Животът в София поскъпва. Специалисти: Нормално, заплатите са високи

Увеличават се и туристите, подчерта Емил Хърсев
20 мар 2019 09:10, Красимир Ангелов
175

Българската столица София отбеляза сериозно изкачване в класацията на най-скъпите градове в света, като вече заема 90-а позиция. Париж е на върха в класацията на най-скъпите градове заедно с Хонг Конг и Сингапур.

Проучването сравнява цената на общите артикули в 133 града. Българската столица бележи сериозен скок в цените през последната година, като по този начин попада в топ 12 на най-бързо поскъпващите градове.

Финансистът Емил Хърсев обаче категорично не се съгласи с твърдението, че цените са повишени, а заплатите били същите. По думите му в студиото на "България сутрин" доходите в София са нараснали и икономическата наука казва, че следва повишение на цените.

"Също сериозен фактор, който никой от статистиците не отчита , това е увеличаващият се дял на туристите спрямо основното население", подчерта финансистът. Хърсев допълни още, че средната заплата у нас се вдига, а скокът на София в класацията за скъпи градове бил заради гаф в методиката.

Хърсев, заедно с с икономиста Гарабед Минасян обаче се съгласиха, че София не е България и животът в други градове в нашата страна не е толкова скъп.

"Тук разходите са повече и доходите са повече - съвсем нормално е. Животът в столицата не е толкова показателен за живота в страната изобщо. Той изглежда значително по-различен от столицата", каза Минасян пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
8
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Пълни глупости.
64
4
 
26
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
Хора, не се настройвайте един против друг. Живота не равен за всеки, не всеки е положил и еднакви усилия за да има мечтаният лайфстайл. Евала на изкарващите парите си хора от труд. Респект за ИТ сферата в София, че плаща такива големи заплати, на фона на останалите. Тези хора са ценни, те произвеждат добавена стойност в БГ.
63
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Емил Хърсев със сигурност е висока,но нба редовия софиянец е около 700-800 лв.Ако на това му викат висока заплата,да ги е..у специалистите.
62
7
 
8
 
! Отговори
dry преди 5 години
Вчера гледам огромен транспарант - била търси продавачи.Начална заплата 1350лв.
61
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Програмист.Програмист ли си - не знам, но ти е слабо въображението ! Баш програмистите по цивилизования свят взимат по 8 - 10 К но в евро, явно за теб 5 К евро е нещо върховно .Та седи си там и се наслаждавай на чалгицата .
60
7
 
22
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
Правилно е казал човека, който е учил и е упорит е успял. 7000 не са чак толкова много пари, доста хора ги изкарват, да не говорим, че мениджърските позиции стигат и до 15 к. Аз не съм на висока заплата, вземам около 2.5 к. чисто, съпругата е на 2 к. и като си платим ипотека сметки и лизинги на коли, никога нищо не остава. Но опитвам да се квалифицирам постоянно и смятам, че в близките години бих си вдигнал стандарта. Така че, драги, учете и не мразете печелещите от труд хора, това не помага.
59
7
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Програмист.А защо не пробваш и с ескорти. Знаеш ли какви млади момичета, студентки от провинцията има и предлагат даже вече и GFE. Не ти трябва да се набутваш по някакви надути селсkи пръчkи, дето не се знае кога ще ти вържат. Може и на третия път, а това са все разходи. Живеем в динамични времена, където всичко е пари. Ако не на първа, то на втора ако ти се направи, боца отзад като Меси и продължаваме напред :) Чиста математика
58
5
 
9
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До Програмист.Евала бате, шапка ти свалям. А онези, дето "няма какво да яде народа" ги махни. За тях само снимки във Фейса как Венета Райкова седи на отрупани софри :)))
57
8
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
Писна ми от привинциални комплекси като твоя. София през 1880 година 20501 човека, а не 10000, както лъжеш. 200000 население София има чак през 1926 година, а не през 1882 година, както пак лъжеш. И да, София е бил малък и мръсен град, както всички останали градове в България. Когато е обявена за столица, София е била един от четирите най-големи града в България, но с най-много българско население, както като процент, така и като брой сред по-големите градове в България.
56
13
 
