Бомбардировките над София и загубеното архитектурно наследство

Показват кадри в Националния военноисторически музей
11 ное 2019 14:15,
86
Бомбардировките над София и загубеното архитектурно наследство
Снимка: Националния военноисторически музей

В 11.00 часа на 14 ноември – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“, съобщават от музея.

Още по темата

Със сетивни стимули, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се „потопи“ в периода преди и по време на бомбардировките, ще се разходи из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на града, и ще съпреживее съдбата на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова, Валентин Ганев и Асен Блатечки, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

За първи път пред публика ще бъде представен двигателят от самолет Месершмит 109 Г6, намерен в землището на село Марица през 2018 г., който припомня за българските пилоти, записали имената си в историята със своята жертвоготовност и направили възможното, за да спасят столицата.

Специално подготвени интерактивни приложения проследяват съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници – материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София.

„Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ е проект, реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира от програма „Култура“ на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо никъде в статията не се споменава, че бомбардировките са извършени именно от нашите добрички и българолюбиви евроатлантически "съюзници" - американци и англичани. Не "войната" е разрушила София, а съюзниците. Нека наричаме нещата с истинските им имена.И да припомним, че не Хитлер, а Чърчил е първият, който започва бомбардировки на цивилни цели през ВСВ. Същият, който казва, че "Честта на Британската империя струва повече от живота на 100 000 българи". Найс, а?
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До ИсторикТова, което описваш, е ужасно. Като знаеш имената на престъпниците, съобщи ги! Не може заради отделни единици да се мисли, че цял един народ се състои от из..роди. Ако се страхуваш от нещо, тогава не пиши от своя телефон или компютър, а *** в някой интернет клуб и оттам съобщи кои са тези. Ако нещо наистина се е случило, значи то вече е част от историята и трябва да се знае.
76
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Явно дългото Съветско робство е повлияло пагубно на много комунистически промити мозъчета. Щели пиянките, ватирани да стигнат Ламанша?!? Те да са благодарни, че 1945г. САЩ не им насадиха гъбите в Масква и Ленинград. То и японеца се правеше на велик, а омекна като памук като му садиха гъбите :)))))))))))))))))))))))))))
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Историк 56Американците са имали такъв план, но тогава памперсите още не са били изобретени! Те напреднаха в германия само, когато руснаците наближиха Берлин и затова масово започнаха да се предават! А преди това в Ардените ги биха като слепи котета! Ако янките се бяха сбили с руснаците, след две седмици последните щяха да бъдат на Ламанша и да гледат отблизо Англия!Истинска история - години след войната стар немски офицер се сприятелява с стар руски полковник. Веднаж на водка немецът казал:
74
3
 
0
 
! Отговори
До Историк преди 4 години
Сигурно може да направи, както аз правя разлика между Бомбардировките над София и над Дрезден и абсолютно проверената история на двама войници от експедиционния корпус в Сърбия през ВСВ. Как със щиковете си са вадели сръбски бебета от коритцата, докато майките им ги къпели! Казвам го това, за да не се оглеждаме колко сме красиви и благородни и вътрешната ни забрана да говорим за такива неща! Нека се знае! Веднага ще ме обвинят в предателство, но знам имената на негодниците! Имам живи източници!
73
2
 
6
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
До Терминал 2 /// Е, не сте и никога няма да бъдете,защото толкова тАпо същество като вас не се среща често
72
3
 
12
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Нека издигнем паметник на геройски загиналите американски пилоти над София,докато бомбардирали мирното население и на всеки 10 януари да бъдат поставяни цветя на благодарност,от признателните потомци на останалите живи софиянци
71
4
 
8
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Това събитие си плаче за паметник на незнаен американски пилот и лойко да реже лентичка."То паметник си има вече, само трябва Борисов и Мустафа, след като се повозят, да отидат да положат цветя, в памет на загиналите американски летци.
70
21
 
2
 
! Отговори
Терминал 2 преди 4 години
Ако бях на мястото на Тръмп , щях да залича с атомни бомби Рашка и Булгарашка !!! Все тъпашки нации ;)
69
2
 
11
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Историк,не се занимавай с амеби!То герберасти,то чудо!Само Боко им е в главата!Виж какво прави Цвъки,как замагалосва Боко,че нови избори нямало да има скоро.Ама Боко не му вярва и ще ходи при чичо Дони да го успокои,че няма да го маха.Дори се престара да разхожда г.жа Мустафа и да покаже вярност и покорност към Ю Ес Ей.
68
2
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Тия неща се забравят бърже поради медийно втълпяване ! Русия искала да ни превземе , османците присъствали в България (робство е нямало) .......не ми се говори (в случая пише) !
67
2
 
13
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До Анонимен 64Ти правиш ли разлика м/у издевателствата на отделни пияни/деградирали войници и методично заличаване на градове и цивлни с хиляди тонове бомби ??!!? Една единствена бомбардировка може да доведе до десетки хиляди жертви и сред цивилното население и това е само ЕДНА бомбардировка. Ти сравняваш с какво точно?!?!
66
1
 
15
 
! Отговори
До 62 преди 4 години
Не че да ви влизам в спора но гърмящи химикалки са хвърляни, това всеки го знаеше. А Хероина е произведен от фармацевтичната фирма Байер, за нуждите на немската армия! Смешното е че странични ефекти не са писали в листовките освен разстройство!
65
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60Това с играчките си е комунистическа измислица,нали ни казваха ,че чужди граждани минаващи през България,давали на децата ,отровни дъвки и играчки бомби!
64
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55От на баща ми от селото е имало много мъже участвали в окупационният корпус в Сърбия!Чул съм за издевателства над местните сърби и истории за грабежи !Интересно кой им е бил втъпил на хората ,да говорят това ,и то още при комунизма?!Армията се състой от хора,по нашите ширини винаги е липсвала дисциплината,достатъчно 10% от състава да са гам.ени и това се лепи на всички!
63
7
 
4
 
! Отговори
vse edno преди 4 години
До Анонимен 60: Няма как да са англо-американски; или са американски или английски. Инак трябва да са били с двойно гражданство....граматика, 6 клас.:):):)
62
19
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 4 години
Да бе! И дъвки с хероин са хвърляли! Абе ти, бетонирана кратуно можеш ли да си представиш колко идиотска е тази идея, и колко безумен ресурс би бил необходим за осъществяването и! Абе вие, поне малко мислите ли! *** на идЬотите най лесно попиват *** идеи! Оно не мисли!
61
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да са живи и здрави нашите приятели и съюзници американците. Те за единствената преграда срещу нахлуващите от Изток монголоиди населяващи територията наричана Русия.
60
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук някой припомни,за което му благодаря,че англо-американските пилоти освен бомби са хвърляли и гърмящи играчки,които да избухват в ръцете на децата които ги намерят.Това е безспорен факт,който се знаеше в годините на социализма,но при Демокрацията умишлено се потулва и се прави всичко възможно да бъде заличен.Бомбандировките над цивилно население си е военно престъпление,независимо кой го извършва.Добре поне че атомна бомба не ни хвърлиха,защото в Хирошима и Нагазаки и това направиха американц
59
15
 
5
 
! Отговори
До Историк (55) преди 4 години
Ами, тръгни от гръцкото село Адриани (близо до Драма) по пътя към Кавала и на 20-тина километра от селото ще видиш гробище, в което са погребани 400 гръцки жени, старци и деца, избити от нашите "хрисими" окупационни войски...