Без ремонт на "Графа", само глоба за изпълнителя

Виновни за лошото изпълнение са работниците, каза Фандъкова
29 май 2019 15:45,
99
Без ремонт на "Графа", само глоба за изпълнителя
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

8 години е гаранцията на ремонта на ул „Граф Игнатиев“, заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Некачествените участъци по столичната улица няма да бъдат ремонтирани, а на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Кметицата посочи, че при проверката на Зона 2 в централната градска част е била наложена максимална глоба за недобро почистване на обекта при предаването му – 3 000 лева.

„По отношение на проектанта налагаме и максимална неустойка от 10% от стойността на договора за проектиране на Зона 2, която е в размер на 35 хил. лв. Това е основно заради факта, че при реализиране на проекта измерванията показаха, че надлъжния наклон на участъка между ул. „Раковски“ до ул. „6-и септември“ е нулев, което налага допълнителни дейности по отношение на отводняването на тези участъци, които не бяха заложени в проекта“, коментира тя.

Още по темата

Фандъкова припомни, че още миналата година е наложена максимална санкция на надзора в размел на 86 200 лева.

„Така че общият размер на санкции за всички участъци в проекта до този момент е 290 хил. лв. Всеки от участниците има своята отговорност, така че трябва да я понесе“, допълни тя.

384 дни ремонт на Графа: Кривонаредена настилка, криворазбрано качество или...

Кметът на София обясни, че етап 2 от проекта на Зона 2 е на стойност около 9 млн. лв.

„Срокът на гаранцията е 8 години. И за времето на този срок изпълнителят е длъжен да поема всички бележки за своя сметка. Като за целта половината от гаранцията, която е представена от изпълнителя в началото на договора и която е в размер на 603 хил. лв., се задържат за срока на гаранцията, за да гарантират, че ако той не е изпълнил ангажиментите си, те ще бъдат изпълнени за негова сметка“, обясни тя.

Фандъкова посочи, че проблемът на строителните компании са работниците.

„Дали заради размера на заплащането, дали заради уменията – не мога да кажа, но е факт, че винаги изпълнението на каквито и да е проекти, винаги се получават проблеми. Така че за мен гаранцията е наистина в санкциите, за да може фирмите да си правят сметка, да се подготвят добре и да изпълняват това, което са поели като ангажимент“, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова-оставка!
70
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечната кметица ,Протежето на Суджука ще оправи нещата.
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе с Крусев кво стана? Той нали падна жертва в неравната борба с корупцията?
68
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджийската лъжкиня (извинявам се за тафталогията), вече трябва да се махне, да ходи да прави любимите си свир.и на господаря и Борисов и да не ни набутва и нас там. Железата, които ще сменят акулите не са безплтни. Повече от една трета е направена хипернекадърно и това за нея не е проблем. Ако в ***, в която преживя направят така една трета от ремонта ще плати ли на майсторите?Съсипа хубавата улица. 84 млн. изхвърлени пари, дадени на сви ни.
67
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак си ги изберете същите!!!Прости хора, ей!Ама какво ли се чудя, като тези, които гласуват за ГЕРБ в София, дори не излизат от кварталчето си и не знаят не Графа къде е, ами Народния театър!Да, да - сериозно го казвам!Защото бях свидетел - колега, горд кореняк софиянец, на 27-28 години, ме пита къде точно е Народния театър!Нали две години обясняваха, че няма да има компромис, ще има драстични глоби, всичко ще се оправя своевременно!Но некачественото изпълнение все пак не пречело да се ходи - какво толкова, че е под наклон, неравно и може да се спънеш, ако не си се концентрирал само и единст
66
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биете ли шут на тиквата, некадърниците около него сами ще изпопадат от клона.
65
1
 
26
 
! Отговори
Орландовци преди 4 години
Това май беше последният мандат на Фандъкова. Дано да има някой читав кандидат, за който да можем да гласуваме, че това управление на София достигна да абсолютната наглост ?
64
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така де, та за Дондуков вече да не говорим.И без това дупките по новия асфалт, и то на пешеходната с Раковски откъм Операта, вече тръгнаха. Сега ще се пошушкаме още месец-два, после лято и така докато се начешем, тя гаранцията ще е изтекла, а пък за догодина що да му не спретнем един нов ремонтен ремонт. И да знаете, че най-вероятно изпълнителят също е глобен с максималното, дето предварително си го е калкулирал в сметките...
63
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не те ли е срам, Йорданка Фандъкова.Близо 400 дни ремонт на 1 улица, милиони левове от нашите данъци и НАЙ-лошото е, че е некачествено. #герб.ерска работа
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези глупости са замислени, за да се изхарчат тези милиони.С тези кмет, гл. архитект, проектанти и изпълнители - толкова! Толкова могат.
61
0
 
