Бомбардировките над София и загубеното архитектурно наследство

Показват кадри в Националния военноисторически музей
11 ное 2019 14:15,
86
Бомбардировките над София и загубеното архитектурно наследство
Снимка: Националния военноисторически музей

В 11.00 часа на 14 ноември – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“, съобщават от музея.

Още по темата

Със сетивни стимули, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се „потопи“ в периода преди и по време на бомбардировките, ще се разходи из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на града, и ще съпреживее съдбата на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова, Валентин Ганев и Асен Блатечки, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

За първи път пред публика ще бъде представен двигателят от самолет Месершмит 109 Г6, намерен в землището на село Марица през 2018 г., който припомня за българските пилоти, записали имената си в историята със своята жертвоготовност и направили възможното, за да спасят столицата.

Специално подготвени интерактивни приложения проследяват съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници – материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София.

„Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ е проект, реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира от програма „Култура“ на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
14
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Чърчил е искал и българите да усетят горчивината от войната" Това не е война, а тероризъм. По време на война се бомбандират стратегически обекти и населени места, останалото е безмислен разход на боеприпаси. Дори немците не пускат бомби, където им падне, без някаква конкретна цел. Изсипването на бомби по метода "бомбен килим" си е американско изобретение, използвано както в София, така и в Дрезден- също град без никакво значение от военна гледна точка.
37
5
 
17
 
! Отговори
Военен преди 4 години
До Анонимен 36И когато някой ти обяви война формално, защото България обявява война просто формално, тръгваш да бомбардираш мирното население вместо военните обекти ?!!? Бомбардировката на Дупница примерно ще спре Хитлер, ти съвсем нямаш връзка с главният мозък май. Нали западът трябваше да добрият и да покаже, че има морални ценности ,които Хитлер не е имал.... Единственото доказателсво е ,че са си лика прилика с Нацистка Германия просто лозунгите им са различни..
36
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28 България беше съюзник на Германия без никакви последствия от войната!Лондон и други английски градове са бомбардирани с години и са дали много жертви!Чърчил е искал и българите да усетят горчивината от войната.Англия и САЩ ни бомбардират след като цар Борис им обяви война,преди това НЕ е имало бомбардировки.
35
4
 
19
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До Анонимен 34Добре казано, но забравяш, че немците вече са инфилтрирали Царска Русия. Много хора забравят, че комунизмът в Русия е платен от Германия, за да бутне руският цар и да доведе до излизане на Русия от войната, което практически и се случва.
34
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не обвинявайте Чърчил,ако бяхме послушали англичаните през ПСВ, България щеше ,да е с по-голяма територия и без комунизъм!Ако бяхме помогнали на Чърчил при Дарданелите ,Турция излизаше от войната още 1915-16год.,а с това и края на ПСВ!Нямаше да свалят и руския император и да наложат комунизма на половината свят!
33
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато живеете в миналото нямате бъдеще.
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като цар Борис обяви война на САЩ и Великобритания друго не се е очаквало!Това е лицето на войната,разруха и жертви!
31
4
 
24
 
! Отговори
Историк преди 4 години
За ненормалните ***. Англосакците освен, че бомбардират мирни градове в България, което няма никаква логика от военна гледна точка, хвърлят десетки бомби в играчки - справка музея и Уикипедия. Това ли е борбата им срещу Хитлер ?!?!?То бива да сте с промити мозъци ама .........
30
2
 
15
 
! Отговори
ЧЪРЧИЛ БЪЛГАРОУБИЕЦ преди 4 години
как може да му се кланят разни Пасите, и други дето се имат за едва ли не израсли на английска поляна покрай Темза, а не в покрайните на София. Обаче след като са влезли в разни НПО на СОРОС все едно дядо им е потропвал с бастуна по жълтите павета, а не е пасал овцете на чорбаджията
29
1
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Всичко което юдеите разрушиха и убиха се овековечи с един паметник на Козяк! Там трябва да поднесат цветята и се оплюе входната врата
28
3
 
20
 
! Отговори
Военен преди 4 години
До АнонименИ как са се сражавали срещу Хитлер бомбардирайки жени и деца ?!?!? То бива да сте предатели ама това ващо е .........
27
0
 
18
 
! Отговори
ДЕБЕЛИЯ ЧЪРЧИЛ преди 4 години
Идола на разни евроатлантици е казал пред личния си лекар"След като на тези така добре им действа това лекарство ще им го даваме в още по-големи дози" - след една от ТЕРОРИСТИЧНИТЕ бомбардиривки над София
26
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гнусен ЕврейскиЯ върви се лекувай ти. Аман от луди в този сайт.
25
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечна слава на американските и британски пилоти отдали живота си в борбата против нацизма.
24
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТАЗИ ИЗЛОЖБА Е ОГРОМНА ПРОСТОТИЯ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА. БЪЛГАРИЯ Е ЗАОБИКОЛЕНА ОТ ДЪРЖАВИ КОИТО СА БИЛИ ПРОТИВ ХИТЛЕР.
23
2
 
20
 
! Отговори
ужас преди 4 години
Ало нали знаете че има паметник на убийците на Софиянци тогава ....пред посолството на сащ е ....честито!
22
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бог да прости американските пилоти сражавали се против Хитлер.
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ ОБЯВИ ВОЙНА НА САЩ? КОЙ ОБЯВИ ВОЙНА НА ФРАНЦИЯ? КОЙ ОБЯВИ ВОЙНА НА АНГЛИЯ?КОЙ ДНЕС СЕ ДЕРЕ ПРОТИВ НЬОЙ?
20
6
 
27
 
! Отговори
Гнусен Еврейски преди 4 години
До АнонименТроле !В България НЯМАШЕ НИТО ЕДИН РУСКИ ВОИНИК !!!сега България е окупирана територия !!!Хрантутими 6000 Американски окупатори - плащаме им заплатите и ги снабдяваме ето това ни донесе "демокрацията"а за благодарност Френския хомосексуалист заяви че предпочита ннегри и араби пред Българите и Украинците
19
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разрушеното архитектурно наследство аууу хахахха, сега англичаните сигурно ще трябва да се извинят че са воювали против Хитлер и неговите слуги в България.