9
 
! Отговори
до Програмист преди 5 години
Ей го нащо момче, финансово можеш да си го позволиш, ама физически не, тъй като от застоял начин на живот си с наднормено тегло, полово неспособен си, бедняк.ЩОм си на заплатка, си поредният провинционален калитко, повярвал си, че разполага пари, а в реалност мишок, скоро аутсорсингът ще се изнесе към Африка и ти си приключен.
55
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй като се шматкам по София съм установил следното. По южните райони има повече скъпи и хубави заведения, повече скъпи и хубави магазини, по улиците се движат по хубави коли, хората спират повече на пешоходни пътеки, някак са по любезни. Повечето ми познати са от тази част и няма някои под 2к да взима. Постоянно мислят за някакви проекти, някакъв бизнес, по висока квалификация. На другия полюс са на север, начумерени все някои им е виновен, едвам докарват до 800лв. Та образовайте се хора....
54
1
 
19
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Ама, че специалисти, щом било нормално високи били заплатите, затова скачали цените :)))) Хахахахахахахахаха :)))) Каква смотана, плоска аритметика!
53
28
 
7
 
! Отговори
Програмист. преди 5 години
Прав си, жена нямам, просто сменям гаджетата през месец, мога да си го позволя и ми се живее. А ти се прибери довечера при запусната си жена, сипи си ракия, псувай системата .....и мен не ме мисли. Щастлив съм
52
4
 
24
 
! Отговори
до програмист преди 5 години
И на 17 хиляди да си, си се превърнал в робот, пари слагам, че нямаш жена, а дори да имаш, онази е яко незадоволена!
51
27
 
18
 
! Отговори
Програмист. преди 5 години
Да сте учили. Тунеядци и плебеи, чакат за неквалифициран труд да вземат 2000 лв. Ама нейсе. Аз съм на 7000 лв. и се мръщя, колеги вземат над 10 к. Но когато съм имал безсънни нощи да уча и решавам задачи, вие сте киснели по кафетата или сте гледали *** сериали. Хайде със здраве, поздрави от полите на Витоша
50
3
 
32
 
! Отговори
Фандък сити преди 5 години
На 116-то място в класация от 130 града в Европа по качество на живот. На 1-во място в ЕС с най-мръсен въздух. Цени на имоти като в Лондон, заплати и инфраструктура и градска среда - като в Кербала
49
6
 
11
 
! Отговори
Заможен преди 5 години
Аз въпреки,че изкарвам доста повече пари,отколкото харча,мога да кажа,че си записвам всички разходи.На мен лично 2500 лева са ми предостатъчни за моя начин на живот-спортуване,ходене на почивки през месец,два и излизане на заведения 3-4 пъти седмично.И да добавя,не съм семеен още.
48
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да се живее нормално в София заплатата трябва да е 3000-3500 лева след данъци.Тва е 1500 евро.Горе-долу колкото прави клошар на социални в Европа.
47
11
 
14
 
! Отговори
Шенол преди 5 години
Не е вярно, цените у Кауфланд а са кат у Гоце Делчев. Скоро са изместих у София с жената и децата, само квартирата е скъпа - 500 лв, ама заплатата ми е тройна на предишната. Жената и тя са упрегна магазинерка и зема 1200 чисто. Много сме доволни, скоро цялата рода ще дойде, продаваме нивите земаме по един апартамент с кредит, ще има и за БМВ. По другите градове няма нормални хора
46
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животът в София поскъпва, а на мен заплатата ми от 2 години не е мръднала. Е, кажете ми откъде на къде!!! Да се задължат абсолютно всички работодатели да вдигат заплатите при такива изказвания и повишане на цените!