Всички социални помощи - срещу ходене на училище!

Само така ромчетата щели да се върнат в класните стаи
84
Всички социални помощи - срещу ходене на училище!
Снимка: архив "Булфото"

Социалните помощи да бъдат давани само за семействата, чийто деца ходят редовно на задължителната предучилищна група и училище. Изключение да се прави само в случаи на здравословни причини. Тази поправка са внесли депутатите от БСП начело с лидерката си Корнелия Нинова в Кодекса за социално подпомагане.

Още по темата

Като основа бъдеща полза от поправките в кодекса от левицата посочват, че ще има намаляване на средствата за социално подпомагане заради подобрената образователна и икономическа интегрираност на ромите.

В мотивите си социалистите отбелязват, че целта е да се върнат всички малчугани в класните стаи независимо от етноса им.

Имало неразбиране на сериозността на проблема и неспособност от стана на управляващите да решат въпроса с интеграцията на ромите.

„Няма особен успех в тази интеграция и тя продължава да е обект на горещи спорове в българското общество, напредъкът е проблематичен, състоянието на интегрираността е повече от драматично, даже трагично“, посочват от БСП.

Според червените депутатите провалът на стратегията за интеграцията на ромите е факт, като една от причините за това е и обобщеността традиция на етноса.

„ В същото време по-голяма част от тях продължават да живеят в изолирани гета с мизерни условия, не желаят да се образоват, живеят на съпружески начала от ранна възраст дори под 16-годишни. В тези затворени общности се наблюдава социално изключване, шири се масова бедност, висока безработица и престъпност“, посочват още от БСП.

Социалистите предупреждават, че България има огромен проблем, който назрява от много години и ако не бъде решен сега, утре ще бъде не само късно, ами дори невъзможно.

Според тях нежеланието на ромите да се образоват е в основата на всички останали проблеми.

Освен това просветната система не успявала да обхване общността напълно, а още по-малко да им даде нужното ниво на образованост, знания и умения. Дори напредъкът в усилията за изучаване на български език от децата, за които той не е майчин, бил никакъв.

Така че социалистите настояват да се сложи край на принципа за делегираните бюджети и „парите следват ученика“, защото сега по този начин директорите на училища водят по списък деца, които реално не стъпват в класните стаи, за да могат да осигурят по-високи заплати на персонала, а в някои случаи да спасят училищата от закриване.

Нужно било да се промени и политиката за отпускането на социалните и семейни помощи, защото пък начинът по който се дават сега стимулирал неангажираността на родителите към образованието на децата им.

Според действащия Закон за семейните помощи, ако малчуганът не ходи редовно на училище, семейството му не получава детски надбавки, но от БСП настояват да се обвържат всички социални помощи с този критерий.

Социалистите искат и по-строги мерки за съжителството с малолетни, защото то пък било в основата на проблема „деца раждат деца“, което водило от своя страна до ранното отпадане от училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И гласуването срещу редовно платени осигуровки!
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В училище децата трябва де се утвърдят като личности, трябва да бъдат харесани. ВСИЧКИ. Не само тези, които са добре с науките. В училищата е абсолютно наложително да се създават условия за извършване на разнообразни полезни дейности, на които резултатът е видим. Позволете "детския" труд , дайте възможност да печелят от труда си от малки.
30
1
 
11
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Те и сега уж ходят на училище и какво? Ефект нулев! Докато не започне парите да следват задълженията нищо няма да се оправи! Първо трябва да им се набие в главите, че правата вървят ръка за ръка със ЗАДЪЛЖЕНИЯТА!!! Не си ли данъкоплатец, ти просто не си гражданин, нямаш ЕГН и за държавата ти и децата ти не сте граждани! Кратко, точно и ясно! Това ако се направи заедно с реално спазване на законите и нещата сами ще си дойдат на мястото! Ще започнат да работят и няма да имат време за глупости!
29
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 5 години
Само за присаствие или да се научат да четат и пишат поне!?
28
1
 
