Топлиш се, но не плащаш: 1/3 от столичани са длъжници на ТЕЦ-а

Делата, които завежда дружеството, основно са за суми над минималната заплата
115
Топлиш се, но не плащаш: 1/3 от столичани са длъжници на ТЕЦ-а
Снимка: Булфото, архив

Около една трета от столичани не си плащат редовно сметките за парно и топла вода. Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев.

"Приоритетно ще бъдат завеждани дела за суми над минимална работна заплата. Това не означава тотално изключване на малките суми по една проста причина. Ако длъжниците с малки суми са много на брой, това сумарно прави едно солидно задължение и ако ние не го потърсим по никакъв начин, това означава безстопанственост. Повечето дела, които вече се завеждат са за по-сериозните суми", заяви той.

Още по темата

Кремен Георгиев допълни, че приоритет ще е да намали дълга на дружеството към "Булгаргаз", който в момента се движи между 100 и 120 милиона лева, както и да се опита да купува навреме емисиите с парникови газове.

Преди два дни от ТЕЦ - София съобщиха, че започва спирането на парното в столицата и дружеството преминава към летен режим на топлоснабдяване.

Така отоплителният сезон 2018-2019 г. приключва.

От компанията напомнят на абонатите, че започва кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2018 г. - 30 април 2019 г.

За целта вкички столичани трябва да осигурят достъп до  жилищата си, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени.

Проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите за топла вода ще даде възможност на топлинните счетоводители да изготвят бързо и коректно изравнителните сметки и да не се налага те да бъдат преработвани поради по-късни отчети в отделни жилища, обясняват от ТЕЦ-а.

Клиентите имат право на две дати за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители. Посещението на едната от тези дати задължително трябва да бъде в извънработно време.

Ако нямат възможност да осигурят достъп до жилището на тези дати, потребителите могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят дата за индивидуален отчет, която, обаче, се заплаща според ценоразписа на съответната фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 86ами ако разгледаме хипотезата (която не е невъзможна) - никой от блока НЕ пуска парно, а се ползва само топлата вода.токава, за какво "дялово разпределние" ще става на въпрос, като ВСИЧКИ сметки ще са нула! за какво ще претендира тогава топлофикация? да и платим за това, че е "докарала топлото" до абонатната? че това си е за нейна сметка... все едно - да плащаш на моб.оператор, затова, че постоянно има контакт със сим -картата, въпреки, че нямаш разговори?ТОВА СА КРЕЩЯЩИ АБСУРДИ!
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо тъпчете на едно място и дъвчете една и съща дъвка всеки път ?!цялата разправия идва от това, че АКО имаш отчет "нула",НЕ Е РЕДНО да плащаш за парно, защото е повече от очевидно, че ти НЕ си ползвл парно и НЕ искаш да ползваш парно! Никъде и никога не е ставало на въпрос за или против парното, като вид отопление, а винаги е става на въпрос за РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО на сметките!А то е ясно какво трябва да бъде (каквото е за всяка друга услуга) -отчет "нула" -> сметка "нула"! Какво не е ясно тук!
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема не е в Топлофикация хора. Проблема е в ниските доходи на хората по места и малките пенсии. Все пак десетилетия прекрасен социализъм, с безплатно здравеопазване, безплатни детски градини, безплатно образование и още куп безплатни неща все трябва да избие нанякъде. Милиарди лева дългове не се връщат за петдесет години. Дай боже децата ни да живеят в по-добри времена.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има просто решение на проблема с разпределението на сумите за плащане за парното. Връщаме се към предишния начин на плащане - според кубатурата на жилището и хем ще ни е по-топло, хем ще е по-евтино. Отпадат плащанията за фирмите за дялово разпределние, отпадат плащания за уредите за измерване на използваното парно. Отпада и най-големият проблем - съседите, които крадат парно. само за крадците ще е доста по-скъпо, тъй като сега те плащат само за общите части, т.е. за част от откраднатото от тях
70
5
 
6
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Минал съм през много начини на отопление, но по-хубаво от парно няма. Не случайно ако блока в свързан към Топлофикация, апартаментите се продават по-скъпо. Да не иска парно може само човек със селски манталитет, свикнал да краде дърва от гората и отоплението да му излиза безплатно. Като дойдат в големият град, започват да крадат от съседите си. Цената на парното я определят така, че да е по-евтино от отоплението на ток. Парно има само в блокове, които искат парно, което е услуга за цялата сграда
69
3
 
12
 
! Отговори
Ба-а-а преди 4 години
От 2 години НЕ ползвам топлофикация,а още ми идват сметки..дори и след поредното замерване от топлинния счетоводител..сметките били прогнозни, *** ми звънят да плащам,щото били ми издали фактури!!!..за прогнозни суми, за услуга,която не ползвам...Сградата е на 4 години, с хоризонтално щрангове
68
2
 