25
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Решиха да го приключат ремонта,защото се видя,че ако трябва да е качествен,то той никога няма да завърши,нещо кавър на песента на Т. Колев"и след ремонта,пак ремонт".Ако тези майстори,а те като другите в БГ,строяха хеопсовата пирамида,то за 4500години,щяха да са поставили първият ред блокове и то некачествето1
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам в случая кой е по-виновен - проектантът или изпълнителят, а може би и възложителят. Факт е обаче, че всички отново се изложиха. При това говорим за центъра на София, представям си какво е в дълбоката провинция, където няма любопитни журналисти ...
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е и, какво от това , че глобяват - прибират парата, която не се знае къде и за какво отива,а ние продължаваме да си живеем в една ***, която обаче ни излиза доста скъпо! А да обвинява работниците при изхарчени 9 милиона за едно голямо нищо и едно чудо контролиращи ремонтите застанали на хранилка, как не я е срам!
58
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало да бъде поправена настилката, защото не пречела на употребата. А неустойката защо не я използвате за това за да видим докъде ще ви стигне? И да, ако бяхте ударили един асфалт вместо плочки - пак нямаше да пречи на употребата. Ама не е в това въпроса. На централна улица за пореден път вместо естествени материали турихте бетонни блокчета, семпли и грозни. Да, на мен ми пречи този нелеп ремонт. Който няма чувство за естетика, може и да го преживее. Ама като знам, че това нещо няма да бъде пипнато докато съм жив... Жална ви майка селска!
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От софия съм и ходя често по графа. Преди беше поносимо, имаше си тротоари. Сега е сиво, разбито, мраморно и има перки. Ремонта беше наложен от идиотската идея, че трябва да се направи за председателството на България. В центъра има по-разбити улици. В кварталите трябват ремонти също.
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен перките на акули има и още едни ограничители - едни кубове с ръб около 40 см, пставени на напречните на Графа улици. Те са по-отвратителни даже и от перките на акули и са по-опасни за хората. Освен това стесняват тротоарите с много. Примерно на площад Гарибалди пред KTБ има места, където тротоара е широк около метър заради кубовете. Преди това беше около 1,60 метра.
55
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубава работа. Наглост! Сега работниците им били виновни. Като нямаш работници къде си тръгнал. Да дойдат чужди фирми със читави работници. Тукашните да се махат. Когато вземаха парите им беше добре. А парите са плащани защото инвеститорския контрол е подписвал. Значи инвеститорския контрол на общината е калпав. Сета инвеститорския контрол да поправя недоправеното за своя сметка. Кмета да вземе мерки!!!
54
0
 
19
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Отговорност за некачествената работа на работниците носи Изпълнителят и никой друг ! Когато Изпълнителят не може да осигури качествено извършване на възложените работи бенефициера на обществената поръчка я прекратява обявява нова и търси изпълнител, който може да свърши работата качествено ! Ето това е отговорността на СО и тук трябва да се самосезира прокорутарута защо СО е избрала Изпълнител, който не може да извърши поръчката качествено ! Ако няма български фирми да поканят от чужбина !
53
1
 
16
 
! Отговори
ПО–КРАДЛИВО ПЛЕМЕ преди 4 години
от ГЕРБАДЖИЙСКОТО няма. И по-нахално. В ОЧИТЕ ни казаха, да си гледаме работата, Фирмата е НАША и парите са си НАШИ - ГЕРБАДЖИЙСКИ. Нали бе ФАНДЪШКА. БЕЗСРАМНИЦИ
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
по долни крадци от Герберите нема.. ( и БСП не са по добри ) кога ли ще се появи светен лидер да създаде партия и да поведе Българиа...да ама тва само в приказките се случва ..тея олигарци яко са захапали медиите и всички $$$ са в тях,,няма начин