Бомбардировките над София и загубеното архитектурно наследство

Показват кадри в Националния военноисторически музей
11 ное 2019 14:15,
86
Бомбардировките над София и загубеното архитектурно наследство
Снимка: Националния военноисторически музей

В 11.00 часа на 14 ноември – денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на Втората световна война, в Националния военноисторически музей ще бъде открито пространството за изживяване „Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“, съобщават от музея.

Още по темата

Със сетивни стимули, автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати посетителят ще се „потопи“ в периода преди и по време на бомбардировките, ще се разходи из спокойна и красива предвоенна София, ще види съкрушителния удар, който войната нанася върху облика на града, и ще съпреживее съдбата на стотиците, останали без дом. Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова, Валентин Ганев и Асен Блатечки, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

За първи път пред публика ще бъде представен двигателят от самолет Месершмит 109 Г6, намерен в землището на село Марица през 2018 г., който припомня за българските пилоти, записали имената си в историята със своята жертвоготовност и направили възможното, за да спасят столицата.

Специално подготвени интерактивни приложения проследяват съдбата на обществени и административни сгради, частни домове, църкви и паметници – материален символ на тясното обвързване на столицата с европейските културни процеси в предвоенните години, част от които са безвъзвратно разрушени от бомбардировките и представят историческите факти за най-големите въздушни нападения на София.

„Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София“ е проект, реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира от програма „Култура“ на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
27
 
3
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Американците щяха да направят много добро на света ако бяха продължили до Москва за да ни оттърват от психопата Сталин. Е, сигурно щеше да се наложи да направят няколко изкуствени слънца над Москва но това би си заслужавало като се има предвид милионите хора които щяха да бъдат спасени от лапите на болшевиките.
57
16
 
5
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 4 години
Месершмит-109 Г-6 е доста късна модифицация значи германците са ни давали оръжие на ниво а не както сега руснаците дават на сърбите изписани МиГ-29 в насипно състояние.
56
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно безмислена дейност продиктувана от чист садизъм и желание за повече смърт и разрушение.Добре че атомните бомби са били много скъпи навремето иначе със сигурност щяха да ни пуснат няколко.Из разни стари архиви се четат мнения на тогавашни експери ,че с цел повече жертви и разрушения е по-добре да се ползват големи количества запалителни бомби. Единствената грешка на българите тогава е че са допускали да има живи пленени пилоти и екипаж.Трябвало е да ги разстрелват на място.
55
4
 
12
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До Анонимен 53Няма град изравнен със земята от Българаската армия през ВСВ! Това е исторически факт. Имаме окупационни войски в драма и Кавала и сме депортирали евреите от градовете, но масово издевателство на мирното население не е имало, камо ли да бомбардираме градове на общо основание. Покажи доказателства за обратното ?
54
0
 
27
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Чисто пияно мекотело си е бил Чърчъл! На всички е известно че покрай неговинаги е имало дежурен висш офицер за да не прави простотии на пияна глава! Единствено източният фронт където 75%от силите на вермаха са били съсредоточени го спасява.
53
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 51 историкНашите окупационни войски в Сърбия и Гърция не са били много миролюбиви ,особенно в Гърция,където при потушаването на гръцкото въстание в Драма,нашите използват самолети!
52
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50Войната е ужасно нещо,всеки си гони интереса и иска враговете му да страдат!Чърчил се е подигравал и с германците и с всеки който е против интересите на Англия.Това е държавник ,а не мекотело като нашите ,включително и цар Борис!
51
4
 
21
 
! Отговори
Историк преди 4 години
До Анонимен 45Не правилно си казал.Десетки градове са унищожени от Германия, САЩ, СССР, Англия през ВСВ!Колко градове са унищожени от малка България ?!?!На всички с половин мозък им е било пределно ясно, че България формално обявява война на Англия и САЩ и кръвожадните *** не е било необходимо да бомбардират мирните ни градове! Направили са го по собствено желание без НИКАКВА военна полза.
50
0
 
15
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Като се цитира Чърчъл първо се пита ти кво си, той за какъв се е имал? После ако не се сетиш погледни скорошната им преса където пишеше думата animals! Мечтата на пияницата е била да сме поле с картофи, за животни да живеят нищо не е казвал.
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това събитие си плаче за паметник на незнаен американски пилот и лойко да реже лентичка.
48
4
 
11
 
! Отговори
анон преди 4 години
Слугувайте пак на краваря!...
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Освен София бомбардирани са Враца,Перник,Кюстендил и още някой по-малки градчета!Хитлер много добре е знаел какво ще последва ,ако обявим война на САЩ и Англия и затова е настоявал ,да им обявим война!
46
7
 
1
 
! Отговори
Деян Куцев преди 4 години
Да ви е за урок дето се хвалете че бомбандирали Одрин
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38 Десетки градове са унищожени от Германия през ВСВ!Англия,Полша,СССР,Франция държави над които са изсипани снаряди в повечето случай над цивилно население!Ако това отричаш ,значи нищо не си чел за ВСВ!
44
2
 
20
 
! Отговори
защо преди 4 години
Я кажете в колко страни има паметник на пилоти убили хората и разрошели градовете им? А у нас има близо до посолството на убийците САЩ.
43
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За първи път чувам за такава бомбардировка. Кой ни е бомбардирал, това не сме го учили.
42
0
 
8
 
! Отговори
до 34 и 35 преди 4 години
До АнонименЗа съжаление в историята няма ако.... когато не се вместиш правилно в схемата на големите сили, винаги духаш супата. А после дирим кой ни е виновен....
41
1
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
А защо фондация Америка за България не е финансирала. Толкова много са направили американците като са ни бомбардирали, сега поне да са показали макет на бомбардировачите....
40
1
 
8
 
! Отговори
да ама не преди 4 години
До АнонименАко не помним миналото нямаме бъдеще точно това искат някой?!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 35 историк При битката за Дарданелите ,англичаните ни искат помощ през 1915г..Ние да атакува турците в източна Тракия !Това е близо 2години преди немците да пратят прослувутият влак с Ленин и другарите му!Ако ги бяхме послушали Турция е капитулира до месец -два,и без това едва отдържаха позициите при Дарданелите!Без Турция и без фронта в Македония и България срещу Австро-Унгария ,войната е приключила!