6
 
! Отговори
Батман преди 4 години
До Анонимен 73Такива като теб с такива коментари съм сигурен че си набълбукан с кредити за да покажеш някакво ниво, но в действителност си като онази приказка - Хайде да пием кафе? Ми не мога сега имам да плащам. И само да те светна че хората са измислили климатици, ако не си запознат и знаеш само за печки.....
67
3
 
8
 
! Отговори
... преди 4 години
Абе да е само столична топлофикация така! Аз съм от Пловдив апартамент 7-ми етажа няма радиатори от 1997г насам и е спряна топлата вода от 2007г насам отоплява се на климатици а водата на бойлер! И познайте всеки месец ми идва сметки дето ...! Лятгото са по малки 60-70лв. Зимата обаче са достигали и до 280лв. И на изравнителна сметка винаги имам да давам по 100-150лв. И молби и до комисии за защита на потребителя и до онбудсмана писах и НИЩО! СЕГА ПРОСТО НЕ ПЛАЩАМ! ДА ГО ДУ....
66
2
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ до 67 преди 4 години
Не лъжи Хората .Държавата подпомага на хора с ниски Доходи - плаща им отоплението .Мааш като жена без мъж - Габриел .
65
3
 
8
 
! Отговори
До неразбиращ преди 4 години
Няма смисъл да ги разбираш, не можеш да разбереш пенсионер с 400 - 700 лв пенсия, за който 200 за парно са му 20 дена ядене.И е факт, че при ниски заплати и пенсии подобни цени на парно и вода са непосилни, античовешки, особено в провинцията.Когато тези цени са непосилни за 1/3 те трябва да имат правото да се откажат.А не да се третират еднакво богати и бедни.
64
2
 
5
 
! Отговори
До ЕСобственост преди 4 години
Етажна собственост, но не потребителят.Разбирате ли къде е разликата?Зависим си от другите, и ако живееш в непродаваема панелка си доживотен заложник на Топлофикация.Законът е измислен за богатите. ЕС собственост може да откаже парно, ако над 65% са съгласни. Ако 2-*** притежават 40%, останалите 60% страдат.Промени от 2009 ЗУЕС.Гласът не 1 глас един собственик, а процент притежавани части.Тук е ключът към бараката.
63
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера хората, които не осъзнават какво удобство е да имаш постоянно топла вода в изобилие, а не да чакаш бойлера да стопли водата за пореден път и да живееш в отоплено жилище цяла зима без да си мърдаш и малкия пръст. Идете да живеете другаде, за да видите там какво ще плащате. Тогава може би ще ви стане ясно. И между другото, безплатен обяд няма.
62
3
 
4
 
! Отговори
ЕС преди 4 години
ЕС трябва да вземе с над 65%, нали се сещате, че от малка 6-етажна сграда ако 2-*** богаташа притежават 40% от сградата, хората не могат да се откажат.Те са си направили изчисленията, така че по-богати да имат превес над по-бедните.Затова промениха безобразно ЗУЕС, че гласа не се смята на собственик, а на притежавани части.Колко е 1/3 от хората, които им е трудно да плащат същите 35%, които нямат глас на ОС.Далаверата е прекрасна - мачкаш бедният и това е...Евалла..
61
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най накрая на *** му затвориха устата за парното! Сега като не искаш парно,отиваш там където има кюмбета и печки,kюмюр и дърва!
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Етажната собственост може да вземе решение за отказ от ТЕЦ! Каква е тази драма не разбирам? Като ви е скъпо се откажете и готово. Топлете се на ток, въглища или каквото искате. Ама тогава вече наистина ще трябва да си плащате...
59
4
 
6
 
! Отговори
СС преди 4 години
Аз купувах апартамент преди 2г. и изрично държах да е без парно. Не желая някой отнякъде да ми казва колко съм ползвал и колко да платя и аз да не мога да контролирам този разход.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ха недей гори дърва!
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащам когато излязат изравнителните сметки. На прогнози не се вързвам, защото винаги се оказва, че съм надплатил. Няма да съм аз човека, финансиращ Топлофикация.
56
3
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Агенциите Недвижими Имоти в доста градове казват като ЕКСТРА апартамент НЕАБОНИРАН към Топлофикация !! В доста градове е така ! Парното навсякъде е скъпо и въобще не може да разбереш какво израсходваш- В Бургас доста блокове се отказаха от парно- и Топлофикация веднага им вдигна топлата вода на 16 лв кубика - Така хората се принудиха да си купуват бойлери и да си ремонтират наново баните ! 2020г се върнаха в 1970г ! Това е нашият Преход- за едни е милионерски живот- а за други е примитивизъм
55
2
 
11
 
! Отговори
бг преди 4 години
До МНЕНИЕ Това е лъжа.Парното в панелките е скъпо!!! и неизгодно,щото не знаеш как се ценообразува.А като не разбираш как не плащат 200лв ходи питай някой пенсионер с 300 лв пенсия дали му е евтино с парно и с такава сметка,за която пишеш глупости