Топлиш се, но не плащаш: 1/3 от столичани са длъжници на ТЕЦ-а

Делата, които завежда дружеството, основно са за суми над минималната заплата
115
Топлиш се, но не плащаш: 1/3 от столичани са длъжници на ТЕЦ-а
Снимка: Булфото, архив

Около една трета от столичани не си плащат редовно сметките за парно и топла вода. Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Топлофикация София" Кремен Георгиев.

"Приоритетно ще бъдат завеждани дела за суми над минимална работна заплата. Това не означава тотално изключване на малките суми по една проста причина. Ако длъжниците с малки суми са много на брой, това сумарно прави едно солидно задължение и ако ние не го потърсим по никакъв начин, това означава безстопанственост. Повечето дела, които вече се завеждат са за по-сериозните суми", заяви той.

Още по темата

Кремен Георгиев допълни, че приоритет ще е да намали дълга на дружеството към "Булгаргаз", който в момента се движи между 100 и 120 милиона лева, както и да се опита да купува навреме емисиите с парникови газове.

Преди два дни от ТЕЦ - София съобщиха, че започва спирането на парното в столицата и дружеството преминава към летен режим на топлоснабдяване.

Така отоплителният сезон 2018-2019 г. приключва.

От компанията напомнят на абонатите, че започва кампанията за отчитане на уредите за дялово разпределение и изготвянето на изравнителните сметки за периода 1 май 2018 г. - 30 април 2019 г.

За целта вкички столичани трябва да осигурят достъп до  жилищата си, включително и до апартаментите, в които отоплителните тела не се използват или са свалени.

Проверката и отчетът на всички уреди и на водомерите за топла вода ще даде възможност на топлинните счетоводители да изготвят бързо и коректно изравнителните сметки и да не се налага те да бъдат преработвани поради по-късни отчети в отделни жилища, обясняват от ТЕЦ-а.

Клиентите имат право на две дати за безплатен отчет на уредите от топлинните счетоводители. Посещението на едната от тези дати задължително трябва да бъде в извънработно време.

Ако нямат възможност да осигурят достъп до жилището на тези дати, потребителите могат да се свържат с топлинния си счетоводител и да заявят дата за индивидуален отчет, която, обаче, се заплаща според ценоразписа на съответната фирма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Не напразно преди 10 г един изстрадал гражданин от Топлофикация каза това--С ЖЕНА СИ МОГА ДА СЕ РАЗВЕДА -НО С ПАРНОТО ,,,НИКОГА ??? !!!
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МНЕНИЕ60Първо един минус. Сега чуй и друго мнение. Така нареченото "парно отопление" е огромна тегоба за огромното маса от ползвателите. То е добро за заможните и крадците на топлоенергия. Топлофикация е хайдушка общинска организация която не признава отказ от "услугата" и безцеремонно натрапва "услугите си". Тя краде парите на хората и хората не могат да се защитят от нея. На държавно ниво се натрапва нещо което доста хора не го искат. Европеийския съд я подкрепя. Проклети да са!
52
3
 
3
 
! Отговори
Стар софиянец преди 4 години
Аз съм в блок с 18 апартамента. Апартамента ми е 156 квадрата и най-голямата месечна сметка тази зима ми беше 216 лева, от които 65 лева за топла вода. За поне два от апартаментите знам, че крадат и плащам и заради тях. Това е горе-долу добре, защото на предишно място, където съм живял от 32 апартамента, 8 крадяха.Нормалната сума за плащане, ако никой не краде е около 40 ст. на квадратен метър от апартамента. 100 квадрата - 40 лева, ако е по-студено може да е и повече. За топлата вода отделно.
51
2
 
7
 
! Отговори
бг преди 4 години
Ай стига с тая Топофикация! Разбрахме,че медиите я защитават,за да може легално да дерибейства!Ограбват хората от всякъде.Политиците с топлофикация ли се занимават-я глей кви замъци са издигнали,а за хората сметките
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тиневнапълно съм съгласен. не случайно всички програмисти са се заселили в София.За тях понятието честен труд не съществува.
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В СФ са най-високите заплати,а не си плащат парното.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
41, бъди така любезен и кажи къде ги дават тия заплати от по над 1800 лева, че да ходя и аз там да работя. Само да не кажеш в Парламента, на някоя агенция или в някое министерство. Щото нали се сещаш, че не може 2 милиона град и всичките все на такива места да работим.
47
8
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Парното е най-евтиния начин на Отопление и Топла вода в България . Няма Фото , Водо , Клима , Палети, Дърва , Въглища , термо .Не мога да разбера логиката на хората които не плащат по 200 лева месечно за топлото ?
46
3
 
8
 
! Отговори
Некадърни топлофикац преди 4 години
Топлофикационерите са некадърни - имат гарантиран от държавата монопол и все са на загуба.Най-добре да фалират.
45
4
 
