32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!

Бумът на строителството от 2007 г. е наполовина строителството през социализма
18 юни 2019 07:00,
162
32 хил. нови столичани на година – и жилищата не ни достигат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нови 320 хил. души са се заселили в София за последните 10 години по неофициални данни, каза  Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„Това прави 32 хил. души на година. Ако приемем, че това са млади семейства, които имат нужда от дом и все още нямат деца, разделяме ги на две и се оказва, че реалната потребност от нови жилища в момента е 16 хил. на година. По времето на социализма нормата на жилищно строителство беше 30 хил. апартамента на година. Говорим за бум през 2007 г., а той е наполовина на жилищното строителство, което е било извършвано планово през социализма”, отбелязва Шопов пред "Труд".

Според него увеличаването на предлагането ще доведе до по-високо качество и нормализиране на цените. „Заради усложнените административни процедури издаването на едно строително разрешително се бави повече от три години, търсенето става по-голямо от предлагането, а цените растат. Отиваме към модела в Лондон и Париж, където населението няма шанс да се сдобие със собствено жилище, тъй като те се изкупуват спекулативно и се предлагат под наем на гражданите”, казва Шопов.

Той подкрепя френския модел на задължително застраховане, когато се продава „на зелено”. „Това означава, че ако предприемачът иска да строи сграда за 3 млн. лв., трябва да има застраховка за 3,5 млн. лв., така че ако се провали, гражданинът да бъде защитен и да си получи парите обратно. Това ще помогне за изчистването на бизнеса от недобросъвестни участници и спекулативен капитал”, смята Шопов. Той настоява и за вписване на предварителните договори, така че да се предотврати възможността за сключване на няколко предварителни договора за един имот.

Едва 14,5% от жилищата в България са застраховани, като този процент до голяма степен се дължи на задължителната застраховка, която банките налагат при отпускане на ипотечни кредити, коментира Маню Моравенов, преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Застраховките на жилища са на второ място по дял у нас след автомобилните застраховки. Според експерти в сектора застраховките на жилища не трябва да бъдат задължителни, а делът им следва да расте вследствие на повишаването на информираността на хората. За много българи е по-важно да нямат драскотини по автомобила, отколкото да застраховат дома си, въпреки че застраховките „каско” са по-скъпи от тези за жилищата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
11
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
Какви 320,000 хиляди, какви пет лева? И какво изобщо означава "неофициални данни"?Може ли да няма една сериозна медия в БГ която като прочета материал в нея, да не ме хващат Карастанчовите?? Работила била по публикацията, 'збираш ли...
129
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво значи няма работа по родните места?Ами създайте си я.Бъдете креативни,рискувайте дори,създайте собствен бизнес и печелете.Обработвайте земята,не я оставяйте да пустее.Ама ако си мързелив или неграмотен и търсиш някой да те наеме за какво да е,а заплатата ниска и едвам стига за наема и сметките,ставаш злобен и намразваш всички и всичко,и София и софиянци са ти виновни,че не ставаш.
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Столичани в повече.
127
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доброто отношение не се дължи, то следва да се заслужи. А за текучеството натам е ясно, няма какво да се бистрят елементарни положения - хората търсят препитание. Ако имаха такова по родните си места, едва ли щяха да тръгнат към точно този определено не особено приветлив град.
126
10
 
