Бомбардировките над София и загубеното архитектурно наследство

Показват кадри в Националния военноисторически музей
11 ное 2019 14:15,
86
Бомбардировките над София и загубеното архитектурно наследство
Снимка: Националния военноисторически музей

В 11.00 часа на 14 ноември – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“, съобщават от музея.

Още по темата

Със сетивни стимули, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се „потопи“ в периода преди и по време на бомбардировките, ще се разходи из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на града, и ще съпреживее съдбата на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова, Валентин Ганев и Асен Блатечки, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

За първи път пред публика ще бъде представен двигателят от самолет Месершмит 109 Г6, намерен в землището на село Марица през 2018 г., който припомня за българските пилоти, записали имената си в историята със своята жертвоготовност и направили възможното, за да спасят столицата.

Специално подготвени интерактивни приложения проследяват съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници – материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София.

„Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ е проект, реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира от програма „Култура“ на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
28
 
! Отговори
Даниел преди 4 години
Бог да прости невинните жертви на тази варварщина! Слава на героите, жертвали геройски живота си във въздушните битки над нашия град! Паметникът на американските летци в София е срамен за всички нас монумент, който трябва да бъде заличен!
17
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИТЩЕ ИМА, ДА ОБЯСНЯТ КАК СЕ БИЯТ ХИТЛЕРИСТИ. КАК СЕ МАЧКА НАЦИЗМА.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските пилоти съюзници на Хитлер записали имената си след като обявили война на ЗАПАДА.
15
4
 
22
 
! Отговори
ИТ преди 4 години
Ще има ли поканени от американското и английското посолства? За да си видят приноса към архитектурното наследство.
14
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гнусен ЕврейскиПРЕЗ СЪВЕТСКАТА ОКУПАЦИЯ 45 ГОДИНИ В БЪЛГАРИЯ ИМА ХИЛЯДИ СЪВЕТСКИ ВОЙНИЦИ, РУСИЯ ПЛАЩА НА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ КОМУНИСТИ ПРЕДАТЕЛИ ЗА ДА ПОРОБЯТ БЪЛГАРИЯ И ДА Я ПРЕВЪРНАТ В СОЦИАЛИСТИЧЕСКА КЛОАКА. АГРЕСОРИТЕ НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ НАХЛУВАТ В БЪЛГАРИЯ БЕЗ НИКАКВА ПРИЧИНА.
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само да попитам кой обяви война на САЩ? КОЙ?
12
7
 
20
 
! Отговори
Гнусен Еврейски преди 4 години
До АнонименТРОЛЕ !"При съветската окупация 45 години"в България нямаше нито един Руски воиник по време на тези 45 години просперитет и благоденствие за БългарияСега бедна България хрантути 6000 Американски окупационнен корпусСлед тези 45 години в България останаха язовити, путища,заводи, електроцентрали и АЕЦза 30 години окупация западните гадове една беседка не построиха Булгария никога не е била по-бедна !!!
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУСИЯ НАПАДА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПЪРВАТА СВЕТОВНА И ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ОКУПИРА БЪЛГАРИЯ ИЗБИВА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ, ОГРАБВА СТРАНАТА И УНИЩОЖАВА КУЛТУРАТА И.
10
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Столично община кога ще финансира изложба за 45 години руска окупация на София? КОГА ЩЕ СПРЕ ПРОВОКАЦИИТЕ КЪМ СЪЮЗНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ?
9
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВАРВАРСКАТА ОКУПАЦИЯ НА СЪВЕТСКИТЕ ИЗЗРОДИ НАД БЪЛГАРИЯ. РУСНАЦИТЕ ОКРАДОХА И СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ.
8
2
 
11
 
! Отговори
УбавиНовиниДнес преди 4 години
Много убавоБорисов качи Херо Мустафа в джипа, тя го похвали за шофирането муБомбардировките над София и загубеното архитектурно наследство
7
5
 
25
 
! Отговори
Варварската преди 4 години
бомбардировка на Американските иззроди над София отне йивота на 4800 жени и децапо това време В СОФИЯ НЕ Е ИМАЛО НИТО ЕДИН НЕМСКИ ВОЙНИК !!!единственната цел на това злобно, отмъстително и алчно Американско племе е било да убие колкото се може повече невинни Българи
6
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При съветската окупация 45 години загинаха милиони българи, разрушено бе културното наследство и ценностите на България, заграбено злато и пари. Унищожен интелектуалния елит на нацията.
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРИТАНИЯ И САЩ СА АТАКУВАЛИ СЪЮЗНИЦИТЕ НА ХИТЛЕР, СЛЕД КАТО ИМ Е БИЛА ОБЯВЕНА ВОЙНА..
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой обяви война на САЩ?
3
5
 
4
 
! Отговори
EUNATOUSAлист преди 4 години
Не е политкоректно, ако ме разбирате.
2
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ИЗЛОЖБА НА РУСКОТО НАПАДЕНИЕ НАД ДОБРУДЖА ПРЕЗ ПЪРВАТА СВЕТОВНА КОГА?
1
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПРОТИВ АНГЛИЯ И САЩ СА САМО БЕЗБОЖНИТЕ КОМУНИСТИ