25
 
! Отговори
iceblast88 преди 5 години
Глупости на търкалета. Дали ще ходят на училище или не, няма значение за това дали ще станат част от обществото! Промяната трябва да е - всички социални помощи - срещу платени данъци! Или си работил, плащал си данъци и си помагал за общото благо и съответно когато си в затруднение, то ти се полага помощ от общото, или не си работил и не си плащал данъци, не си помагал за общото благо и съответно нямаш право на ползване на тези блага!Дали ходят на училище или не е без значение, ако пак не работят
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като тръгнат ромчетата на училище, само ще пречат на другите деца да учат. И после пак ще са на социални помощи. Остави ги гладни и неуки, та да се научат на труд. Това трябва за тях.
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мене никой и никога не ми е давал социални помощи а ми удържат от заплатата да развъждат ромеи!Никак не са нито бедни,нито гладни и жадни щом по една седмица дънят денонощно кечеци на безкрайните и сватби,сюнети и така нататък!
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Изключение да се прави само в случаи на здравословни причини."Тогава всички ще имат здравословни причини.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълни си кошничката , и сега оставка.Първо да се охарчи по адвокати и да върне малко.
23
1
 
25
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
Аз пък казвам - никакви социални помощи. Който не иска да ходи на училище - става каквото ще да става; ако ще и да мре после. Гладът ще ги научи най-добре.
22
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма такива неща, който няма пари за училище да не прави деца. Държавата да им отнема децата и да ги праща в интернати, където да се учат , а на ромите да се лепят присъди безотговорен родител и в затвора за 10 години, където да работят за да се издържат интернатите.
21
1
 
25
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Че те и сега по документи ходят на училище. Учителите не им пишат отсъствия, за да съществува училището и да нямат разправии с получаващите помощи
20
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакви социални помощи!Да работят и да се издържат!Стига сме им робували!Като не щат да работят ..аут от българия!
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Млад ром (от видеото разбираме, че е на 24 години) е основният "говорител" на бившия премиер. В рамките на видеото той коментира колко пари получава от помощи, как вече има четири деца и ще ги утрои в следващите няколко години, за да взема още повече финикийски знаци от държавата.Впоследствие се появява по-възрастен мъж, с видимо наднормено тегло, който буквално пошляпва разголения си корем и твърди, че криза в и твърди, че криза в държавата, предвид завидния му търбух криза нямало.
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видео, в което видимо пияни роми възхваляват особата на бившия премиер Бойко Борисов и как той им осигурявал едва ли не охолен живот, се превърна във вайръл.В него трима души, един зад камера и двама пред, демонстрират задоволството си от получаваните от Бойко Борисов помощи. Любопитен за отбелязване факт е, че видеото е публикувано на 17 декември 2013 година период, в който правителството на ГЕРБ вече не е на власт.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Напиши в гугъл на жиеят Бойко и неговите гласове после отиди в раздел видео и му се наслади.
16
2
 
31
 
! Отговори
Не е достатъчно преди 5 години
На изборите ще гласуваме само за тези които запишат в програмата си, че нямаш 11 клас отнема се гражданството еднократно 10 хил лв и да напусне страната, второ, въвеждане тройното правило на проф Константинов, трето, дете на непълнолетни родители се отнема, а двамата 10 г затвор с трудова повиност или напускат България като върнат гражданството! Тези три мерки ще изчистят страната от сганта со кроце со благо и ще останат само тези които имат някакви човешки гени
15
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалко, че няма да мине през парламента това, групата на ГЕРБ ще гласуват против, вероятно с ДПС. Не могат да си позволят загуба на гласове за изборите...
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За ромчетата трябва специална програма в 12 клас ще учат материала за четвърти клас така ще ги интегрираме и всеки ром ще е със завършено средно оббразование.
13
2
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Да ходят не е достатъчно. Да им дават помощи ако могат поне да си напишат името или поне да могат да прочетат нещо.