16
 
! Отговори
78624 преди 4 години
Идват, прииждат и носят омразата си към софиянци и София. Не проумявам защо. Идват, защото по родните им места няма препитание. Други идват с поредното народно сърание и после си остават в София, но и те я мразт. София означава мъдрост. Новодошлите й дължат поне добро отношение.
125
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никога не ми е харесвала София,дори няма никаква причина,просто не ми харесва този град, още в детството,когато бяхме на екскурзия в София и страната не ми хареса.Дори имах приятели от София,но не ми харесва този град,хубаво е озеленяването - градини,паркове,паметника на цар Освободител НДК е интересна сграда и църквите+църквата Александър Невски,но общо взето е сив,подтискащ,с олющени сгради и некачествени улици.Хората от провинцията са в София по принуда,защото всичко е концентрирано в София
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам да се върнат строителни войски,така хем ще научат занаят войничетата,хем ще се построят евтини жилища за нуждаещи се хора.И година да е срока на работа.
123
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"32 хил. нови столичани на година и жилищата не ни достигат!"Хубаво, всеки има право сам да си решава къде ще живее, но как се изчисли тази стойност на ежегоден приток към София? Че то за 30 години преход хората от привинцията следва вече да са свършили, като имаме предвид и що народ се изнесе в чужбина, то няма кой да ходи повече там!
122
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-смешни са тези тук от село Горно нанадолнище, които отиват НА София, сблъскват се със себеподобните от село Долно нанагорнище и врякят против шопите. Реално шопското в България е около 25-30%, а в София е около 30%.
121
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София все още е хубав град, въпреки усилията на поредица от кметове да го унищожат. Фандъкова, Бойко Борисов, Мафиянски, Янчулев и шайките им, това са унищожителите на София.
120
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сравнявайки София с други градове в България, в които съм ходил в последните години, виждам, че София е съсипана, но в другите градове е още по-зле. По морето и курортите върви едно диво презастрояване, в много по-голям размер от презастрояването в София. Повечето градове в провинцията не се поддържат и гледката е тягостна.
119
10
 
14
 
! Отговори
Snorky преди 4 години
София - много противен селяндурски селоград.
118
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През годините София се увеличи като присъедини доста села към София, като днешните квартали Лозенец, Хаджи Димитър и други. След 1989 куцо и сакато се премести в София, за да се хвали, че живее в София пред съселяните си и мислейки, че в София животът е по-лек, а той си е същият както навсякъде в България, само дето ти трябва много време да отидеш на работа и да се върнеш. Който не успя да го направи сега злобее против София, но реално злобее против себе си.
117
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Vienna, Austria! :)
116
3
 
18
 
! Отговори
песимиз преди 4 години
320 хил. през последните 10 години. Каква лъжа, за това казва неофициални данни. Сега е мъртвило в сравнение с каквото беше, апартаментите са празни, какви са тия лъжи.
115
6
 
15
 
! Отговори
песимиз преди 4 години
32 хил. на година ръст беше преди 15 години когато не бяхме в ЕС. Тогава и аз тичах натам, сега предпочитам Виена, мани я тая дупка София.
114
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софийското жителство го махна един на име Же лю Жа бата, който беше едно комплексирано пом аче от шуменските села.И София започна да се наводнява с мьекащи пара зити. Това е истината.ГЕРБ пък заселиха допълнително цели квартали със селяни като Малинова долина, Кръстова вада, Манастирски ливади и други подобни за да има кой да ги избира.Погледнете ЦК на ГЕРБ - няма нито един софиянец.
113
4
 
21
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Върнете отново софийското жителство и спрете регистрацията на нови фирми. както е тръгнало в провинцията няма да остане жив човек !
112
5
 
9
 
! Отговори
Край преди 4 години
СТОП на строителството в рамките на града. Да може да се строи само толкова колкото старо се събори.Пуснете града да се разширява. Строителното лоби не иска да прави нова инфраструктура НО тази в града не може да поеме повече хора нито колите им.Една от най-рядко населените страни в ЕС сме а се бутаме едни в други като овци по пладне.
111
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една съученичка, проста тиквуна, сервитьорка, от малък град, работи в областен град, малък й е, та с тогавашния й приятел се установили да работят, пардон, да паразитират в София. Би му шута, некакъв софиянец я н а п л ю л, та и дете му е родила. Колко е самоуважаващ се и доколко родителите му я долюбват, е отделен въпрос. Но е факт, че й е пораснала работата и се има за софиянка.