни климатици За българите
50
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Асен Юлчев и Мартин Марков не ем ли дойде наум, че има едно много по-просто и по-ефикасно решение: Първо спестяваш пари поне за климатик, едва след това започваш да правиш деца!Но не, те предлагат да караме по ТС.игански - най-напред аз създавам проблеми, след това правя така, че и ти да патиш вследствие на моите проблеми и накрая ти поставям условие - ако не искаш и ти да имаш проблеми, финансирай от твоя джоб решаването на моя проблем!
49
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, а тока кой ще им плаща?
48
2
 
21
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Целият свят готви и се топли на газ. Толкова ли не можахте за 30 г. да газифицирате С-я, да сключите Договори с Русия (ако бяхте умни) както направи Ердоган. Създавате проблем след проблем. Скъпи и неизгодни ТЕЦ-ве, мръсен въздух от тях, глоби от тях, закрихте реактори Козлудуй - следователно ток скъп. Ширеща се дървена мафия - мръсен въздух - отново глоби.Как я мислите не знам, тотална неадекватност, язовирите същата работа.Без канализации столични квартали, абсолютно безхаберие и нежелание
47
1
 
19
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До Анонимен И каква работа ще им дадат като не могат да се подпишат ? ( освен за помощи?) Започват за раждат от 15-16 години и до 20 е народила 3-4 и то е все самотна майка и на помощи! Взима повече от работеща българка! Докато не се премахне порочната схема на помощите няма оправия.
46
1
 
17
 
! Отговори
fake news преди 5 години
що не? то тока им е безплатен и без това. що не е климатиците.
45
1
 
22
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Има смисъл в предложеното. Но защо не започнат от БГ селата с хиперинверторни климатиц?. Да се забрани ДЪРВЕНАТА МАФИЯ!то е ясно, че едни Ваши хора депутати имат фирми, но с години сякохте гори - докога?Странджа е страшно.Забранете дърва и въглища за продажба. Закрийте ТЕЦ 123, за да не им плащаме глобите по 800 милиона евро. Построите ВЕЦ-цове и Белене без посредници, с държавно участие.Сечете гори, продавате дърва, ТЕЦ$вете нямат пречистватели, абсолютно безхаберие.Белене няма, ЮП -няма
44
1
 
40
 
! Отговори
не ги разбирам преди 5 години
само на мен ли ми е странно, че някой който не може да си купи климатик или печка, се твърди, че ще може да си плаща тока за нея?
43
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ще стане след 3 години, ако не се почистват и поддържат тези климатици? ЩЕ КУПУВАМЕ НОВИ! И аз искам така, но не съм от боята
42
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има един прекрасен архипелаг нарича се Нова Земя.Там има всичко въздухът е чист и прохладен.На площ от 50000 квадратни километра живеят 40-50 човека предимно военни.Ако държавата плати на руснаците 10-20 милиарда евро едва ли ще имат нещо против там да се заселят сичкото бг ром.Ще палят колкото искат.Има риба вода,цветни метали.
41
1
 
39
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Защо си мислите че няма да бъдат продадени и парите изпити и да продължат по същия начин както досега?
40
1
 
39
 
! Отговори
Като се е почнало... преди 5 години
Да им се дава червен хайвер, а на многодетните черен такъв, за да не се налага да ровят от по кофите и ***. Да им се дадат автомобили, за да не се налага да карат каруци, сглобени от кофи и отпадаци. Да им се купят и законни жилища, за да не се налага да си правят незаконни от кофите и отпадаците. Също да им се припише държавата, за да не се налага да живеят в чужда държава и да си е тяхна, да не търсят друга. Те ще си плащат разходите, като ровят по кофите и ***.
39
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще им дават "безплатни" климатици ве! Нали после и ток безплатно трябва да им дадат! А безплатното все някой го плаща. Вместо да им дават безплатни неща да им намерят платена работа. А безплатните неща да ги дадат на пенсионерите или на болните.
38
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подарете им климатици ... и вместо каруците, по една електрическа Тесла им подарете - да се возят екологично - тока ще си го плащат. Аз искам само на Тесла-та ударението да е накрая.
37
1
 
26
 
! Отговори
Йбахти преди 5 години
наглата работа.
36
1
 
40
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Ще си плащали тока, ВИЕ НОРМАЛНИ ЛИ СТЕ? На вторият ден са продали всичките климатици и пак по кофите.
35
1
 
47
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ще им купим климатици , ще платим и тока , а те ще увеличат прираста на населението ! Да се *** на топличко !
34
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Qwerty1000 евро квадрата струват панелни или западнало тухлено около Факултета - Зап парк, Кр поляна и т.н. Виж в Младост са по 1500-2000 щото там освен всички описани блага били и с високи заплати, има хора дето взимат по 1000 лева чиста заплата, виж само какви коли карат, все нови на по 15-16 години.
33
1
 
44
 
! Отговори
sonic преди 5 години
Подарете им климатици, после те ще ни подарят сметките си за ток.
32
1
 
32
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Поредната далавера, като със санирането. Само се чудят от къде да откраднат още.