4
 
! Отговори
Доволен преди 4 години
На мен пък за тристаен апартамент, в който цяла зима не пипам радиаторите и стоят на 3 + топла вода максималната ми сметка е 200лв/мес. Увеличението в годините е от цената на братския руски газ нагоре..Не знам колко по-евтино от това.Ако човек има 5 клас завършен лесно може да провери, че МВтч електрическа енергия стува около 170лв (1-1 дневна-нощна), а МВтч топлинна в София е 117лв. Кое е по евтино??!?!На тема климатици, отоплението от климатика не е качествено, колкото и мега хипер инвертор
44
4
 
4
 
! Отговори
34654567 преди 4 години
Парното не е евтино, но сравнено с останалите методи на отопление продължава да е най-рентабилно, най-чисто и лесно да поддръжка. И на мен не ми беше приятно със сметки от по 300 лв, ама ако бях на ток пак същото. Говоря за 4 стаи с коридори, бани и тоалетна. Не съм спирал никъде радиаторите, цяла зима си стояха всички постоянно на 2.5, а в северните стаи на 3.5.
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се научиха андрешковците, че тръбите през апартаментите не са на топлофикация а на етажната собственост! Топлофикация е до абонатната станция в мазето! Тръбите нагоре са си ВАШИ! Искайте си наем от СЪСЕДИТЕ! В края на вечерта, келнера ви носи сметката на масата и не го интересува кой е пил студена вода, кой е изял пържолите и кой само е мирисал печеното...
42
3
 
10
 
! Отговори
Решението преди 4 години
Когато една услуга става непосилна за повече от 1/3 потребители, трябва да имаш възможност да се откажеш.Сметките за парно са непосилни, това е истината.
41
5
 
6
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
После, защо ВСИЧКИ искали да живеят в София?София се оформи като средище на мошениците, алчните, тарикатите. Там ВСЕКИ гледа как да открадне: я от евро фондове, я от субсидии, я от не плащане на задължения.И имат наглостта да се пъчат като надут пуяк, за да покажат как са успели да откраднат повече от другия.ЛОШОТО е, че когато отидат хората в София, ЗАБРАВЯТ от где им е коренът. И забравят за чест, морал, искреност. И най-важното: ЧЕСТЕН ТРУД.
40
2
 
5
 
! Отговори
София преди 4 години
Взимам хиляда чисто.Сметката ми за парно е 200 лв. 90 кв.Това са непоносими антисоциални цени.Когато 30-40 от хората изпитват трудности да платят парното, значи има сериозен проблем, много сериозен.Не може само за една услуга да 20% от доходите си.А като сложим данъци, токове, води, телефони, такси входове, застраховки, осигуровки коли и др. Плащаме между 40% от чистите заплати.Само 400 000 българи взимат заплати над 2000 лева.Повечето чисто взимат 1000 - 1500.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 41Радвам се, че живееш на друга планета! Живея в София, заедно с приятеля ми ОБЩО взимаме към 1500 лева, а сметката ни беше 300! А пенсиите да не мислиш, че са над 1000? Ама вие продължавайте да вярвате в "Приказките на ББ от 1001 нощ"!
38
5
 
9
 
! Отговори
нов закон преди 4 години
Ние не ползваме парно, но плащаме, понеже тръбите минавали през апартамента. И сумата се движи между 50 и 60 лева месечно. Само заради тръбите.... Изгониха ни от София - сметки 500 лв, а заплата 700 лв. за трима души. Но и това им е малко, че ни принудиха да се махнем, сега вземат пари заради тръбите в жилището. Какво изравняват, след като не ползваме парно? Трябва нов закон. Ако не съм клиент на Топлофикация, тя да ми плаща наем за тръбите.
37
1
 
8
 
! Отговори
само 40! преди 4 години
От всеки 100 лева за парно и топла вода, 20 лева отиват за любимата държава, 20 са за любимото топлинно счетоводства и 20 са за Топлофикация. Реално от тези 100 лева трябва да плащаме само 40!
36
1
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Не спирайте парното и през лятото - ще е студено. Увеличете и заплатите на администрация - под 2 бона , да няма .Газ има : от Гърция , Русия , Луната и Сатурн .Гориш , топлоподаваш и си строиш къща за гости и женати всеки месец със самолета в Париж на шопинг .Само някой таралястник , от тия в небето на 6 май да не падне и да ти развали рахатлъка
35
1
 
7
 
! Отговори
Високи сметки преди 4 години
При съотношение цена - средна заплата, сметките за парно високи спрямо заплатите. Не може 15% от чистата ми заплата да отиват само за една услуга.В Британия за вода, ток, газ, такси смет и данък - 13% от средният месечен доход.В дания 10% за топло, вода, ток, смет и данък сграда.В БГ САМО ЗА ТОПЛОФИКАЦИЯ ХОРАТА ПЛАЩАТ 15% от средният чист доход.Това е бандитското ограбване на хората.Никъде по света не плащаш 15% от дохода си само за ЕДНА УСЛУГА.Парното стана лукс, и няма как да плаща